Samsun'da Çeltik Ekimi Rekor Seviyeye Ulaştı - Son Dakika
Yerel

Samsun'da Çeltik Ekimi Rekor Seviyeye Ulaştı

Samsun\'da Çeltik Ekimi Rekor Seviyeye Ulaştı

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Geçen yıl 123 bin dönüm civarında olan çeltik ekilişi bu yıl 155 bin dönüme ulaştı.

18.07.2014 17:25

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Geçen yıl 123 bin dönüm civarında olan çeltik ekilişi bu yıl 155 bin dönüme ulaştı. Bu da ilimiz için rekor denilebilecek seviyeyedir" dedi.

Güven, AA muhabirine, Samsun'un yüksek ilçelerinde yağış azlığından ürün kaybının meydana geldiğini söyledi.

Bu sorunun sadece Samsun'un değil Kızılırmak havzasında bulunan 14 ilde yaşandığını işaret eden Güven, "Bu sadece kısmi olarak hububatta ürün kaybına yol açtı. Buğday arpa ve yulaf rekoltesinde verim kaybı söz konusu. Bunun yanı sıra sahil ilçelerinde ürün kaybı ile ilgili bir şey söz konusu değil. Samsun'da 100 hektar civarında arpa, buğday ve yulaf ekilişi var. Bu ekiliş alanlarında hiç ürünsüz değiliz. Geçmiş yıllarda 1 dönümden 300 kilogram civarında aldığımız ürün her ekiliş alanında olmasa da yer yer 250 kilograma, 400 kilogram aldığımız yerlerde ortalama 300 kilograma kadar düştü. Bu da ortalama yulaf, buğday ve arpada yüzde 30 civarında bir rekolte düşük olacağını gösteriyor. Bu ürünlerin sapını da yem olarak kullandığımız için burada da kısmi olarak bir azalma var. Ama diğer ürünlere baktığımızda bunu telafi edecek gibi gözüküyor" diye konuştu.

-Çeltik ekilişi maksimum seviyeye çıktı

Çeltikle ilgili her hangi bir olumsuz durum oluşmadığına dikkat çeken Güven, "Özellikle Bafra Ovası'nda çeltik ekimi ile ilgili bir patlama var. Bu artışın sebebi birinci olarak lazerle ekiliş alanlarının çok iyi tevsiye edilişi, ikinci olarak da barajlardaki su rezervinin yeterli oluşu ve yeteri miktarda su salımı yapılması ekiliş alanlarının tamamının ekilmesine çiftçimizi yönlendirdi. Geçen yıl 123 bin dönüm civarında olan çeltik ekilişi bu yıl 155 bin dönüme ulaştı. Bu da ilimiz için rekor denilebilecek seviyeyedir. Bu maksimum düzeydir" şeklinde konuştu. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Samsun'da Çeltik Ekimi Rekor Seviyeye Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement