Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, Çerkezköy ve Kapaklı'da faaliyet gösteren kasaplara 'Et ve Et Ürünleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler hakkında bilgilendirmede bulundu.
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, Veteriner Hekim Ali Ekber Gökkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Çerkezköy Şube Müdürü İsa Altay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Kapaklı Şube Müdürü Pasin Akbulut ile Kapaklı ve Çerkezköy'de faaliyet gösteren kasap işletmeleri temsilcileri katıldı. Toplantıda kasaplara 'Et ve Et Ürünleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler anlatıldı.
HANGİ ETLER BİRBİRİYLE KARIŞTIRILABİLİR
Toplantı Veteriner Hekim Ali Ekber Gökkaya'nın yönetmelikte yapılan değişiklikler hakkındaki sunumu ile başladı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinin birbirleriyle karıştırılabileceğini belirten Gökkaya, "Kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etler de birbirleriyle karıştırılabilir. Bunun dışında farklı hayvan türlerine ait etler birbirleriyle karıştırılamaz. Ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamaz. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamaz ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanılamaz" dedi.
"PERAKENDECİLER ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ ÜRÜN ÜRETEMEZ"
Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünlerinin üretilemeyeceğini kaydeden Ali Ekber Gökkaya, "Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere yüzde 100 dana eti ya da göğüs eti gibi ifadeler/logolar kullanılamaz. Ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilir" ifadelerini kullandı.
"KASAPLARIMIZ AYAKTA KALACAKLAR"
Kasapların 50 kilometre yarıçap içinde bulunan lokanta ya da restoranlara haftalık 2 bin 500 kilogramı geçmeyecek şekilde et ve kıyma satışı yapabileceklerini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, "Kasaplarımız ayakta kalacaklar. Ayakta kalmak zorundalar. Aksi takdirde hayvanları kim yetiştirecek, kesimlerini kim yapacak? Çıkarılan tüm yönetmeliklerde amaç budur" diye konuştu.
"KASAPLAR KENDİ İÇLERİNDE BİRLİK OLMALI"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Çerkezköy Şube Müdürü İsa Altay ise, "Bugüne kadar görüştüğümüz kasaplar hep çuvaldızı bize batırdılar. Ama bir de dönüp iğneyi kendilerine batırmaları gerekiyor. Vatandaş bir kasaba giriyor, ürünler istenildiği gibi paketli. Oradan çıkıp başka bir kasaba gidiyor. Ürünler açık satılıyor. Halbuki alınan kararlara bütün kasap arkadaşlarımız uysalar bir sorun kalmayacak. Kasapların önce kendi içlerinde birlik olmaları gerekiyor. Aksi takdirde biz gerekli cezai işlemleri uygulamak zorunda kalacağız" dedi.
"MASA BAŞINA OTURUP KARARLAR ALIYORLAR"
Paketli ürün almak isteyen vatandaşların marketlere gittiklerini söyleyen kasaplar ise, "Birileri masa başına oturup kararlar alıyorlar. Ama bu kararlar alınırken, asıl işin içinde olanlar göz ardı ediliyor. Öncelikle paketlenmiş ürünler açık ürünlere kıyasla çok daha çabuk bozuluyor. İnsanların alım güçleri düştüğü için paket halindeki ürünlere paraları yetmeyebiliyor. Masa başında kararlar alınacaksa da tüm bu faktörler göz önünde bulundurulsun ya da kasaplar kapansın" açıklamalarında bulundu. - TEKİRDAĞ
Son Dakika › Yerel › Kasaplara 'Et ve Et Ürünleri Yönetmeliği'nde Yapılan Değişiklikler Anlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?