Karaburun Res'lere Karşı Pes Etmiyor - Son Dakika
Yerel

Karaburun Res'lere Karşı Pes Etmiyor

Karaburun Res\'lere Karşı Pes Etmiyor

Kıyı ve koyları kirleten balık çiftlikleriyle amansız bir mücadele veren Karaburunlular, şimdi de RES adı verilen rüzgar enerjisi santrallerine karşı çıkmaya devam ediyor.

14.05.2014 23:28

Kıyı ve koyları kirleten balık çiftlikleriyle amansız bir mücadele veren Karaburunlular, şimdi de RES adı verilen rüzgar enerjisi santrallerine karşı çıkmaya devam ediyor.

Karaburun Yarımada'sında, Mordoğan'dan Salman'a kadar neredeyse tüm tepelerini kaplayacak RES projelerine "ÇED Gerekli Değildir" raporları ile üretim lisansları verildi. Yarımadanın çeşitli bölgelerine yerleştirilmiş bulunan rüzgar ölçüm direkleri ise yeni RES yatırımlarının habercisi durumunda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün, "…ekosistem ile biyolojik çeşitliliğin korunmasını ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığıyla ve gelecek nesillere aktarılabilmesi açısından mutlaka Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmesi gereken ulusal ve uluslararası açıdan önemli bir yarımada..." olarak tanımladığı Karaburun Yarımadası'nın Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanına ilişkin teklifin Bakanlar Kurulu'na sunulması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın RES Projeleri nedeniyle verdiği olumsuz görüşün sonucunu bekliyor. Bu arada, Bakanlar Kurulu, elektrik dağıtım tesislerinin kurulabilmesi için Karaburun'da 4 arazinin EPDK tarafından acele kamulaştırılmasına onay verdi.

Karaburun Kent Konseyi, Karaburun Yarımadası'nın binlerce yılda oluşan doğal yapısı, biyoçeşitliliği, ulusal ve uluslararası düzeyde koruma altına alınmış türleri de barındıran zengin/nadir kuş varlığı, endemik türlerin de bulunduğu bitki örtüsü ve ekosistemin yok edildiğini ilerisürdü. Konseyden yapılan açıklamada; "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bir yandan Karaburun kıl keçisini yok olmaması için "halk elinde ıslah" programına alırken, diğer taraftan mera ve otlak alanlarımız, çok kısıtlı tarım alanlarımız işgal ediliyor. Çepeçevre türbinlerle sarılmış Yayla Mahallesi halkı "10.000 keçimizle bize gidecek yer gösterin" diyor. Halkın geçim kaynakları ellerinden alınıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, "Kıyı ve dağ ekosistemlerinin bir arada birbirini desteklemesi nedeniyle doğa turizmini çeşitlendirme imkanı" ndan söz ederken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Karaburun'u: "… sualtı dalış, doğa yürüyüşleri, köy turizmi, eko ve agro-turizm gibi alternatif turizm faaliyetleri için ideal özelliklere sahiptir" şeklinde tanımlanırken; Yarımada topluca RES tarlasına dönüştürülüyor. Doğayla barışık kalkınma potansiyeli ekonomik ömrü 25-30 yıl olan yatırımlara feda ediliyor. Köylerin neredeyse içlerine kadar kurulan, ilçe merkezinin 500 m. yakınına kadar projelendirilen türbinlerle sağlıklı bir çevrede ve sağlıklı olarak yaşama hakkımız tehdit altındadır" açıklaması yaptı.

Konsey, Karaburun Yarımadası bileşenleri, Yarımada'nın zengin flora/faunası ve sosyal yaşamını koruma ve sürdürülebilir kalkınmasının sağlanması yönündeki mücadelesini sonuna kadar sürdürmekte kararlı olduklarını ifade ederek, "Bu çerçevede ulusal ve uluslararası platformlarda, hukuksal süreçler de dahil olmak üzere yaşam hakkımızı savunmaya devam edeceğiz. Yarımadamızın RES tarlası olmasına, doğal ve sosyal yaşamın yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Tüm doğa severleri, yaşam hakkı savunucularını dayanışmaya çağırıyoruz." çağrısı yaptı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karaburun Res'lere Karşı Pes Etmiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement