Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, "İçinde yaşadığımız süreçte iç ve dış düşmanlar gecen asrın başında olduğu gibi, yeniden harekete geçmiştir" dedi.
Prof. Dr. Baykal, KTÜ'nün 50. Akademik Yılı açılışı dolayısıyla, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, KTÜ bünyesindeki 17 fakülte, 7 enstitü, 1 konservatuvar, 3 yüksekokul ve 11 meslek yüksekokulunda 2 bin 106 akademisyen ve bin 885 idari personelin görev yaptığını belirtti.
KTÜ'nün bugün itibariyle 53 bin 411 öğrenciye eğitim hizmeti sunun ve toplam 159 bin 948 mezuna sahip büyük bir kurum olduğunu ifade eden Baykal,
"Üniversitemiz 50 yıldır sadece Trabzon'a değil, aynı zamanda bölgeye ve Türkiye'ye hitap etmektedir. KTÜ bilim, teknik ve sağlık hizmetlerinin yanında kültürel gelişmenin ana dinamiğini oluşturmaktadır. Bu yönüyle KTÜ, evrensel bilgiye ulaşmanın lokomotifi konumundadır" diye konuştu.
Prof. Dr. Baykal, KTÜ'nün yeni nesli eğitmek ve geleceğe hazırlamak gibi önemli bir misyon üstlendiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Üniversite kendine has özellikleri olan bir kurumdur. Bulunduğu şehirde, ülkede ve hatta dünyada olup biten her şey üniversiteyi ilgilendirir. Bulunduğu kentin ya da coğrafyanın kültürünü inceler, anlar, o kültürün muhafaza edilmesi gereken yönlerini tespit eder, bunların muhafazası için gerekli hamleleri araştırır, bulur ve uygulamasına ilişkin projeler geliştirir. Üniversite, evrensel değerlerin ve nesnel bakış açısının geçerli olduğu bir dünyadır. Şeffaflık, hesap verebilirlik ve toplam kalite yönetimi anlayışı esaslarına dayalı olarak hazırlayacak olduğumuz yeni stratejik planımız ile KTÜ'yü yarışmacı bir üniversite kimliğine büründüreceğiz."
-"Üniversite içinde huzur ve barış önemli"-
Sonuçları ile herkesi derinden sarsan terör olaylarının, Anadolu'da oluşturulan bin yıllık kardeşlik kültürünü ve bir asır önce küresel emperyalizme karşı geliştirilen milli mücadele ruhunu zedelediğine dikkati çeken Baykal, şunları söyledi:
"Bu kültürü ve ruhu yeniden inşa etmek ve içinde bulunduğumuz yeni bin yılı kapsayacak şekilde güçlendirmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Toplumun refahının artırılması, ekonomik kalkınmaya ve ülke genelinde barış ve huzur ortamının sağlanmasına bağlıdır. Ülkemiz bir taraftan hızla kalkınırken, diğer taraftan toplumsal barışı tehdit eden başta terör olmak üzere değişik iç ve dış kaynaklı sorunlarla mücadele etmektedir. Üniversiteler, ülkede huzur ve güven ortamını bozan bu tür sorunlara bilimsel ve kalıcı çözümler üretilmesine de katkı sağlamak zorundadırlar. Bu sorunların çözümüne destek sağlamayı üniversitelerin sosyal sorumluluğunun bir gereği olarak görüyoruz. Akademisyenlerimizin bu alanlarda yapacakları her türlü araştırma ve çözüm üretme faaliyetlerini soruna kadar destekleyeceğiz."
Prof. Dr. Süleyman Baykal, çözüm odaklı bu hedefler için öncelikle üniversite içinde huzur ve barışın önemli olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Her türlü düşünce farklılıklarına hoşgörüyle yaklaşan ancak hukuk dışı uygulama ve yaklaşımlara asla prim vermeyen bir anlayış içinde olacağımızı özellikle vurgulamak isterim. İçinde yaşadığımız süreçte iç ve dış düşmanlar gecen asrın başında olduğu gibi, yeniden harekete geçmiştir. Şimdi şımaran, azgınlaşan bu çevreler, devletimize, Türk milletine ezeli öfkelerini göstermektedir. Yaşadığı, devlet kurduğu tüm coğrafyalarda insanlığa adaleti, kardeşliği ve medeniyeti öğreten şerefli bir milletin mensubu olan sizler, bunlara hak ettikleri cevabı bilimin rehberliğinde vereceksiniz."
-"Üniversite şehrin gelişiminde ana motorlardan biridir"-
Trabzon Valisi Recep Kızılcık ise insanın ve ülkenin gelişmesinin temelinde beşikten mezara kadar eğitim ve öğretimin bir zorunluluk olduğunu belirterek,
"Değişen ve gelişen dünyamızda, değişimin ve gelişimin ana taşıyıcısı şüphesiz bilgidir. Bilginin üretildiği ve üretime uygulandığı yerler de üniversitelerdir. Üniversite şehrin gelişiminde ve değişiminde ana motorlardan biridir. Dolayısıyla dün olduğu gibi, bundan sonra da bu değişeme katkı vermeye devam edecektir" dedi.
İlk ve ortaöğretimde devlet olarak hedefin, kendine güvenen, sorgulayan ve yarının Atatürk Türkiye'sini dünyada ilk 10 ekonomi içine sokacak gençleri yetiştirmek olarak değerlendirdiklerini ifade eden Kızılcık, "Akademik bilgiyi değerli hocalarımızdan, sosyal imkanları, fırsatları merkezi ve yerel yönetimlerimizden ve sivil toplum kuruluşlarımızdan alarak, bu ülkenin hak ettiği insanı ve yöneticilerini ve bilim insanlarını yetiştirmenin gayreti içindeyiz" diye konuştu.
Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, belediye olarak üniversitenin tüm isteklerini yerine getirmek için hazır olduklarını belirterek, öğrencilerin ulaşımına kolaylık sağlamak için otobüs filosunu arttırdıklarını ve gerekli düzenlemeleri yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Öte yandan, akşam yapılması planlanan açılış galasının son dönemde yaşanan terör olayları dolayısıyla iptal edildiği bildirildi.
Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
Yayıncı: Murat Kaban - TRABZON
Son Dakika › Yerel › Ktü'nün 50. Akademik Yılı Açılış Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?