Ersoy Sevinç - Ahmet Caner Baysal - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Nuri Nas tarafından doku kültürüyle klonlanıp mikro çoğaltmayla üretilen urmu dutu fidanından ilk kez meyve bahçesi oluşturuldu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve KSÜ işbirliğiyle yürütülen çalışmayla kentin urmu dutunda üretim ve değerlendirme merkezi olması hedefleniyor.
Prof. Dr. Nas'ın yaklaşık 2 yıldır yürüttüğü çalışmayla doku kültürüyle klonladığı urmu dutu fidanı, laboratuvar ortamından çıkarak toprakla buluştu. KSÜ Üniversite Sanayi Kamu İşbirliği Merkezi (ÜSKİM) doku kültürü laboratuvarında geliştirilen fidanların, ticari çeşit anlamında da ilk olma özelliği taşıdığı belirtildi. Klonlanan urmu dutu fidanlarından modern meyve bahçesi oluşturmak amacıyla harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve KSÜ, bu konudaki ilk adımı merkeze bağlı Fatih beldesinde attı. İşbirliği çerçevesinde hazırlanan proje hayata geçirilerek bu konudaki ilk demonstrasyon meyve bahçesi hazırlanarak klonlanan urmu dutları toprakla buluşturuldu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk defa doku kültürüyle üretilen fidanların toprakla buluşmasına şahit olduklarını ifade etti. Daha önce bölgede klasik aşılama yöntemiyle bu işlemin yapıldığını anlatan Emiralioğlu, şunları kaydetti:
"Üniversitemiz burada detaylı bir çalışma yaparak, urmu dutu fidanını doku kültürüyle çoğalttı. Biz de urmu dutu bahçesinin tesisinin başlangıcını yapmış oluyoruz. Urmu dutu hem pazar imkanları bakımından hem de tıbbı bakımdan özel bir ürün. Üniversitemizle güzel bir işbirliği ortamı oluşturduk. Coğrafi ve iklim avantajı bulunan ilimizi urmu dutu üretim ve değerlendirme merkezi yapma hedefindeyiz."
-Bilimsel çalışma pratiğe aktarılıyor-
Urmu dutunun çiftçi için ciddi bir ekonomik getirisinin olacağına inandığını ifade eden Emiralioğlu, bu konudaki ilk adımı attıklarını ve üniversitenin katkılarıyla bunun daha da gelişeceğine inandığını vurguladı.
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ne urmu dutunun tahlilini yaptırdıklarını hatırlatan Emiralioğlu, "Aldığımız netice gerçekten çok önemli. Birçok hastalığa iyi geldiğini öğrendik. Tahlillerde antimikrobiyel, antiseptik, kanserojen, antioksidan özelliklere sahip olduğunu bize gönderilen sonuçlarından gördük" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Mehmet Nuri Nas ise Kahramanmaraş'ın ekolojik olarak urmu dutu yetiştiriciliğine uygun olduğunu ifade etti. Urmu dutunu doku kültüründe klonlayıp mikro çoğaltmayla fidan ürettiklerini anımsatan Nas, şöyle konuştu:
"Son yıllarda urmu dutuna olan talep hızlı bir şekilde arttı. Mevcut üretim miktarı yetersiz ve talebi karşılamıyor. Üretim çoğunlukla dağınık olan bireysel ağaçlardan sağlanıyor. Dolayısıyla bu konuda büyük bahçelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu anlamda üniversitede yaptığımız çalışma fidan ihtiyacına da çözüm sağlamış oldu. Artık çiftçilerimize istedikleri kadar fidan verebilecek durumdayız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yaptığımız işbirliği bu anlamda büyük önem taşıyor. Ülkemizde doku kültürüyle çoğaltılmış fidanlarla ilk kapama urmu dutu bahçesi kurulacak. Bilimsel çalışmayı çiftçi bazında pratiğe aktarıyoruz. Bu bahçenin bu alana yatırım yapacak girişimcilere de örnek olacağını düşünüyoruz. Temel hedefimiz ise urmu dutunda Kahramanmaraş'ı üretim ve değerlendirme merkezi yapabilmek."
KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı da normal yöntemlerle 2-3 yılda üretilen urmu dutu fidanının üniversitedeki laboratuvarda doku kültürüyle 3 ayda üretme şansının olduğunu belirtti. Saltalı, üreticilerden bu alana yatırım yapmalarını beklediklerini ve kendilerinin de her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını kaydetti.
Yayıncı: İsmail Fidan - KAHRAMANMARAŞ
Son Dakika › Yerel › Klonlanan Urmu Dutu Fidanlarından Bahçe - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?