Muş merkeze bağlı Sağlık köyü sakinleri 1990'lı yıllarda terör olayları nedeni ile boşaltılan köylerine çözüm süreci ile dönmeye başlarken, köyde bazı eksikliklerin olması vatandaşları zor durumda bırakıyor.
AK Parti hükumeti tarafından başlatılan çözüm süreci ile birlikte bölgede ve Muş'ta köye dönüşler devam ediyor. Muş merkeze bağlı Sağlık köyünde yaşayan vatandaşlar da 2013 yılında köylerine geri dönüş yapmaya başladı. İlk önce köyde bulunan arazilerinde ev yapan köylüler, o günden sonra yaşadıkları sıkıntıları aşamadı.
Köye dönen Meriç ailesi, Muş İl Özel İdaresi hariç hiçbir kurumdan yardım alamamaktan yakındı. Köyde yol bile olmadığını belirten Aydın Meriç, İl Özel İdaresi'ne yaptıkları başvurular sonucunda hem geçen yıl hem de bu yıl çalışma yapıldığını hatırlatarak, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi'nden dahi yararlanmadıklarını hatırlatıp yetkililerden yardım beklediklerini söyledi. Meriç, "Köyümüz 32 haneden oluşuyor. Daha evvel ise 100 haneydi. 1993 yılında köylerimiz yıkıldıktan sonra herkes göç edip şehre gitti. Barış sürecinin başlamasıyla beraber Sayın Başbakanımızın çağrısı üzerine biz şu anda 32 hane olarak köyümüze geri döndük. Evlerimizi, yollarımızı yaptık ama elektrik ve su sorunumuz var. Bunlar biterse köyümüz huzur içerisine girer. Barış sürecinin başlamasıyla köyümüzde güzel bir huzur var. Elektriğimiz, suyumuz ve camimiz ve diğer eksikliklerimiz vardır ve devletin bize yardım etmesini bekliyoruz" diye konuştu.
BU KÖYDE ELEKTRİK YOK
Köyde elektrik olmadığını belirten Aydın Meriç, "TEDAŞ özelleştiği için kimse bizimle ilgilenmiyor. Sorunlarımıza çözüm bulamıyoruz. Elektriğimiz yok. Biz devletimizden para ya da yardım istemiyoruz. Burada hayvancılık yapmak istiyorum. Kendi imkanlarımla borç-harç bir ev yaptım. Arazim de var. Birkaç tane de büyükbaş hayvan aldım ancak imkanlar olmadığı için çok zorlanıyoruz. Çoluk çocuk bu eksikliklerin sıkıntısını yaşıyoruz. TEDAŞ'a dilekçe verdik fakat değil elektrik almak, dilekçelerimize cevap bile alamadık. Bu konuda devletimizin bize yardımcı olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
"SIKINTILARI GÜÇLÜKLE AŞIYORUZ"
Meriç ailesinden İzzetin Meriç ise sıkıntıları aşamadıklarını belirterek, en küçük bir hizmeti alırken bile defalarca kurumlara gidip dilekçe yazdıklarını belirtti. Devletten maddi beklentilerinin olmadığını vurgulayan Meriç, "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda kuyruğa girip devletin bize bakmasını istemiyoruz. Bizim tek derdimiz köyümüze hizmet getirilsin. Yaşadığımız yüzyılda Türkiye'nin hangi köyünde elektrik yok diye sormak istiyorum. Buyurun sizler de görün. Gece eski dönemlerde kullanılan piknik tüpünün ışığı ile aydınlanıyoruz. Devletimiz bizim bu durumumuzu görsün ve bu soruna çözüm bulsun" diye konuştu.
Muş İl Özel İdaresi'nin 2 yıldan beri yol ve içme suyu için çalışma yaptığını da belirten Meriç, "Genel Sekreterimiz bu konuya hassasiyet gösterip sıkıntılarımızın giderilmesinde bize yardımcı oldu ancak yaşam sadece yol ve su ile olmuyor. Akşam saat 20.00'den sonra zifiri karanlıkla baş başa kalıyoruz. Düşünün ki telefonların bile çekmediği köyümüzde bir ecza dolabı bile yok. Yani bu köyde ne cami ne sağlık ocağı ne imam, öğretmen ne de elektrik bulunuyor. Her şeyden mahrum bırakılmışız" dedi.
6'ncı sınıf öğrencisi Ümmügülsüm Meriç ise okulların tatil olduğunu belirterek, gündüz tarlada ve bağda çalıştığını kaydetti. Gündüz boş olmadığını belirten Meriç, gece de elektrik olmadığı için ne kitap okuyabildiğini ne de ders çalışabildiğini sözlerine ekledi. - MUŞ
Son Dakika › Yerel › Muş'ta Köylerine Geri Dönüş Yapan Ailelerin Elektrik Çilesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?