ÖNDER FELEK - Okul çağındaki çocuklarda, düzensiz ve yanlış beslenmenin başarıyı düşürdüğü ve sınıf tekrarlarına yol açtığı bildirildi.
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başdiyetisyeni Kibar Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul çağında büyüme ve gelişmenin hızlı olduğunu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde bu dönemde edinildiğini söyledi.
En hızlı büyümenin kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşlarında başladığına dikkati çeken Gültekin, büyüme sürecinde önemli miktarda enerji, yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda protein, mineral ve vitamine gerek duyulduğunu ifade etti.
Gültekin, tüm enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için 6-11 yaş grubu çocukların tüketmeleri gereken besinlerin kaliteli ve yeterli miktarda olmasının önem taşıdığını vurgulayarak, "Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuk, hastalıklara karşı dirençsiz olur, sık hastalanır, hastalığı ağır seyreder ve devamsızlık nedeniyle okul başarısı düşer. Bu nedenle okul başarısını arttırmak, sınıf tekrarlarını azaltarak, eğitim ve öğretimin maliyetini düşürmek, gelecek nesillerin daha güçlü ve sağlıklı olmasına temel hazırlamak için çocuklar doğru beslenmelidir" diye konuştu.
Yanlış beslenme obezite nedeni
Beslenmenin çocuğun yaşına, cinsiyetine, vücut ağırlığına, fiziksel aktivitesine göre düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Gültekin, şunları kaydetti:
"Çocuğun yeterli ve dengeli beslenebilmesi için, ailenin, okul yönetimindeki kişilerin ve öğretmenlerin eğitilmeleri önemlidir. Okulda 'sağlıklı beslenme' konulu derslere ağırlık verilmesi özellikle çok yararlı olacaktır. Yaşına, cinsiyetine göre yeterli ve dengeli beslenmesinin en önemli göstergesi çocuğun büyüme ve gelişmesinden anlaşılır. Büyümenin yeterliliği, yaş ve cinsiyete göre olması gereken vücut ağırlığı ve boy uzunluğunun saptanmasıyla anlaşılır. Genellikle okulda ve okul dışında tek başına kalan çocuklarda, yanlış beslenme alışkanlıkları sıkça görülmektedir. Çocuğun ne miktarda ve hangi tür besinlere ihtiyacı olduğunu bilmemesi, düzensiz besin alımı, yanlış besin seçimi, besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasındaki hatalı uygulamalar, okulda verilen besinlerin uygun olmayışı beslenme sorunlarına neden olmaktadır."
Gültekin, yanlış beslenen çocuklarda en sık görülen sorunların şişmanlık veya zayıflık, anemi (kansızlık), vitamin yetersizlikleri, basit guatr ve diş çürükleri olduğunu ifade etti.
Beslenme çantası
Kibar Gültekin, beslenme çantası hazırlanırken çocuğun okulda ara öğün yapmayı alışkanlık haline getirmesinin desteklenmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Beslenme çantalarına kek, kurabiye, börek, meyve suyu gibi özellikle hazır besinler yerine peynirli-sebzeli sandviç, süt veya ayran, meyve, 5-6 adet fındık-badem veya 2 adet cevizden oluşan menüler hazırlayabilirsiniz. Beslenme çantasındakileri bitirip bitirmediğini kontrol etmelisiniz" dedi.
Çocukların oyunlara ve hareket etmeye teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Gültekin, anne ve babalara çocuklarıyla eğlenceli aktiviteler yapmalarını önerdi.
Çocuğun sevmediği bir besin grubu olduğunda diyetisyene danışarak bu besinin tüketilmesi için yardım alınabileceğini belirten Gültekin, ailelere, diyet için asla zorlayıcı olmamalarını tavsiye etti.
Gültekin, çocuklar için en iyi örneğin anne ve babalar olduğunu ifade ederek, "Televizyon karşısında cips yiyen, 'of yine mi bunu pişirdin?' diye yakınan baba ya da sebzeyi görünce yüzünü buruşturup başka bir yemek pişiren annenin, çocuklarından aksi davranışları beklemek mümkün değildir. Evde cips, çikolata, gazlı içecekler, hazır meyve suları, meyveli yoğurtlar, işlenmiş salam-sosis gibi et ürünleri bulunması doğal olarak çocuğunuzun da bunları tüketmesine sebep olacaktır" diye konuştu. - Sivas
Son Dakika › Yerel › Okul Çağında Yanlış Beslenme Sınıf Tekrarına Yol Açabilir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?