Katledilen Dedelerinin Fotoğraflarını Görünce Gözyaşlarını Tutamadılar - Son Dakika
Yerel

Katledilen Dedelerinin Fotoğraflarını Görünce Gözyaşlarını Tutamadılar

Katledilen Dedelerinin Fotoğraflarını Görünce Gözyaşlarını Tutamadılar

Tunceli'de düzenlenen 12.Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde, Hozat Belediye Başkanlığı ve bir müzik firması sahibi tarafından gerçekleştirilen '1937-38 Dersim Fotoğraf Sergisi'ni izleyenler gözyaşlarını tutamadı.

29.07.2012 11:04

Tunceli'de düzenlenen 12. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde, Hozat Belediye Başkanlığı ve bir müzik firması sahibi tarafından gerçekleştirilen '1937-38 Dersim Fotoğraf Sergisi'ni izleyenler gözyaşlarını tutamadı.

Festivalin Hozat ayağında gerçekleştirilen sergide, tamamı orijinal fotoğraflardan oluşan ve 1938'de Dersim'e düzenlenen askeri harekat sırasında meydana gelen olayları gösteren kare ve haritalar yer alıyor. Tunceli'de dönemin görevli askerleri tarafından çekilen fotoğraflarda sürgüne gönderilen insanlar ve gözaltına alınan dönemin aşiret liderleri ailelerinin orijinal fotoğrafları ve 1937-38 yılarındaki askeri harekatı gösteren fotoğraflar yer alıyor. Fotograf arşivi sahibi Hasan Saltık, bu fotoğraf ve belgeleri elde etmek için 12 yılını harcadığını ve bin 500 resimle belgeye ulaştığını belirterek "O döneme ait harekatta görev almış güvenlik görevlilerinin, müfettişlerin kişisel arşivlerinden alınmış özel fotoğraflardan oluşuyor" dedi

CHP DERSİM HALKINDAN ÖZÜR DİLEMELİDİR

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, 1938 olaylarını yaşayan büyüklerinin kendilerine anlattığı bu bilgilerle büyüdüklerini söyledi. Bugün o dönem yaşanan olayların bu resimlerde açıkça sergilendiğini anlatan Konak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüreğimiz yanıyor ama o dönemin unutulmaması için bu resimler tarihe tanıklık ediyor. Biz o dönemin yöneticilerini asla af etmeyeceğiz. Bugün o dönemin hükümetinin devamı olan CHP, Dersim halkının önünde diz çökmez, özür dilemezse CHP'yi de asla affetmeyeceğiz"

Sözlü tarih araştırmacısı Cemal Taş ise fotoğraflardan bazı kimselerin de akıbetleri hakkında bilgi sahibi olabildiğini dile getirerek, "İnsanlar yakınlarını bu sergideki fotoğraflarda görerek bilgi sahibi oldu" şeklinde konuştu.

Sergiye katılan eski Tunceli Belediye Başkanı Veli Aytaç da, iki kız kardeşin dramını anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Diyarbakır'dan gelen Delal Akpınar ve Gümüşhane'den gelen Nevzat Koçtur da fotoğraflardaki vahşet karşısında dillerinin tutulduğunu açıkladı.

Hozat Belediyesi ve Hasan Saltık ortaklığıyla açılan resim sergisinin iki gün

ziyarete açık olacağı belirtildi. - TUNCELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Katledilen Dedelerinin Fotoğraflarını Görünce Gözyaşlarını Tutamadılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement