Nazilli'de Kanser Savaş Haftası Etkinlikleri - Son Dakika
Yerel

Nazilli'de Kanser Savaş Haftası Etkinlikleri

Nazilli\'de Kanser Savaş Haftası Etkinlikleri

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr.

01.04.2013 16:41

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Hakan Derici, kanserin günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu belirterek tanı ve tedavisindeki yeniliklerin önemine değindi.

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sor. Tabb. Dr. Hakan Derici, 1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserin en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları anlamına geldiğini belirterek; "Bu çoğalma sırasında, kanser hücrelerinde normal hücrelerden yapısal ve işlevsel farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bazen hücre normalde yaptığı işlevlerini yapmazken, bazen de normalde olmayan bazı yeni işlevleri de yapmaya başlayabilir. Anormal şekilde çoğalan bu hücreler bulundukları yerlerdeki doku ve organları işgal edecek ve işgal ettiği bu bölgelerin görevlerini engelleyecektir. Bu oluşum, kanserin türlerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak bu konuda önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Günümüzde kanser en sık ölüm nedenleri arasında birçok gelişmiş ülkede kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırayı almaktadır. Erken tanı ve tedavi kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Halbuki bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlar zamanında hekime baş vurmamakta; böylece tanı gecikmekte, tedavide güçleşmektedir" dedi.

KANSERİN ERKEN TANISI VE KORUNMA BİLGİLERİ ANLATILACAK

"Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisidir" diyen Dr. Hakan Derici; "Tanı ve tedavisindeki yenilikler, sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, diğer hastalıkların tedavisindeki gelişmeler ve buna bağlı ortalama yaş süresinin uzaması gibi çeşitli nedenlerle kanserin önemi daha da artmakta, her gün çok sayıda kanserli hastaya tanı konabilmektedir. Sağlık sorunuyla baş edebilmek için gönüllü kanser ve tedavisi hakkında doğru bilgileri edinmelerinin sağlanması gerekmektedir. Bu amaçla Kanser Araştırma Verem Savaş Kurumunun önerisi ile 1956 yılında Nisan ayının ilk haftası ülkemizde Kanser Savaş Haftası olarak kabul edilmiştir. Hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Kanserin erken tanısı ve korunma ile ilgili toplum bilgilendirilmektedir. Sağlık Bakanlığımızın Kanserden Korunma Programlarına verdiği önem çerçevesinde Aile Hekimlerimizce Rahim Ağzı Kanseri, Kolon Kanseri ve Meme Kanseri tarama çalışmaları halen devam etmektedir. Halkımızın; 36-65 yaş arası bayanlar için Rahim Ağzı Kanseri, 46-69 yaş arası bayanlar için Meme Kanseri, 50-70 yaş arası bayan ve erkekler için Kolon kanseri taramaları yaptırmaları, bunun için Aile Hekimlerine başvurmaları gerekmektedir" diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

'Kansere karşı yalnız değilsiniz' sloganı ile yola çıktıklarını ifade eden Derici; "Nazilli Toplum Sağlığı Merkezince kanser hakkında bilinmesi gerekenleri vurgulamak, halkımızın yapması gerekenleri kavratmak ve olumlu sağlık alışkanlıkları konularında bilgilendirmekten yanayız. Kanser ve erken teşhis hakkında yeterli bilinci oluşturmak hem tedavi şansını arttırarak hayat kurtarmakta hem de ülke ekonomisi açısından da önem arz etmektedir. Bu nedenle kanserle mücadele ulusal bir konudur. Bu hafta Öğrendiklerimizi yaşamımız boyunca unutmamalıyız. Kanserle ilgili en küçük kuşkuya düşüldüğünde hemen Doktora başvurmalıyız. Unutmayalım, erken teşhis hayat kurtarır. Sağlıklı ve mutlu yarınlar için 'Farkındayız, Kanseri Yeneceğiz' diyoruz" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nazilli'de Kanser Savaş Haftası Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement