ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'da kamyon motorundan su pompası yapan çiftçi, uzun yıllardan beri kuru tarım yapılan arazide sulu tarım başlattı.
Kızılırmak ilçesine bağlı Karamürsel köyünde yaşayan Bedirhan Alantor, AA muhabirine, ailesinden miras kalan 55 dönümlük tarlada bugüne kadar hiç sulu tarım yapılmadığını söyledi.
Arazinin sulanabileceğini düşünerek çalışmaya başladığını belirten Alantor, şöyle konuştu:
"Su kanalının geçtiği yerle tarlanın bulunduğu mevki arası yaklaşık 4 kilometre. Biz de kullanılmayan kamyon motoru bulduk. Şasenin üzerine motorunu yerleştirdik. Kamyon motorumuz ve şasimiz tıpkı gerçek kamyon gibi. Radyatörü, gaz pedalı, anahtarı, vitesi var. Fren dışında her şeyi var. Bildiğiniz kamyon gibi. Vitesi değiştirerek su basıncını artırıp, düşürüp, suyu kontrol ediyoruz. Kamyon motoru ve teşkilatını şaft aracılığıyla su pompasına bağladık. Motor çalışınca vitesi 2'ye takıp su pompasını çalıştırıyoruz."
Alantor, yaklaşık 8 bin lira harcayarak kamyon motoruyla oluşturduğu pompayı görenlerin şaşırdığını dile getirerek, herkesin nasıl çalıştığını merak ettiğini dile getirdi.
Su pompası için kamyon motorunu tercih etme sebebini anlatan Alantor, "Buraya traktörle su basmak hem pahalı hem de güç olurdu. Yakıt fiyatları oldukça pahalı, kazancımızın büyük bölümü yakıta gidiyordu. Biz de hem daha az yakacağı hem de daha güçlü su basacağını düşünerek kamyon motorunu tercih ettik. Bir ustayla konuşup kullanılmayan kamyon motorunu işimize yarayacak şekilde tamir ettirdik" ifadesini kullandı.
"4 kilometre kanal açtık"
Suyu araziye götürmenin zor olduğunu ifade eden Alantor, "Kanalla tarla arasını kepçeyle kazdırıp yerin altına borularımızı yerleştirdik. Bu borular tarlamıza kadar gidiyor. Tarlamız engebeli olduğu için yağmurlama şeklinde sulamamızı yapıyoruz. Sulama aracı aldık. Tarlaya basınçla gelen su, bu araca bağlanıyor. Bu sayede tarlamız sulanıyor. Tarlayı birkaç parçaya bölüyoruz. Bu araç bölüm bölüm hareket ederek kuru yerleri suluyor" şeklinde konuştu.
İlk yıl tarlaya pancar ektiklerini aktaran Alantor, "Tarla ailemizin, yüzyıllardır sulanmıyordu. Biz de ilk yıl tarlaya pancar ektik. Bundan sonra buğday, arpa, kavun ve daha birçok şey rahatlıkla ekilebilir çünkü artık arazimiz sulu. Bin yıldır kuru tarım yapılan arazide kamyon motoruyla sulu tarıma geçtik" diye konuştu.
Alantor, araziye su götürmek için yaklaşık 130 bin lira harcadığını sözlerine ekledi. - Çankırı
Son Dakika › Yerel › Kamyon Motorunu Pompaya Çevirerek, Sulu Tarıma Geçti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?