Karabük'te Fındık Faresi Fotoğraflandı - Son Dakika
Yerel

Karabük'te Fındık Faresi Fotoğraflandı

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yürütülen "Ulusal Biyoçeşitlilik Envanter ve İzleme İşi" kapsamında, Batı Karadeniz'de daha önce görülmeyen memeli türü fındık faresi (muscardinus avellanarius), Karabük ormanlarında fotoğraflandı.

25.12.2015 11:21

AHMET ÖZLER - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yürütülen "Ulusal Biyoçeşitlilik Envanter ve İzleme İşi" kapsamında, Batı Karadeniz'de daha önce görülmeyen memeli türü fındık faresi (muscardinus avellanarius), Karabük ormanlarında fotoğraflandı.

Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, bölgede geçen yıl başlatılan ve bir süre önce tamamlanan çalışma kapsamında en küçük memelilerden fındık faresi, Karabük ormanlarında mühendis İsmail Sevimler fotoğraflandı.

Farenin tür tespiti, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen tarafından yapıldı.

Prof. Dr. Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karabük bölgesinde yayıldığı tahmin edilmesine rağmen bunun arazide canlı olarak yakalanan ve fotoğrafı çekilen ilk fındık faresi olduğunu söyledi.

Çalışma kapsamında ele geçen farenin kendisine ulaştırıldığını ifade eden Sözen, şöyle konuştu:

"Yapılan incelemede hayvanın burun bölgesinde hafif yaralanmalar ve bir gözünde zedelenme olduğunu gördük. Şu anda laboratuvarda uygun bir ortama yerleştirildi. Burada bir süre beslendi ve yaraları iyileşmeye başladı. Birkaç gün önce ise kış uykusuna yattı. Kış uykusunu tamamladıktan sonra baharda hayvanı yakalandığı bölgede serbest bırakacağız."

Farenin kemiricilerin en güzellerinden ve oldukça uysal bir tür olduğunu anlatan Sözen, küçük bir sincaba benzeyen farenin ateş kızılı çok güzel renklere sahip olduğunu aktardı. Sözen, fındık faresinin bu özelliğiyle eskiden Avrupa'da pek çok sarayda beslendiğini de vurguladı.

"İngiltere'de özel olarak korunan bir tür"

Türün Karadeniz'in bazı kıyı ormanlarında ve Uludağ bölgesinde özellikle böğürtlen çalıları ve fındıklıkların bulunduğu alanlarda yayılış gösterdiğinin tespit edildiğini bildiren Sözen, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun dışında Avrupa'da İspanya bölgesi hariç uygun orman ve çalıların bulunduğu pek çok Avrupa ülkesinde de yayılış göstermekte. Avrupa'da nesli tehlikede değil ve yaygın olarak kabul edilmesine rağmen İngiltere'de özel olarak korunan bir tür. Ülkemizde özel bir korumaya sahip olmasa da oldukça nadir görünüyor."

Bölgede 56 memeli türüne rastlandı

Orman ve Su İşleri Karabük Şube Müdürü Ahmet Işık da Ulusal Biyoçeşitlilik Envanter ve İzleme İşi'nin titizlikle yapıldığını söyledi.

Çalışma kapsamında bölgelerinde daha önce rastlanmayan 56 memeli türüne rastlandığını dile getiren Işık, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Çalışmalarda özel teknikler uygulandı. Görüntüleme cihazları, laboratuvarlar ve uzmanlardan yararlanıldı. Fındık faresi, arazi çalışmalarında kurulan kapanlara yakalandı. Mühendislerimizden Sevimler bu memeliyi görüntüledi. Daha önce görülemeyen bir türün bulunması ve fotoğraflanması sevindirici."

Sürekli doğayı takip ettiklerini vurgulayan Işık, bölgedeki ormanlarda, farenin yanı sıra daha önce rastlanmayan kurt, ayı, karaca ve yarasa gibi hayvanların bazı türlerinin de tespit edildiğini de kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karabük'te Fındık Faresi Fotoğraflandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement