Tekirdağ'ın Kapaklı İlçe Belediyesi ev ve işyerlerinden bitkisel atık yağları toplayacak.
Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, bitkisel atık yağların doğaya kontrolsüzce dökülmesinin çevreye zarar verdiğini söyleyerek çevre sağlığını düşünerek bu projeyi başlattıklarını, proje sayesinde hem ülkemizin hem de Kapaklı'nın çevre kalitesini arttırmak istediklerini belirtti.
Başkan Mandalı
'Ülkemizde yılda ortalama 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağ kullanılıyor. Kullanılan bu yağın 350 bin tonu bitkisel atık yağ olarak doğaya dökülüyor ve çevreye zarar veriyor.' Diyerek "Bizlerde Kapaklı Belediyesi olarak bu duruma kayıtsız kalmadı ve bu projeyi başlattık. Bu sayede hem ülkemizin hem de kentimizin çevre sağlığına önemli derecede katkı sağlayacağımıza inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.
Atık yağların içme suyunu kirletebilme özelliği taşıdığını ifade eden Mandalı, atık su kirliliğinin yüzde 25 oranında kaynağının kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar neden olduğunu söyledi. Mandalı
: "Evlerimizde ve iş yerlerimizde lavabolara dökülen bitkisel atık yağlar kanalizasyon ve kolektörlerde zaman içersinde daralma ve tıkanmalara neden oluyor. Bununla birlikte bu atık yağlar deniz kirliliğine neden olduğundan biyolojik yaşamı tehdit ediyor" dedi.
Nüfusun sürekli arttığı, doğal kaynakların hızla tükendiği bir dünyada çevre sorunları giderek önem kazandığını ifade eden Mandalı "Çevreye duyarlılık göstermek, bilinçli bireyler ve toplum oluşturabilmek, konunun öneminin çok iyi anlaşılmasıyla başlar. İlçemizde, sizlere ve doğamıza gösterdiğimiz saygı ve sevgiden dolayı ürettiğimiz çevreci projelerden biri de Bitkisel Atık Yağların Kaynağında Ayrı Toplanması ve Geri Kazanımı Projesidir. Belediye olarak başlattığımız bu uygulama geleceğe atılan önemli bir adımdır. Sizlerin de katılımıyla Kapaklımızda her geçen gün daha yaşanılabilir bir çevre oluşturuyoruz" şeklinde konuştu.
Kapaklı Belediyesi Çevre Mühendisi Hüseyin Özel, lavaboya dökülen 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini belirterek "Bu projenin başlıca amacı atık yağların oluşturduğu toprak ve su kirliliğini önlemektir. Ayrıca lavaboya dökülen atık yağlar, dren sistemine yapışarak kanalizasyon borusu içindeki atıkların boru cidarına tutunmasına, zamanla borunun daralmasına ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olur. Tıkanan borular evlerde ve caddelerde kanalizasyon taşkınlarına neden olarak çevre ve insan sağlığını tehdit eder. Kullanılmış kızartmalık yağlar ekotoksik özellik gösterdiği için denizlere ve akarsulara döküldüğünde su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler, balıklar ve denizlerde yaşayan diğer canlıların ölümüne neden olur." dedi.
Çevre Mühendisi Hüseyin Özel ayrıca bu proje kapsamında vatandaşlara toplama noktalarına getirdikleri her 5 litre atık yağ karşılığında 1 Litre ayçiçek yağının hediye edileceğini belirterek bitkisel atık yağların kontrolsüzce bertaraf edilmesinin önüne geçileceğini, ekonomiye geri kazandırılacağını söyledi.
Özel, kullanılmış kızartmalık yağların geri kazanımı için yapılması gerekenleri sıralayarak şunları söyledi: "Kullanılmış kızartmalık atık yağları lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökmeyin, ayrı biriktirin. Kullanılmış kızartmalık yağları mümkünse toplama bidonlarında, bu mümkün değilse kendi ambalajında biriktirin. Kapaklı Belediyesinin belirlemiş olduğu toplama noktalarına kullanılmış kızartmalık yağlarınızı kapalı ve sızdırmaz bidon, şişe veya ambalajda teslim edin"
05.02.2013 12: 01: 53
TSI
NNNN - TEKİRDAĞ
Son Dakika › Yerel › Kapaklı Belediyesi Atık Yağları Toplayacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?