UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde tarihi evlerdeki ıslak zemin sorununun ele alındığı "Mavi Sistem Çalıştayı", "Sürdürülebilirlik Açışından Safranbolu Evleri" sunumu ile devam etti.
Safranbolu Belediyesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve University of Applied Sciences Stuttgart işbirliğinde düzenlen ve 4 gün sürecek olan çalıştayın 3. gününde Cinci Hanı'nında gerçekleştirilen sunuma, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, University of Applied Sciences Stuttgart Öğretim Görevlisi Prof. Klauas Peter Goebez, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hale Turgay Gezer, mimarlar, akademisyenler ve tarihi ev sahipleri ile öğrenciler katıldı.
Aksoy, burada yaptığı konuşmada, dünya mirası olan ve atalarından miras olarak kalan tarihi eserleri en iyi şekilde koruyarak, gelecek kuşaklara aktarmak için çalıştıklarını ve bu çalıştayın bu konuda önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.
Yapılan çalışmaların ve sunumların faydalı olduğuna değinen Aksoy, "Tarihi yapılarımız Türk kent kültürünün en büyük örnekleridir ve çok iyi korunarak orijinal haliyle bu günlere gelmiştir. Bu tarihi yapıların en büyük sorunlarından birisi ıslak zemindir. Bu konuda akademik çalışma yapmak için İstanbul Ticaret Üniversitesi ve University of Applied Sciences Stuttgart ile kolları sıvadık. Bu çalıştay vasıtası ile öğrenciler ve akademisyenler projeler çizdi. Ayrıca değerli mimarlarımız sunumlarla görüşlerini ve düşüncelerini paylaşıyor. Çalıştay sonunda elde edilen veriler daha sonra değerlendirilecek" diye konuştu.
Sunumda, Gezer ise "sürdürülebilirlik kavramı", "sürdürülebilir mimarlık ilkeleri" ve "Safranbolu evlerinin korunabilmesi" konularında bilgi verdi. - Karabük
Son Dakika › Yerel › Safranbolu Evleri İçin 'Mavi Sistem Çalıştayı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?