Türk ve yabancı uyruklu binlerce öğrenciye yıllardır eğitim olanağı sunan Konya'daki iki devlet, iki vakıf üniversitesi ve bu yıl eğitime başlayacak Gıda ve Tarım Üniversitesi, yeni öğrencilerini bekliyor.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, kentteki en köklü üniversite konumunda olan, 1975'te kurulan Selçuk Üniversitesi (SÜ), 22 fakülte, 6 yüksekokul, 22 meslek yüksekokulu ile eğitim veriyor. Yenilenen kampüs içi tramvay hattı ile yaklaşık 80 bin öğrencisine ücretsiz ulaşım hizmeti sunan SÜ, Türkiye'nin en büyük üniversiteleri arasında yer alıyor.
SÜ, 2014'te açıklanan TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde 59,58 puanla girişimcilikte 10, patentte de birinci sırada yer aldı. Listeye Anadolu'dan giren ilk üniversite olan Selçuk, özgün ve yenilikçi buluşlar üretecek öğrencilerini bekliyor.
Necmettin Erbakan Üniversitesi
Eğitim-öğretim hayatına 2010'da "Konya Üniversitesi" adıyla başlayan, 2012'de "Necmettin Erbakan" adını alan üniversite ise 14 fakülte, 2 yüksekokulu, 5 meslek yüksekokulu, 4 enstitü ve devlet konservatuarına sahip.
Üniversite, 2012'de Türkiye'de ve dünyada faaliyet gösteren dil merkezlerinden ve günümüzün değişen koşullarından hareketle, yabancılara Türkçe öğretmek amacıyla kurduğu Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezine de (KONDİL) yabancı uyruklu öğrencilerini bekliyor.
Dil becerilerinin ve sözcük bilgisinin temel, orta ve ileri düzeyde öğretildiği merkez, üniversiteye gelen yabancı uyruklu yüzlerce öğrencinin yanı sıra değişik sebeplerle Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenmek isteyenlere de yardımcı oluyor. 350 kişilik kapasiteye sahip merkez, talep yoğunluğuna göre sınıflar açarak eğitime devam edecek.
Yaklaşık 26 bin öğrenciye eğitim veren, 2015-2016 öğretim yılı için öğrenci kontenjanlarını açıklayan NEÜ'ye lisans düzeyinde 4 bin 581, ön lisansta bin 415 öğrenci olmak üzere toplam 5 bin 996 kişi kayıt yaptırma hakkına sahip olacak. Üniversitede bu yıl 142 yabancı kontenjanlı öğrenci de eğitim hakkı kazanacak.
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye'nin ortasında bulunan Konya'nın Ankara, Eskişehir ve İstanbul gibi birçok kentle Yüksek Hızlı Tren ağı olduğunu söyledi.
Konya'nın hava, kara ve demiryolu açısından rahatlıkla ulaşılabilen bir şehir olduğunu ifade eden Şeker, "Üniversitemizde teknolojik altyapıyı sağladık. İyi bir öğretim üyesi kadrosunu şekillendirdiğimizi düşünüyoruz. Geçmiş yıllarda ortaya konan yüzde yüze yakın doluluk oranımız bunun bir göstergesidir. Bu kadar rekabetin arasında yüzde yüze yakın bir doluluk oranı bizi mutlu ediyor" diye konuştu.
Vakıf üniversiteleri
Kentte eğitim veren vakıf üniversitelerinden KTO Karatay Üniversitesi, Konya Ticaret Odasınca 2009'da kuruldu. Üniversite, 2 enstitü, 6 fakülte, 1 yüksekokul ve 1 de meslek yüksekokulunda eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.
Bir diğer vakıf üniversitesi olan Mevlana Üniversitesi ise 2009'dan beri 3 enstitü, 5 fakülte, 2 meslek yüksekokulu ve 1 yüksekokulla eğitim veriyor.
Konya'ya Gıda ve Tarım Üniversitesi
"Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite" fikriyle yola çıkan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ihtisas üniversitesi olarak 2013'te kuruldu.
Gıda ve tarım alanında Konya'nın ve ülkenin bilgi birikimini arttırmak için kurulan üniversite, öğrencilerine 2016'da mühendislik ve doğa bilimleri fakültesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesi, insan ve toplum bilimleri fakültesi, meslek yüksekokulu, sosyal Bilimler enstitüsü, fen bilimleri enstitüsü ve meslek yüksekokulunda eğitim vermeye başlayacak.
Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, 2016 Eylülü'nde eğitime başlamayı planladıklarını dile getirdi. Öktem, "Öğrencilerimize ülkemizin en büyük entegre tarım kuruluşu olan Konya Şeker ve Anadolu Birlik Holding iştirakleri bünyesinde faaliyet gösteren işletmelerde mezuniyet öncesi iş deneyimi ve başarılı öğrencilerimize iş garantisi imkanı sunacağız" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun müjdesini verdiği Konya metrosu hayata geçtiğinde, ulaşımın daha hızlı ve konforlu hale gelmesi, kenti üniversite tercihi yarışında birkaç basamak öne taşıyor. Şehrin bir ucunda yer alan ve adeta "öğrenci mahallesi" olan Bosna Hersek Mahallesi civarında ikamet edip, diğer uçtaki üniversitelerde okuyan öğrenciler, yaklaşık 1,5 saatte ulaştıkları okullarına metro ile 37 dakikada gidebilecek.
Son Dakika › Yerel › Konya'daki 5 Üniversite Yeni Öğrencilerini Bekliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?