Prof. Dr. İlber Ortaylı: "İran protestolarında provokasyon ve tahribat yok" - Son Dakika
Yerel

Prof. Dr. İlber Ortaylı: "İran protestolarında provokasyon ve tahribat yok"

Prof. Dr. İlber Ortaylı: "İran protestolarında provokasyon ve tahribat yok" Prof. Dr. Ortaylı: "İran protestoları çok enteresan. 67 gençliği bile bu kadar düzenli değildi" İran ile ilgili düzenlenen bir konferansta son zamanlarda yaşanan protestolar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr.

18.11.2022 09:10  Güncelleme: 09:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. İlber Ortaylı: "İran protestolarında provokasyon ve tahribat yok"

Prof. Dr. Ortaylı: "İran protestoları çok enteresan. 67 gençliği bile bu kadar düzenli değildi"

İSTANBUL - İran ile ilgili düzenlenen bir konferansta son zamanlarda yaşanan protestolar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Bu son günlerdeki protestolar çok enteresan. 67 gençliği bile Avrupa'da bu kadar düzenli değildi. Yani protestoyu yapanlarda provokasyon yok, tahribat yok. Çok ilginç. Ayrıca o memlekette dış kuvvetlerin provokasyonu çalışmaz. O toplumda o bilinç yemez" dedi.

İstanbul Altınbaş Üniversitesi bünyesinde Cumhuriyetimizin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Geçmişten Günümüze İran" söyleşisine tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı konuk oldu. İnkılap Kitabevi'nden çıkan "Bir Ülkenin Anatomik Yapısı" kitabına da önsöz yazan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, son dönemde protestolarla gündemde olan İran hakkında gerek tarihi gerek kültürel değerleri gerekse günümüzde yaşanan problemler ile ilgili görüşlerini anlattı. Protestolar hakkında "enteresan" yorumunda bulunan Prof. Dr. Ortaylı, aynı zamanda eylemler hakkında "Provokasyon ve tahribat yok, bu yüzden dış kuvvetler boşuna umutlanmasın" dedi.

"Türkiye uluslararası ilişkiler konusunda tarih ve kültür unsurunu ele almıyor"

Tarih bilincinin özellikle uluslararası ilişkiler konusunda çok önemli olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Tarihe İranlılar çok meraklılar, biz de yeni yeni tarih bilinci uyanılmaya başlanıyor. Bu tarih şuuru olmadığı takdirde politikada yanlış yaparsınız. Bir memleketin tarihine ve kültürüne baktığınız anda siyasetinde her zaman doğru adımlar atma ihtimaliniz daha çok artıyor. Yani İran dediğiniz zaman İtalya dediğinizde arada nasıl bir bağ var Türkiye ile bunlar çok önemlidir. Ben hiçbir zaman Türkiye'nin planlamasında tarih ve kültürün, kültürel yapının ciddi bir unsur olarak ele alındığını düşünmüyorum. Bizim uluslararası ilişkiler disiplininde böyle bir faktör göremedim" dedi.

"Kıyafet konusundan sıyrılmış bir idare tarzı gerekiyor"

Kılık kıyafet konusundaki kışkırtmaların ve ısrarların hem Türkiye hem de İran'da tehlikeli bir unsura dönüşebileceği mesajını da veren Prof. Dr. Ortaylı, "İran çok eski bir medeniyettir, bu eski medeniyetler içerisinde kendisini muhafaza edenlerdendir. Şimdi bütün mühim mesele kültürel birliği ve yaşam biçimini muhafaza etmektir. Bu kıyafet meselesi maalesef iki memleketi de tehdit ediyor. Bunun bir tanesi İran bir tanesi Türkiye. Kıyafet konusundaki kışkırtmalar kıyafet konusundaki ısrarlar bizim için iyi olmayacak. Bu son derece ciddi bir sorundur. Her zaman için kadın erkek kıyafet meselesinden sıyrılmak zorunda olan bir idare tarzı gereklidir. Aksi takdirde bu iki memleketi bekleyen tehlikeler, karışmalar her zaman için ortaya çıkabilir" şeklinde konuştu.

"İran ve Türkiye gibi böyle sıkı müttefik dünyada yok, olamaz da"

İran ve Türkiye'nin bağlarının tarihten bu yana çok sıkı ve koparılamayacak olduğu yorumunda da bulunan Ortaylı, aynı zamanda iki ülkenin müttefikliği için de "dünyada benzeri yok" dedi. Ortaylı açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bugün İran ile Türkiye'nin arası yine tarihteki gibi. Biz İran medeniyeti ile çok şeylerde kaynaşmışız, bunu anlamamak mümkün değil. İran medeniyeti ve Farsça bence öğrenilmeli. Çünkü dilimizin yüzde 40'ı ı o. Bize gelen Arapçayı da Araplardan değil İranlılardan aldık. İran ve Türkiye gibi böyle sıkı müttefik iki ülke yok dünyada, kolay kolay olmaz da. Fakat İran'ın ne olduğunu, oradaki etnik bünyenin ne olduğunu, nasıl çalıştığını, nasıl işlediğini takip etmek zorundasınız. Aksi takdirde yanlış politikalar güdersiniz. İran edebiyatını İran tarihçiliğini İran'daki ilmi Türk unsuru olmadan anlamak mümkün değildir ve devam da etmez. Yani İran'ın hayatında Türkler fevkalade önemlidir ve ağırdır. O yüzden İran'daki Türkler diğer ülkelerdeki ezilmiş diyemeyiz. Tam tersi oranın sahibiyiz diyerek dolaşırlar. Ortağı değil, sahibiyim diyor bu çok önemli. ve buna göre bir politika çizilecek, o politika zannediyorum bugüne kadar pek fire vermedi. Kısa çatışmaların dışında temelde İran'la büyük çatışma söz konusu değil."

"Nüfusumuz azalacak ve etnik kökenlerimize sahip çıkmalıyız"

Önümüzdeki yıllarda Türkiye nüfusunun azalacak olduğunu söyleyen ve "Bize etnik kökenlerimiz olan Uygurlar, Kazaklar ve Kırgızlar yardımcı olacaklar" diyerek sözlerine devam eden Ortaylı, aynı zamanda Uygur Türklerine yaşatılanlar için de "Çok ayıp ve ahlaksızca" dedi. Ortaylı, "Uygurlara dikkat etmemiz gerekiyor. Uygurlara dikkat etmediğiniz takdirde hiçbir şekilde dürüst bir politika takip etmiş olmazsınız. Diğer önemlisi sebep ise Türkiye'nin nüfusu azalacak. Şimdiden doğumlar azaldı, bu asrın ortasında buna rağmen genç nüfus çoğunluğu olan bir ülke olacak, bunu devam ettirmek için bir şansımız var, tıpkı ABD ve İsrail gibi dışarıdaki etnik gruplarımız bize yardımcı olacaklar. Buraya göç edecekler. Uygurların buraya gelip ziraat ve hayvancılık, Kazakların ve Kırgızların gelip atçılık yapması gerekiyor. Bunlarsız yapamazsınız. Buradan kaçan insanları iade edemezsiniz. Taliban'a Türkmen iade ediyor, Çinlilere Uygur iadesi yapılıyor. Çok ayıp ve ahlaksızlık bu" diye konuştu.

Provokasyonlar için yorumu "enteresan" oldu

Son olarak da İran'da yaşanan protestolar hakkında yorumunu dile getiren Ortaylı, "Bu son günlerdeki protestolar çok enteresan. Yani protestoyu yapanlarda provokasyon yok, tahribat yok. Çok ilginç. 67 gençliği bile Avrupa'da bu kadar düzenli değildi. Hayranlıkla, 'vay be Fransa ayaklanıyor deniliyordu.' Sonra Fransa'nın hangisinin ayaklandığını gördük. Tabi o arada çocuklar ayaklanırken bütün pis burjuvalar da İsviçre'ye kaçtılar arabalarını doldurup. Şimdi bir şeyin üzerinde durun, Türkiye'de reformları yapan revolüsyonu yapanlar ordudur. İran ordusu ile bizimkisi mukayese kabul etmiyor. Bizim askerlerimiz her zaman iyi yetişen dünyayı tanıyan kolay organize olan insanlar. Burada orduların ananesi vardır. ve o bütün İran tarihi boyunca orduda hep Türkçe konuşulmuştur. O memlekette dış kuvvetlerin provokasyonu çalışmaz. O toplumda o bilinç yemez. Onun için dış kuvvetlerden umutlananlar varsa da geçmez o" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Söyleşi sonrası Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Altınbaş tarafından Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya plaket takdim edildi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı: "İran protestolarında provokasyon ve tahribat yok"
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Prof. Dr. İlber Ortaylı: 'İran protestolarında provokasyon ve tahribat yok' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement