Mersin Belediyesi Şehir Tiyatroları Perdelerini Açtı - Son Dakika
Yerel

Mersin Belediyesi Şehir Tiyatroları Perdelerini Açtı

Mersin Belediyesi Şehir Tiyatroları Perdelerini Açtı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2013-2014 sanat sezonunu, Vasıf Öngören'e ait Asiye Nasıl Kurtulur oyununun galasını yaparak açtı.

09.11.2013 11:54  Güncelleme: 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2013-2014 sanat sezonunu, ünlü sanatçı Vasıf Öngören'e ait 'Asiye Nasıl Kurtulur' oyununun galasını yaparak açtı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi sarayında yapılan oyunun galasına, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, ünlü yönetmenler Seda Yıldız, Aslı Öngören, Sarper Özsan, Cezmi Baskın, Sefa Tantoğlu ve Yaşar Uraslı ile birçok sanatsever katıldı. Burada konuşan Başkan Macit Özcan, bugünün önemli olduğunu ifade ederek, tiyatrocuların ve yönetmenlerin uzun zamandır çalıştığını ve bugün oynanacak oyunla yeni sezona merhaba diyeceklerini söyledi. 1999 yılında daha göreve başlamadan önce şehir tiyatrosunu kuracaklarının sözünü verdiklerini hatırlatan Özcan, "Nitekim Başkan seçildim ve ilk yaptığım iş şehir tiyatrolarını kurmak oldu. Mersin'in buna ihtiyacı vardı. Her zaman kültür ve sanata 'evet' dedik. Belediye şehir tiyatromuz halka ücretsiz gösteri yaparken aynı zamanda da liseler arasında da çalışmalar yapıldı, gösteriler yapıldı. Kurslar verdik. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak köylere kadar giderek oyunlar sergiledik. Çünkü tiyatro insan yaşamında çok önem arz eden, eğlendiren, mutlu eden bir sanat dalıdır. Biz bu ihtiyacı Mersin'de karşıladığımızı düşünüyoruz. Tabi tiyatronun yanında unutmadığımız başka sanat dalları da var. Konservatuar Müdürlüğü'nü kurduk. Halk dansları grupları, halk oyunları, bando takımımız ve kent orkestrasını kurduk. Kıvılcımlar dansı altında gösterilerimiz var. Yani bizim 5-6 saat gösteri yapabilecek ekiplerimiz var. Bunu daha da büyütmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor. Bu yılın hepimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

'Asiye Nasıl Kurtulur' adlı oyunun yönetmenliğini yapan ünlü oyuncu-yönetmen Seda Yıldız ise Başkan Macit Özcan'ın yaptığı çalışmalardan mutluluk duyduğunu belirterek, "Günümüzde tiyatroların kapatılmak üzere olduğu bir dönemde Mersin gibi bir yerde bunu bir hassa üstüne basa basa, yükseklere taşıdığı için kendisine sonsuz teşekkür ediyorum. Gerçekten sezona başlamak benimle nasip oldu. Her şeyden önce buradaki oyuncu arkadaşlarıma çok teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten özveriyle, bana katlanarak bu oyunu sergiledik. Oyunun güzel olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"İNSANLAR VAR OLDUKÇA TİYATRO VAR OLACAKTIR"

'Asiye Nasıl Kurtulur' adlı oyunun sahibi rahmetli Vasıf Öngören'in kızı ünlü yazar-yönetmen Aslı Öngören de Mersin'de ki sanat hayatının çok hareketli olduğunu belirterek, bundan dolayı Başkan Özcan'a teşekkür etti. Bu hareketliliğin ilerleyen günlerde artacağını gördüklerini kaydeden Öngören, "Tiyatro 2 bin 500 yıllık bir sanat. Her şeyden bağımsız, insanlar bir arada olduğu sürece var olacak, hatta sahneler ışıklar olmasa bile her zaman, her yerde hayatımızın içinde olacak bir sanat dalıdır. Bu yönüyle ölümsüz bir sanat dalıdır. İnsanlar var oldukça tiyatro da olacaktır. Sanatın her alanında aydınlık düşündüren işlerin tümüne bir saldırı var son dönemde. Onun için yapılan her yeni çalışma aslında yapılan her kısıtlamada, öte tarafta bir direnç, bir tersine etki yaratıyor. Ben umutsuz değilim. İstanbul'da da Anadolu'nun birçok kentinde de pıtrak gibi tiyatrolar çoğalıyor, tiyatro meraklıları artıyor. Biz yıllarca tiyatromuz var diye davrandık bu ülkede. Bir miktar taklit, bir miktar eğlence gibi baktık oysa ağırlıklı olarak tiyatroya. Tiyatroyu hayata aslında değiştirip, dönüştüren, hepimize ufuklar açan yanıyla daha çok ele almak gerektiğini her geçen gün daha iyi anlıyoruz" şeklinde konuştu.

