Kıl Keçisi Sorunları ve Çözümleri Konuşuldu - Son Dakika
Yerel

Kıl Keçisi Sorunları ve Çözümleri Konuşuldu

Hatay MKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Keskin, "Amacımız, Kilis keçilerinin seleksiyon ile ıslahını gerçekleştirmek." dedi.

05.06.2013 14:15  Güncelleme: 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kilis'te, "Kıl Keçisi Yetiştiriciliği, Sorunları ve Çözümleri Paneli" düzenlendi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Keskin, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konferans salonundaki panelde, ıslah çalışmalarıyla Kilis keçisinin öne çıkan keçi grupları arasına gireceğini ve tanınacağını söyledi.

Kilis keçilerinin hastalıklara karşı daha dayanaklı olduğunu belirten Keskin, şöyle konuştu:

"Amacımız, süt keçisi ıslahında önemli bir metaryal olan Kilis keçilerinin seleksiyon ile ıslahını gerçekleştirmek. Keçilerin süt ve döl verimi yönünden ıslahında dışa bağımlılığı azaltmak, ülkenin damızlık ihtiyacını karşılamak. Uluslararası alanda yüksek süt ve döl verimi ile tanınan kilis keçilerinin sayısını arttırmak. Kilis keçisi yetiştiricilerini bilimsel keçi yetiştiriciliği konusunda bilgilendirmek."

Doç.Dr. Şerafettin Kaya ise süt keçilerinde süt veriminin en yüksek olduğu dönemin oğlaklamadan sonraki ilk 6-8 haftalık dönem olduğunu söyledi.

Bu dönemde en yüksek düzeyde süt elde etme, bununla dişiyi sağlıklı tutmak için dengeli ve yeterli bir beslenmenin öenmli olduğunu belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Annenin süt miktarının yeterli olması aynı zamanda süt emen oğlakların hızlı gelişmesi açısından da önemlidir. Sağmal keçiler için iki seçenekli süt karma yemi ile besleme sistemi uygulanabilir. Sağmal keçiler, süt verimlerine göre gruplandırılır. Süt yemi karması sağım sırasında öncesinede veya sonrasında verilebilir. Her bir sağmal keçi süt verimine göre yemlenebilir. Ancak bu uygulama çok yüksek verimli keçiler için geçerlidir."

Panele çok sayıda üretici katıldı. - Kilis

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kıl Keçisi Sorunları ve Çözümleri Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement