Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, hızla gelişen tekstil sektöründe pamuk yeterli gelmediği için yarısının ithal edildiğini, bu nedenle Türkiye'de pamuk üretiminin arttırılması gerektiğini söyledi.
Çullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GAP sayesinde bölgedeki pamuk ekim alanlarında artış görüldüğünü, zaman zaman pamuk fiyatlarındaki düşüklük nedeniyle çiftçilerin başka ürüne yöneldiğini kaydetti.
Stratejik bir ürün olan pamuğun dünya üzerindeki her hangi bir iklimsel ya da politik gelişmelerden etkilendiğini, Türkiye'deki çiftçilerin de bundan zarar gördüğünü ifade eden Çullu, pamuk üretiminde iklimsel ya da politik gelişmelerin çok iyi izlenip strateji çizilmesi gerektiğini belirtti.
Çullu, şunları söyledi:
"Şu anda tekstil ülkemizde hızla gelişiyor. Buradaki pamuk yeterli gelmediği için bu ihtiyacın yüzde 50'sini ithal ediyoruz. Demek ki daha çok pamuk üretmemiz gerekiyor.
Pamuk alanlarını artırmamız gerekiyor. Bunu en iyi bilimsel şekilde yapmamız gerekecek. Yoksa önümüzdeki yıllarda çiftçi pamuk dışında başka ürünlere yönelebilir. Ülkenin ihtiyacı olan pamuğun mutlaka burada yetiştirilmesi gerekir, çünkü buranın iklimi pamuğa uygun. Bu aşamada yetkililerin işibirliği kurup çiftçileri pamuğa yönlendirmesi gerekiyor aksi taktirde çiftçiler bu üründen uzaklaşmaya başlayacak."
Çullu, bölgedeki sulama alanlarının arttırılması ve çiftçilerin iyi bir şekilde yönlendirilmesiyle ithal edilen pamukta azalma olacağını kaydetti. - Şanlıurfa
Son Dakika › Yerel › Pamuk Üretiminin Arttırılması Önerisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?