'Asiye Nasıl Kurtulur' adlı oyunun müziklerini yapan sanatçı Sarper Özsan ise bugün Mersin'de yapılanlardan çok mutlu olduğunun altını çizerek, "Atatürk'ün yaptığı devrimler şimdi meyvelerini vermeye başladı. Hakikaten birçok yerde o kadar çok şey yapılmaya başladı ki birçok tiyatro, birçok orkestralar kurularak Atatürk'ün ilkeleri doğrultusunda verimli çalışmalar yapmaya başladılar. Mersin'de buna öncülük eden şehirlerden biri. Ben bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

'Cimri' adlı oyunun yönetmeni ünlü oyuncu-yönetmen Cezmi Baskın ise böyle güzel bir ekiple olmaktan gurur ve mutluluk duyduğunu vurgulayarak, "Tiyatroların yıkıldığı, belli düşünceler adına kadrolaşmalarla el değiştirdiği, devlet tiyatrosunun özelleştirilmesi düşünülen bir dönemde Mersin'de böyle bir tiyatro oluşumunu 15 yıldır sürdürmek bence çok az baba yiğidin hakkıdır. Bu tiyatro 15 yıl yaşadıysa bir 50-60 yıl daha rahat yaşar. Buradaki çalışan arkadaşlar için büyük bir nimettir. Sağ olsun Başkanımız bu olanakları çalışanlarına ve Mersin halkına sunmuş ve onu canı gönülden alkışlıyorum. Büyükşehirlerde tiyatrolar AVM'lere dönüştürülüyor yada otele dönüştürülmeye çalışılıyor. Bazı tiyatro ve sinemalar kapatılıyor ama burada yeni oluşumlar oluyor. İşte bugün olduğu gibi artık dışarıdan yönetmenler getirtiliyor. Köylere tiyatro grupları giderek oyun sergiliyor. Bunlar yıllardır hayalini kurduğumuz olaylardı ve Mersin'de hayata geçiyor. Ben çok mutluyum" dedi.

Ferhan Şensoy'a ait 'Çok Tuhaf Soruşturma' adlı oyunun yönetmen ünlü yönetmen Sefa Tantoğlu da kendisinin Mersin'den yetiştiğini ifade ederek,"Yani buradaki sanatın gelişimini biliyorum. Bundan dolayı Başkanımız Macit Özcan'a teşekkür ediyorum. Sayın Başkan olmasaydı burada sanatın bu kadar hızlı bir şekilde yol alacağını düşünmüyorum. Çünkü ne yazık ki bazı Büyükşehirlerimiz de belediye tiyatroları yok ama burada var. 15 yıl geçmiş gerçekten inanılmaz. Ben 2004 yılında konservatuar kazandım öyle çıktım Mersin'den ama hep bir ayağım buradaydı. Ama bir şekilde yollarımız keşişti. Hep birlikte bir şeyler yaptık. Temelimi buradaki hocalarıma borçluyum. Onlarla güzel bir oyun çıkardığımızı düşünüyorum" dedi.

'Pollyanna' oyununun yönetmeni ünlü yönetmen Yaşar Uraslı ise bugün çok önemli bir gün olduğunu ifade ederek, "Şehir tiyatroları nitelikli tiyatro yapma konusunda büyük adım atıyor. 'Sanatın elinden tutun sanat insandır' sözü çok önemlidir. Sıkıntılı ve sancılı bir dönemden geçiyoruz. Hakikaten ülkemizde bugün yeni oyunlar ve metinler yazılmamaktadır. Ama gelecekte güzel şeylerin olacağını düşünüyorum. Bu sanat sezonu herkese hayırlı ve uğurlu olsun" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 'Asiye Nasıl Kurtulur' oyunu sahnelenerek, yeni sezon açıldı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin Belediyesi Şehir Tiyatroları Perdelerini Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement