GÖKMEN YÜCE - Afyonkarahisar'da bir hayvansever tarafından yavru halde bulunup bir süre bakıldıktan sonra Burdur'daki rehabilitasyon merkezine getirilen ve yabanileşemedikleri için doğaya bırakılamayan iki kurda, 3 ya da 4 yaşına kadar merkezde bakılacak.
Burdur'daki Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 yıl önce bir hayvansever tarafından yavru halde bulunduktan sonra merkezlerine getirilen iki kurdun yabanileşmediğini anımsattı.
Bu nedenle iki kurdu doğaya bırakamadıklarını dile getiren Sarıca, "Kurtlar yavruyken köpek gibi yetiştirilmişler ve hala köpek gibi davranıyorlar. Biz onları ne kadar insanlardan uzakta tutsak da bu yeterli olmuyor. Bu hayvanların üç ya da dört yaşlarında kendiliğinden yabanileşmelerini bekliyoruz. Sonra doğaya salacağız" diye konuştu.
Sarıca, kurtların doğalarında yabanilik olduğunu ancak bu kurtlara 2-3 aylıklarken anneleri öldürüldükten sonra koyunların içinde ve köpeklerin yanında bakıldığını, onlarla oyun oynandığını kaydetti.
Kurtların dolayısıyla sürekli kendileriyle oyun oynamak istediğini anlatan Sarıca, "Kafeslerine girerek onları besliyoruz. Bu sırada üzerimize atlayıp oyun oynuyorlar. Zaman zaman küçük ısırıklar atıyorlar ama dişlerini tamamen geçirmiyorlar" dedi.
- "Yaban hayvanlarını evcilleştirmemeliyiz"
Sarıca, önceden evcilleştirilmiş olan ve yabanileştirilmeleri için merkezlerine getirilen yaban hayvanlarının arasında en fazla peçeli baykuş, kurt, karga, çakır kuşu, şahin ve keklik gibi yaban hayvanlarının yer aldığını kaydetti.
Yaban hayvanlarının doğanın parçası olduğunu, onları evcilleştirmenin doğaya büyük zarar verdiğini vurgulayan Sarıca, şöyle konuştu:
"Yaban hayvanlarını evcilleştirmemeliyiz. Zaten yeterince evcil hayvan var. Çocukları ya da kendileri bir hayvanla ilgilenmek istiyorlarsa evcil hayvanları sevmeliler. Yaban hayvanları, evde sevilebilen hayvanlar değiller. Onların doğal döngünün içinde yeri var."
Sarıca, doğadan bir kurt alınıp evcilleştirildiğinde domuzların, yırtıcı bir kuş evcilleştirildiğinde ise farelerin çoğalmasına yol açtığını söyledi.
Yaban hayvanının doğaya dönme sürecinin yılları bulduğunu dile getiren Sarıca, "Doğaya döndükten sonra da eski hali kalmıyor. İnsanlara biraz daha yakın oluyorlar" dedi.
Sarıca, özellikle son yıllarda peçeli baykuşların görüntüsü dolayısıyla evcilleştirilerek pazarlanmaya başlandığını anlatarak, bu güzelliklere sahip kuşları doğadan koparmanın son derece yanlış olduğunu vurguladı.
Son Dakika › Yerel › Rehabilitasyon Merkezinin 'Kurt Konukları' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?