Obez Hastalar Cerrahi Yöntemle Zayıflıyor - Son Dakika
Yerel

Obez Hastalar Cerrahi Yöntemle Zayıflıyor

Obez Hastalar Cerrahi Yöntemle Zayıflıyor

(OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde diyetle zayıflayamayan 27 hastanın midesi, operasyonla küçültüldü.

21.03.2013 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mehmet Kumcağız - Ondokuz Mayıs Üniversitesi

(OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde diyetle zayıflayamayan 27 hastanın midesi, operasyonla küçültüldü.

Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan ve uzun yıllar diyet yapmalarına rağmen fazla kilolarından kurtulamayan obez hastalar, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Servisine başvuruyor. Son 6 ayda OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran 27 hasta, OMÜ Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Erzurumlu ile Yrd. Doç. Dr. Selçuk Özbalcı tarafından ameliyat edilerek mideleri tüp haline getirildi.

Prof. Dr. Erzurumlu, AA muhabirine, ameliyatını gerçekleştirdikleri hastaların genel sağlık durumlarının iyi olduğunu, kilo vererek yaşadıkları sağlık sorunlarından kurtulduklarını söyledi.

Mide küçültme ameliyatı için ülke genelinden hastaların kendilerini tercih ettiğini belirten Erzurumlu, şöyle konuştu:

"Son 6 ayda 27 obez hastanın midesini tüp haline getirdik. Bursa, Adana, Ordu, Mersin, Ankara ve İstanbul'dan hastalar buraya geliyor. Uzun yıllar diyet yapmalarına rağmen kilo veremeyen obez hastaların cerrahi yöntemle midelerini küçültüp kilo vermelerini sağlıyoruz. Hastaların midelerinin yüzde 70'ini alıyoruz. Mide bütün genişliğini ve hacmini kaybederek boru haline geldi. Bu sayede daha az gıda tüketerek ve yemek programlarına uyarak kilo vermelerini kolaylaştırdık. Hastaların genel sağlık durumları çok iyi."

Erzurumlu, bazı hastaların ameliyatın ardından şeker, tansiyon, damar sertliği gibi rahatsızlıklarından büyük oranda kurtulduklarını kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Selçuk Özbalcı ise midesini küçülttükleri hastaları yakından takip ettiklerini, oldukça başarılı sonuçlar aldıklarını bildirdi.

Hastaların 1,5 yıl içinde fazla kilolarının yüzde 70'inden kurtulacağını dile getiren Özbalcı, "Ameliyatını gerçekleştirdiğimiz hastaların kilosu genellikle 110 ile 160 arasında. Oldukça önemli sonuçlar aldık. Sağlıklı ve kilo vermiş olarak onları görmek bizim için çok önemli. Ameliyat ettiğimiz bir hastamız 157 kilodan 115 kiloya kadar düştü. Belirlediğimiz programlarla kilo vermeye devam ediyorlar" dedi.

-Ağabeyinden gördü, midesini küçülttü-

Obeziteden dolayı midesini ameliyatla küçülten Tuğba Kalaycı (35), 120 kiloya ulaşınca hareket kabiliyetinin azaldığını ve sağlığının bozulduğunu söyledi.

Yaklaşık 2 ay önce 130 kilo ağırlığındaki ağabeyi Mehmet Burak Azer'in midesini küçülttüğünü ve kilo vermeye başladığını belirten Kalaycı, şunları kaydetti:

"Güzellik uzmanı olarak çalışıyorum. Fazla kilolarımdan dolayı çalışırken sorunlar yaşamaya başladım. Ağabeyim midesini küçülterek tüp haline getirdi ve hızlı bir şekilde kilo vermeye başladı, 2 ayda 11 kilo verdi. Ağabeyim de benim gibi çeşitli sağlık sorunları yaşıyordu ancak ameliyatın ardından sağlık sorunlarından büyük oranda kurtulmaya başladı. Onu bu şekilde görünce ben de cerrahi işlemle kilo vermek istedim. Ameliyat oldum. Henüz birkaç gün oldu, inşallah ben de düzenli ve sağlıklı kilo veririm."

Yıllarca çeşitli diyet programları ve kilo verme aktiviteleri yapmalarına karşın kilo veremediklerini, aşırı kilolarından kurtulmak için midelerini küçülttüklerini anlatan Elmas Serdağoğlu, Filiz Çelik ile Murat Özbey ise kilolarından dolayı ciddi sağlık sorunları yaşadıklarını, bu nedenle böyle bir operasyona gerek duyduklarını belirtti.

Yayıncı: Orhan Topal - SAMSUN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Obez Hastalar Cerrahi Yöntemle Zayıflıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement