Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arzu Çağrı Mehmetoğlu, bilinçsiz tüketilen mantarların ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmelere yol açabileceğini söyledi.
Mantar zehirlenmelerinin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu dönemlerde görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Arzu Çağrı Mehmetoğlu, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların tüketilmesi sonucu, ölümle de sonuçlanabilen ciddi zehirlenmelerin yaşanabileceğine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de mantar zehirlenmelerinin son dönemde ciddi ve öngörülemez şekilde arttığına işaret eden Doç. Dr. Arzu Çağrı Mehmetoğlu, buna göre Türkiye'de 2013 yılında mantarlardan bin 706 kişinin zehirlendiğini, bu sayının 2014 yılı Kasım ayı itibariyle 5 kat artarak 5 bin 218'e yükseldiğini kaydetti. Doç. Dr. Arzu Çağrı Mehmetoğlu, zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değiştiğini belirterek, "Mantar türlerine göre mantar yendikten 2 veya 6 saat sonra belirtiler ortaya çıkar. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uyku durumu, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, terleme, bulantı ve kusma görülebilir. Mantar yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise; bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Bu tip zehirlenmeler koma ve ölümle de sonuçlanabilmektedir" dedi.
Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nden bilgi alınabileceğini vurgulayan Mehmetoğlu, mantar zehirlenmelerinin tedavisinin ise genel olarak bulgulara yönelik yapıldığını ifade etti. Mehmetoğlu, mantar zehirlenmelerinin tedavisine ek olarak da Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'ndan panzehir temin edilebileceğini söyledi. Kültür mantarlarında zehirli madde bulunmadığı için zehirlenme görülmesinin mümkün olmadığını dile getiren Mehmetoğlu, "Kültür mantarlarının yetiştiği ortam itibarıyla, bu mantarlarda da bazı mikroorganizmalar bulunabilir. Böyle mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda ise çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır. Mantar satın alırken de ambalajlı olanlar tercih edilmelidir. Ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir" diye konuştu.
Mantar zehirlenmesinin engellenmesi konusunda alınabilecek önlemler üzerinde duran Mehmetoğlu, sözlerinin devamında "Doğadan toplanan mantarların tüketilmesi ülkemiz için kontrol edilemez bir boyutta gıda güvenliği riski taşıyor. Halk bu konuda yaygınlaştırılmış seminerler yoluyla doğal alanlarda yetişen mantarlar konusunda bilinçlendirilmelidir. Tüketicilerin yabani mantar yerine kültür mantarlarını tercih etmesi bu probleme çözüm oluşturacaktır" ifadelerini kullandı. - SAKARYA
Son Dakika › Yerel › Saü Öğretim Üyesi Çağrı, Mantar Zehirlenmesi ile İlgili Bilgiler Verdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?