Niğde'de "Geleneksel Desenler Sergi Evi" açılıyor.
Niğde Valisi Alim Barut, Otantik Desenli Niğde Halıları Projesi kapsamında Niğde'de yaklaşık 100 civarında geleneksel halı tasarımının yeniden çizilerek arşivlendiğini ve 75 geleneksel desenli halının da aslına uygun olarak yeniden dokunduğunu söyledi.
Vali Barut, Cullaz Sokak'ta restorasyonu yapılan tarihi Niğde evlerinden birini dokunan halıların sürekli sergileneceği "Geleneksel Desenler Sergi Evi'ne dönüştüreceklerini bildirdi.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Vali Barut, "Halıcılık İlimizin en önemli geleneksel el sanatlarının başında gelmektedir. İlimizde yüzyıllardır devam eden dokumacılık sanatında onlarca geleneksel desenli halı üretilmiştir. Hepsi ayrı bir tasarım olan bu desenlerimizin korunması, yaşatılarak gelecek kuşaklara ulaştırılması için 2002 yılında "Otantik Desenli Niğde Halıları Projesi" başlatılmıştır. Geçen sürede İlimize ait olan yaklaşık 100 civarında tasarım yeniden çizilerek arşivlenmiştir. Ayrıca 75 geleneksel desenli halı aslına uygun olarak yeniden dokutulmuştur. Projenin en son aşaması olan halıların sürekli sergileneceği binanın açılışı için gerekli çalışmalar tamamlanmıştır" diye konuştu.
Proje kapsamında dokunan halıların sürekli sergileneceği "Geleneksel Desenler Sergi Evi'nin" 16 Ağustos 2013 Cuma günü açılışını yapacaklarını belirten Vali Barut: " İl Özel İdaresi tarafından Cullaz Sokak'ta restorasyonu yapılan tarihi Niğde evlerinden biri geçen sene Halıcılık Birliği'ne tahsis edildi. Halıcılık Birliği tarafından binada yaklaşık bir yıldır sürdürülen çalışmaların sonuna gelinmiş ve açılış için bina hazır hale getirildi. 16 Ağustos 2013 Cuma günü açılması planlanan "Geleneksel Desenler Sergi Evi'nde" dokunan 75 adet halıdan 50 adedi sergilenecek. Diğer halılar ise değişimli olarak sergilenmeye devam edecek. Ayrıca Sergi Evinde, el halıcılığında kullanılan malzemelerden de örnekler yer alacak" şeklinde konuştu. - NİĞDE
Son Dakika › Yerel › Niğde'de Sergi Evi Açılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?