Kasım 2012'de gerçekleştirilen Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu Seramik, Cam ve Çinicilik Programı Eğitim Tesisi'nin açılış töreninde, Menemen'de en kısa sürede uluslararası bir çalıştay ile bu girişimin taçlandırılması hedefini ortaya koyan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz; Menemen Belediyesi ve Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu işbirliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Alternatif Pişirim ve Bezeme Yöntemleri Çalıştayı'nın açılış töreninde, yeni hedefini "Menemen'i Seramik Vadisi Yapmak" şeklinde açıkladı.
Menemen Belediyesi ve Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu işbirliğinde 10-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 'Uluslararası Alternatif Pişirim ve Bezeme Yöntemleri Çalıştayı'nın açılış töreni Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Çanakkale 18 Mart, Ankara Hacettepe,Eskişehir Anadolu, Nevşehir, Sakarya, Uşak ve Dokuz Eylül Üniversitelerinden 8 öğretim görevlisi ile Şili'den bir ve Güney Kore'den 3 seramik sanatçısının katıldığı uluslararası çalıştayın açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz,"Bugün benim için, üniversitem için çok mutlu bir gün. Biz sözümüzde durabildik, istediğimizi gerçekleştirebildik ve de uluslararası bir çalıştay düzenleyebildik. Dile kolay gibi görülüyor ama uluslararası sanatçıları sizin istediğiniz doğrultuda şartları oluşturarak getirebilmek o kadar kolay şeyler değil. Menemen Belediye Başkanı'nı ayrıcalıklı bir yere oturtuyorum. Bu konudaki istekliliği, bizim isteğimizle çok örtüştüğünden, çok hızlı bir başarı elde ettik" dedi
"İZMİR DENİLİNCE, SERAMİK DENİLİNCE MENEMEN HATIRLANMALI"
Menemen'in toprağı ve yerel özellikleri ile çok özel bir yer olduğunu
anlatan Rektör Yılmaz şöyle konuştu:
"Benim buraya okulu taşırken ki hayalim,
burayı bir seramik vadisi haline getirmek. Yerel özellikleri, uluslararası teknolojiyle, akademinin önderliğinde, gerçekten rekabetçi ama paylaşımcı bir anlayışla uluslararası bir evrene taşımak. Bu nedenle bunun hem ekonomiye, hem ticarete, hem turizme, hem Türkiye'ye farklı bir örnek olacağına inanıyorum. Bundan sonraki çalışmalarımızı kongre en zayıfı kalır, bir seramik vadisi programına döndürmemiz gerekiyor. Yine benim en çok arzu ettiğim şey, öyle bir vadi olmalı ki; bungalovlar, küçük yerleşim alanları olmalı, uluslararası doktora yapan insanlar gelmeli, uluslararası çalışmalara ev sahipliği yapmalı. İzmir denilince, seramik denilince burası hatırlanmalı diye düşünüyorum. Düşünmek, hayal etmek güzel şey. Gerçekleştirmek için de hiçbir olumsuzluk olamaz. İstersek yaparız. Benim, bundan sonraki hedefimizi böyle koymak gibi bir isteğim var. Benimle aynı şeyi düşünürseniz, el birliği ile bunu yapabiliriz"
Menemen'de bugün var olan toprağın kaç yıl daha yeterli geleceğinin hesaplanması gerektiğini ifade eden Rektör Yılmaz; "Bu kaynağı iyi kullanmak için bile burayı seramik vadisi yapmak zorundayız.
Kaynak sonsuz değil, ama biz onu sonsuza kadar kullanabilecek biçimde hem tutumlu, hem çok etkin kullanmalıyız. Biz istersek her şeyi yapabiliriz" diye konuştu.
Menemendeki seramik ustalarını çalıştayın gerçekleştirileceği Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu Seramik, Cam ve Çinicilik Programı Eğitim Tesisi'ne davet eden Rektör Yılmaz; "10 günlük çalıştay süresince tüm ustalar bizim okulumuza mutlaka uğrayacaklar. Mutlaka kendilerine ufacık da olsa bir şeyler alacaklar. Gelecek seneki kongre, aslında uluslararası bize gelenlerin ülkelerinde yapılabilir. Biz de sanatçılarımızı onlara götürebiliriz. Önemli olan bu süreyi, onları uğurlarken 'siz de bize gelin' dedirtmek. Ben bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. Menemenliler misafirine çok sıcak olan insanlar. Bu sıcaklığın sanatta başka pencereler açacağına inancım sonsuz. ve inanıyorum ki seneye bu ustalarla bu ülkelere yada başka bir yerlere biz de gösteri yapmaya gidebileceğiz" diyerek,
Menemen'de hedefledikleri doğrultuda uluslararası sanat paylaşımını gerçekleştirecek bir çalıştay gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.
MENEMEN BELEDİYESİ'NDEN TAM DESTEK
Törende Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'i temsil eden Belediye Başkan Danışmanı Abdurrahman Demirci ise konuşmasında; "Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu,
Seramik Cam Çinicilik Programı Menemen Eğitim Tesisi'nde 10 gün süresince, farklı coğrafyalardaki seramikçiler bilgi paylaşımında bulunacaklar. Toprak işçiliğinin yaygın olduğu ilçemizdeki çömlek ustalarının da katılacağı bu birlikteliği sektörün Menemen'de gelişimi adına çok önemsiyoruz. Farklı coğrafyalardan ilçemize gelen seramik sanatçıları ve öğretim görevlilerimize, Menemen'in ve İzmir'in güzelliklerini Foça, Şirince, Efes, Kuşadası gezisi gibi organizasyonlarla tanıtmaya çalışacağız. Bu çalıştayı, kültürler arası kaynaşma adına önemli bir fırsat olarak görüyoruz ve destekliyoruz" dedi.
Açılış töreninde, 'Uluslararası Alternatif Pişirim ve Bezeme Yöntemleri Çalıştayı'na katılan seramik sanatçılarının hazırladığı ürünlerin tanıtıldığı sergi de davetlilerden büyük ilgi gördü. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Rektör Yılmaz'ın Yeni Hedefi, Menemen'de Seramik Vadisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?