Kuşadası'na bağlı Davutlar'da bulunan ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan 900 yıllık Kurşunlu Manastırı'nın restorasyon çalışmalarının 2016 yılında başlayacağı açıklandı.
Kurşunlu Manastarı'nın korumaya alınmasına yönelik girişimlerin ardından bir açıklama yapan İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Kurşunlu Manastırı ile ilgili bir proje çalışması başlattıklarını belirterek, restorasyon çalışmalarının 2016 yılı yatırım programına alındığı söyledi.
Yıkılma tehlikesine rağmen ziyaretçilerin akınına uğrayan Kurşunlu Manastırı'nda Uzmanlar, ziyaretlerin de büyük tehlikeye neden olması nedeniyle turizm sezonuyla birlikte yeniden gündeme gelen Kuşadası'na bağlı Davutlar'daki Kurşunlu Manastırı ile ilgili proje yürüttüklerini kaydeden İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, "Kurşunlu Manastırı'nın turizme kazandırılması için yapılacak çalışmalar, Genel Müdürlük ve Bakanlıkça 2016 yatırım programına alındı. Proje ile manastırın orijinal dokusunu bozmadan çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Geçtiğimiz hafta bölgede bir çevre planlaması yapıldı. Manastır yapısı üzerinde çıkan ağaçların, çevresindeki ağaçlar zarar görmeden sökülmesi gerekiyor. Bu çalışma, Orman Bölge Müdürlüğünce yürütülecek. Bunun sonrasında Kurşunlu Manastırı'nda rölöve ve restorasyon çalışmaları kısa sürede başlayacak. Projenin tamamlanmasıyla manastırı, 2017 yılında turizme kazandırmayı hedefliyoruz " dedi.
KURŞUNLU MANASTIRI
Kuşadası'nda Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nın doğusunda, eşsiz bitki zenginlikleri arasında yer alan Kurşunlu Manastırı, Bizans yapısı bir Ortodoks Manastırı olup, 11. yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor. Rumların Panagia Kurşuniatissa dedikleri manastır, Panagia sözcüğünden de anlaşılacağı üzere Hazreti Meryem'e ithaf edilmiştir. Kurşuniatissa adı Türkçe kurşun kelimesinin Rumca bir ek almasıyla oluşmuş, T. Wiegand'ın belirttiği gibi muhtemelen yapıların üstünü örten kurşundan geldiği tahmin edilmektedir. Davutlar beldesine 12 kilometrelik bir tırmanışla ulaşılabilen manastır, ikonaperestlerin ve dinsizlerin saldırılarına karşı savunma ve eğitim amacıyla, gizlenebilmeleri ve tapınabilmelerine uygun bir coğrafyada olması nedeniyle, baskıdan kaçan din adamları tarafından kurulduğu bilinmektedir. Etrafı duvarlarla çevrili Kurşunlu Manastırı'nın merkezinde bir kilise bulunmaktadır. Manastır duvarlarının dışında 100 metre doğusunda bir mezar şapeli vardır. Kilisenin batısında, Bizans manastırlarındaki ofis binalarını akla getiren kule görünümlü üç katlı bir yapı bulunmaktadır. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Kurşunlu Manastırı Restorasyonu 2016 Yılında Başlayacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?