Kale'nin Uçak Motorları Fabrikası - Son Dakika
Yerel

Kale'nin Uçak Motorları Fabrikası

Kale\'nin Uçak Motorları Fabrikası

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay: "Türkiye'de toprakla başladğımız sanayi yolculuğunda gökyüzüne doğru yükseliyoruz" Kale Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay: "Ege Serbest Bölgesi'ndeki yatırımlarımızın maliyeti 75 milyon dolar, istihdam hedefimiz 5 yılın sonunda 700 kişiye ulaşmak"

06.06.2014 13:11

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye'de toprakla başladıkları sanayi yolculuğunda gökyüzüne doğru yükseldiklerini söyledi.

Okyay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla bugün hizmete girecek Kale Pratt & Whitney Uçak Motorları Fabrikasının açılışı öncesinde Swissotel Büyük Efes'te, Kale Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, Pratt & Whitney Askeri Motorlar Grup Başkanı Bennett M. Croswell, Pratt & Whitney Başkan Yardımcısı Jili M. Albertelli'nin katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Okyay, sanayileşmede Çanakkale'de başlayan yolculuklarının Türkiye'nin birçok bölgesindeki yatırımlarla büyüdüklerini kaydetti. Okyay, "Türkiye'de toprakla başladığımız sanayi yolculuğunda gökyüzüne doğru yükseliyoruz. Türkiye'nin, bu bölgenin Almanya'sı gibi ileri teknolojiye sahip bir ülke olması gerekiyor. Bu hedefe inandığımız için çorbada tuzumuz olsun düşüncesiyle yaptığımız bir yatırımdır" dedi.

Temel felsefelerinin sanayide derinleşmek olduğuna değinen Okyay, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin sanayide derinleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu yatırımız da bu amacı taşıyor. Vizyonumuz geçmişin üzerine geleceği inşa etmektir. Türkiye'de toprakla başladığımız sanayi yolculuğunda gökyüzüne doğru yükseliyoruz. Türkiye'nin bu bölgenin Almanya'sı gibi ileri teknolojiye sahip bir ülke olması gerekiyor. Bu hedefe inandığımız için çorbada tuzumuz olsun düşüncesiyle yaptığımız bir yatırımdır."

Havacılık sektörünün çok stratejik olduğuna dikkati çeken Okyay, bu alanda dünyanın en büyük iki şirketinden biriyle ortaklık kurdukları için mutlu olduklarını ifade etti. Kale Grubu olarak cironun yüzde 2'sini Ar-Ge'ye ayırdıklarını bildiren Okyay, iki ayrı Ar-Ge şirketinin bu yılki yatırım miktarının 55 milyon lira olduğunu vurguladı.

"Havacılık sektörüne yıllar önce girme kararı aldık"

Kale Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay ise Amerikalı Pratt & Whitney ile yüzde 51-49 pay ile sonuçlanan ortaklığın sürecini anlattı. Havacılık sektörüne yıllar önce girmeye karar verdiklerini bildiren Okyay, bu alanda uçakların gövde ve kanat üretimiyle faaliyete başladıklarını dile getirdi.

Pratt & Whitney ile F35 projesinde kontratı 2004 yılında imzaladıklarına işaret eden Okyay, "Ege Serbest Bölgesi'ndeki yatırımlarımızın maliyeti 75 milyon dolar, istihdam hedefimiz 5 yılın sonunda 700 kişiye ulaşmak" dedi.

Türkiye'nin gözlem amaçlı Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) projesinde de çalıştıklarını hatırlatan Okyay, test çalışmaları devam eden İHA'ların üretiminde Türkiye'ye teknoloji kazandırdıkları için mutlu olduklarını vurguladı.

"Üretim ve geliştirme"

Pratt & Whitney Askeri Motorlar Grup Başkanı Bennett M. Croswell de İzmir'deki fabrikada F35 parçalarının üretimi, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliği üzerinde çalışacaklarını söyledi.

F35 maliyetlerinin düşürülmesi üzerinde çalışmalarının sürdüğünü anlatan Croswell, "2009 yılında faaliyete geçirdiğimiz çalışmalar sonucunda yüzde 45 oranında maliyeti düşürdük. Ortaklarımıza 2 milyar dolar tasarruf sağladık. Kale ile gerçekleştirilecek son dece karmaşık bu parçaların üretimi bizim maliyetimizi düşürecek" diye konuştu.

"Uçak üretimi zor"

Bir gazetecinin "Türkiye yerli araba üreten bir 'babayiğit' arıyor. Bu yatırımınız yerli uçak üretiminde bir 'babayiğit' yatırıma doğru gider mi?" sorusuna Zeynep Bodur Okyay, şu cevabı verdi:

"Türkiye kendisini Ar-Ge konusunda geliştirirse bu yöne doğru gidebilir. Uçak üretimi çok daha zor. Bugün üretimini yapılan uçakların tasarımı 1970'li yıllardan itibaren gerçekleştirildi. Geliştirmesi 30-40 yıl olan bir metanın üretilmesi çok kolay olmuyor. Bu tür projelerin içinde olmak, buradan elde edeceği teknolojiyle başka alanlarda yatırıma dönüşe bilir. Türkiye'nin bir yerli üretim uçağının olmasını ben çok isterim. Bu tür uçakları üretmek şu anda 3-4 ülkenin tekelinde. Bunu geliştirmek lazım. Türkiye bir gün mutlaka kendi uçağını üretmesi lazım. Her şey hayalle başlar."

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın istifasıyla ilgili bir soruya Bodur, TÜSİAD üyesi olduğunu ancak yönetim kurulunda her hangi bir görevinin bulunmadığını hatırlatarak, "İstifayı ben de gazetelerden öğrendim. Bundan sonra izlenecek yöntem bugüne kadar izlenen yöntem olacaktır" dedi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kale'nin Uçak Motorları Fabrikası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement