Gökhan Balcı - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, dezenfekte edilmeyen nargilelerin üzerinde birçok mikroorganizmanın kaldığını belirterek, "Nargileler aracılığıyla enfeksiyonun yayılması söz konusu" dedi.
Ekuklu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında, tütün mamullerinin tüketilmesinin yasaklandığı alanlarda nargilelik tütün mamulü sunumu yapılmaması kararını desteklediğini söyledi.
Nargilenin de bir tütün ürünü olduğunu anlatan Ekuklu, sigaranın zararlarının tamamının nargilede de bulunduğunu, kurşun, çinko gibi ağır metallerin nargilede daha fazla olduğunu aktardı.
Dumanı sudan geçerek kullanıcı kişiye ulaşan nargilenin, tütünün içindeki ağır metaller de dahil olmak üzere zararlı maddeleri nemlendirdiğini söyleyen Ekuklu, şöyle devam etti:
"Bu zararlı maddelerin solunum yollarına yapışıp kalma riski daha fazla. Ama yasaklanmasını olumlu karşılamamızın birinci nedeni nargilenin de tıpkı sigarada olduğu gibi pasif içiciliğin olması. Nargile içilen ortamlarda bulunanlar da bir şekilde dumandan etkilenmiş oluyorlar ve sigara içenlerle benzer riskleri taşıyorlar."
-"Nargile, gençler arasında cazip hale geliyor"-
Nargilenin, sigaranın kapalı alanlarda yasaklanmasının ardından daha popüler hale geldiğine dikkati çeken Ekuklu, "nargile kafe" adı verilen şık donanımlı mekanların 18-20 yaş grubu gençler arasında nargileyi cazip hale getirdiğini söyledi.
Prof.Dr. Ekuklu, nargilenin gençler arasında sosyal ifade tarzı haline geldiğini anlatarak, "Uygulamayla aslında bir nevi üniversite ve lise çağındaki gençler, bu zararlıdan dolaylı biçimde kurtarılıyor" dedi.
Galip Ekuklu, aynı nargilenin, başlığı değiştirilerek farklı kişiler tarafından da kullanılabildiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kullanımdan sonra herhangi dezenfeksiyondan geçmiyor. Bu yönü çok konuşulmuyor, tartışılmıyor. Nargileler aracılığıyla enfeksiyonun yayılması söz konusu. Nargilenin sıvısı değiştirilmiyor, değiştirilse bile yıkanmıyor. Camda, marpuçta ya da diğer kısımlarında kalan mikroorganizmaların insandan insana bulaşması da söz konusu. Bir başka önemli tarafı da bunun zararsız bir şeymiş gibi gösterilmesi. Onun için nargileyle mücadele daha zor."
Ekuklu, bir nargilenin yaklaşık 3-4 paket sigaraya karşılık geldiğini, içenlerin onu belirli bir süre içinde tükettiği için çok daha ağır zararlara maruz kaldıklarına dikkati çekti.
Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe - EDİRNE
Son Dakika › Yerel › Nargilenin Kapalı Alanda Yasaklanması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?