Mazlumder Gaziantep Şubesinden Soma Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Mazlumder Gaziantep Şubesinden Soma Açıklaması

Mazlumder Gaziantep Şubesinden Soma Açıklaması

Mazlumder Gaziantep Şube Başkan Yardımcısı Abdurrahim Çelik, yaptığı yazılı açıklamada Soma’da yaşanan acıyı paylaştıklarını söyledi.

15.05.2014 11:55

Mazlumder Gaziantep Şube Başkan Yardımcısı Abdurrahim Çelik, yaptığı yazılı açıklamada Soma'da yaşanan acıyı paylaştıklarını söyledi.

Başkan Yardımcısı Çelik yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi, " Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir şirkete ait kömür işletmesinde meydana gelen patlamada 282'den fazla madencinin hayatını kaybetmesi hepimizi derin bir üzüntüye boğmuştur. MAZLUMDER Gaziantep şubesi olarak ölenlere rahmet ve mağfiret, yaralılara acil şifa diliyor; patlamada hayatını kaybeden emekçilerin ailelerinin ve sevenlerinin acısını paylaştığımızı ifade etmek istiyoruz. 2012 yılında yalnızca maden sektöründe 81 işçinin, 2013 yılında ülke genelinde bin 235 emekçinin ve 2014 yılının daha ilk dört ayında en az 369 emekçinin ağır ve denetimsiz çalışma koşullarında hayatını kaybettiği düşünüldüğünde, yaşanan bu can kayıplarının 'ihmal' ya da 'kaza' olarak geçiştirilemeyeceği ortadadır. Karşımızda amansız bir kar hırsıyla rekabet eden yerel ve küresel sermaye ile insanın en temel haklarından yaşama hakkının dahi riske atılabildiği çalışma koşullarını hakkıyla denetlemeyen devletin işbirliği neticesinde oluşan ciddi ve çok boyutlu bir sorun bulunmaktadır. Nitekim Soma'daki maden faciası da bu işbirliğinin acı bir neticesidir. Maden ocakları işçiliğinin hata kabul etmeyen, ağır ve tehlikeli işler sınıfına girdiği ve en ufak bir noksanın hayati tehlikeler doğurabileceği gerçeğine rağmen, denetimlerin yetersiz kalması, tespit edilen hatalara ve eksikliklere karşı kalıcı çözüme dönük ciddi yaptırımların uygulanmaması çok ağır bir sonuca yol açmıştır" dedi.

Başkan Yardımcısı Çelik, konunun takipçisi olacaklarını ifade ederek açıklamasını şöyle tamamladı, "Mazlumder olarak herkese yeniden büyük bir acı veren böyle bir hadisenin tekrar etmemesi için siyasi iktidarın kamusal yetki ve denetim mekanizmasını işçilerin can sağlığı ve güvenliğini korumak üzere etkin bir şekilde işletmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Bunun için Uluslararası Çalışma Örgütü'nün, işverenleri kazaları önlemek için her türlü önlemi alma, riski kaynağında bertaraf etme ve güvenli çalışma sistemleri tasarlama gibi maddelerle yükümlü tutan 'Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'nin acilen imzalanmasını talep ediyoruz." diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mazlumder Gaziantep Şubesinden Soma Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement