Künib Iv. Olağan Kongresi'nin Açış Konuşmalarında Önemli Mesajlar Verildi - Son Dakika
Yerel

Künib Iv. Olağan Kongresi'nin Açış Konuşmalarında Önemli Mesajlar Verildi

Künib Iv. Olağan Kongresi\'nin Açış Konuşmalarında Önemli Mesajlar Verildi

Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) tarafından düzenlenen “Kafkasya’nın Geleceğinde Enerjinin Rolü: Bölge Ülkeleri Dayanışması” temalı KÜNİB IV. Olağan Kongresi’nin açış konuşmalarında önemli mesajlar verildi.

02.06.2014 16:46

Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) tarafından düzenlenen "Kafkasya'nın Geleceğinde Enerjinin Rolü: Bölge Ülkeleri Dayanışması" temalı KÜNİB IV. Olağan Kongresi'nin açış konuşmalarında önemli mesajlar verildi.

Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi Sakarya Salonu'nda saat 9.30'dan itibaren başlayan programa T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Milletvekilleri Orhan Atalay ve Ensar Öğüt, Ankara Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ASEM) Başkanı Mehmet Akif Kireççi, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürü Onur Ender Aslan, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev, KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, KÜNİB üyesi üniversite rektörleri ile çok sayıda bürokrat, akademisyen ve gazeteci katıldı.

KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz: "Yer Yüzünün Ruhu İnsana Geçer"

Kongrenin ilk açış konuşması KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından yapıldı. Konuşmasına Victor Hugo'nun, "Yeryüzünün ruhu insana geçer" sözü ile başlayan KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz, insanların yaşadıkları coğrafyanın havasından, suyundan ve toprağından etkilenerek kişilik ve karakterlerini şekillendirdiklerini dile getirdi. Bu bağlamda Kafkasya Bölgesi'nde yaşayan insanların birçok bakımdan ortak noktalara sahip olduğunu belirten KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz, "Kafkasya Bölgesi; kendine mahsus doğası, stratejik anlamda kimliği, doğal zenginlikleri, tarihi ve kültürel birikimiyle dünyanın en seçkin bölgelerinden biridir. Kafkasya bölgesinde yaşayan insanların kültürü, halk oyunları, şarkıları, ezgileri, yemekleri ve davranış biçimleri olarak birbirlerine çok benzedikleri rahatça görülebilir." şeklinde konuştu.

Bu nedenle KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, küreselleşen dünyada Kafkasya ülkelerinin artık kendi aralarında duvar öremeyeceğini ifade etti. Kafkas ülkeleri arasındaki sınırları üniversitelerin kaldırdığını da vurgulayan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "KÜNİB, üzerinde yaşadığımız toprakların rüyasını görmek ve bu rüyayı gerçekleştirecek nesilleri yetiştirmek üzere, üniversitelerin bir hayal kavgasıdır." diyerek, üniversitelerin KÜNİB çatısı altında bölgeyle ilgili gelecek projeksiyonları üretmeye devam edeceğini bildirdi.

Kongrede, Mevlana Değişim Programı ile KÜNİB üyesi üniversiteler arası öğrenci ve öğretim elemanı değişimlerinin yapıldığını da belirten KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz, değişim programının geleceği kuracak olan gençlerin yetiştirilmesinde önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Beridze: Ortak Bilimsel Çalışmaların Yürütülmesi Önem Taşımaktadır

Kongrenin ikinci açış konuşmasını Samstkhe-Javakheti Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. MerabBeridze yaptı. Prof. Dr. Beridze konuşmasına üniversitelerinin kısa tarihinden bahsederek başladı. Üniversitelerinin 1990 yılında kurulduğunu belirten Prof. Dr. Beridze, 2000 yılında Türkiye'deki üniversiteler ile irtibata geçtiklerini ifade etti. KÜNİB'in kurucu üyelerinden birisi olduklarını da belirten Prof. Dr. Beridze, Kafkasya Bölgesi'nin her zaman bilim insanlarının dikkatini çeken bir bölge olduğunu vurgulayarak, "Kafkasya Bölgesi'ndeki üniversiteler arasında ortak bilimsel çalışmaların yürütülmesi önem taşımaktadır." diye konuştu.

"Ardahan Üniversitesi KÜNİB'in Öncülüğünü Yaparak, Büyük ve Onurlu Bir Görev Başlatmıştır"

Kongrede konuşan Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu ise KÜNİB'i, üniversiteler arasında "sağlam bir köprü" şeklinde niteleyerek, "Ardahan Üniversitesi'nin KÜNİB'in öncülüğünü yaparak, bu büyük ve onurlu görevi başlatmış olması takdire şayan bir davranıştır. Ardahan aynı zamanda dostluk coğrafyasının önemli bir köprüsüdür. Ülkemizin ve insanlarımız arasında oluşan kardeşlik ve barış köprüsüdür." dedi.

Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saleh Meherremov, KÜNİB'in bölge üniversiteleri arasındaki birleştirici gücüne dikkat çekerek, akademik kurumların ortak bilimsel çalışmaları arttırması gerektiğini belirtti.

"KÜNİB'le Birlikte Üniversitelerin Oluşturduğu Sinerji, Her Yerde Dikkat Çekiyor"

Kongrenin bir diğer açış konuşmacısı Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı oldu. Globalleşme sürecinde bölgesel oluşumların çok büyük bir önemi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Balcı, "Kafkasya Üniversiteler Birliği kurucularıyla birlikte oluşturulan sinerji sadece Kafkasya'da değil, bölgeye yakın alanlarında dikkatini çekmeye başladı. İnanıyoruz ki bu ilgi alanları daha da genişleyecek, daha da yenilenecek." diyerek, KÜNİB faaliyetlerinin ilgiyle takip edilen kapsayıcılıkta olduğunu aktardı. Dünyada toplumların birbirlerini daha iyi anlamaları ve daha çok işbirliği yapmalarının barışın teminatı olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Balcı, "Bunu gerçekleştirmede üniversiteler çok önemli roller oynuyor. Nitekim bizler Kafkasya Üniversiteler Birliği gibi oluşumlarla halkları birbirine yaklaştırabilirsek, o zaman daha çok işbirliği ve ortak bir geleceğe gitme arzusunu güçlendirmiş olacağız. İnanıyorum ki, Kafkasya Üniversiteler Birliğimiz, kuruluşundan bu yana geçen 4 yıllık süre içerisinde elde etmiş olduğu bu çok önemli sonuçla, bu hedefe çok büyük katkıda bulunacaktır." dedi.

Prof. Dr. Sebahattin Balcı'nını konuşmasının ardından, Tebriz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Pourmohammadi sözü aldı. Prof. Dr. Pourmohammadi, KÜNİB faaliyetlerinin bölgesel ve küresel çapta çok büyük bir öneme sahip olduğu belirtti. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Künib Iv. Olağan Kongresi'nin Açış Konuşmalarında Önemli Mesajlar Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement