Suruç'taki Terör Saldırısı - Son Dakika
Yerel

Suruç'taki Terör Saldırısı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suruç'taki terör saldırısına ilişkin "Bizi kurtaracak şey Kürtlüğümüz, Araplığımız Türklüğümüz değil insanlığımızdır ve insani değerlerimizdir" dedi.

21.07.2015 20:50

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suruç'taki terör saldırısına ilişkin "Bizi kurtaracak şey Kürtlüğümüz, Araplığımız Türklüğümüz değil insanlığımızdır ve insani değerlerimizdir" dedi.

Demirtaş, saldırının gerçekleştirildiği Amara Kültür Merkezi önünde düzenlendiği basın toplantısında saldırıdan duyduğu üzüntüyü ifade etti.

İlk defa acı yaşamadıklarını belirten Demirtaş, çıkarlar uğruna bazı kişilerin insani değerleri satmaya devam edeceğini söyledi.

Demirtaş, saldırılar karşısında direnişlerini sürdüreceklerini anlattı.

Farklı etnik kökenlerdekilerin Türkiye'de yaşamını sürdürmeye devam edeceğine vurgu yapan Demirtaş,

"Bütün zulümler karşısında çaresiz değiliz. Çare buraya gelen İstanbul, Adana ve Bursa'dan yola çıkıp gelip 'Yalnız değilsiniz ey Kobani, Ey Suruç'diyen gençlerin yaptığını yapacağız, dayanışma göstereceğiz. Bir yanda insanları diri diri yakan, kadınlara tecavüz eden, kelle kesen anlayış varken bir yandan da karınca kararınca yardım kampanyası aracılığıyla sevgileriyle insani değerleri yüceltmeye çalışanlar var, işte umut onlardadır. Burada Kürt'üz, Türk'üz, Çerkez'iz Arap'ız bunun önemi yok insani değerleriyle buraya selamı getiren, yoldaşlık mesajını getiren her insan bu topraklarda insanlığı yükseltmiştir kim olursa olsun. İşte savunmamız gereken anlayış budur. Bizi kurtaracak şey Kürtlüğümüz, Araplığımız Türklüğümüz değil insanlığımızdır ve insani değerlerimizdir. İnsanlığın bu topraklarda güçlenmesini hep birlikte başaracağız."

Saldırıda 32 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Demirtaş, ölenlerin umutlarının ve hayallerinin olduğunu onların hayal ve umutlarını kendilerinin yaşatacağını dile getirdi.

Demirtaş, Suriye sınırında son yıllarda zor dönemler geçirdiğini belirterek, "Görünen o ki bu zor günlerden daha önümüzde yaşanacak olanlar var. O nedenle daha tedbirli ve dikkatli olmamız gerekiyor. Herkes yaşadığı yerde daha dikkatli olup, güvenliği sağlamalı. Bunlarda insanlık adına duygu kalmamış. Her yerde her şey olabilir. Dayanışma içerisinde bu anlayışın bu topraklarda yeri olmayacağını ortaya koyacağız" diye konuştu.

"IŞİD'e operasyon yapılsın talebi"

Suriye sınırındaki herkesin çok dikkatli olmasını isteyen Demirtaş, bölgede yaşayan insanların kendi güvenliğini sağlaması gerektiğini öne sürdü.

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurtdışı gezisini yarıda kesmemesine ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilememesine tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saldırıdan HDP'yi sorumlu tuttuğunu iddia eden Demirtaş, terör örgütü DAEŞ'in Erdoğan, tarafından savunulduğunu söyledi.

Demirtaş, Türkiye'nin saldırıları engelemede kayıtsız kaldığını ileri sürerek, şöyle devam etti:

"10 bin HDP'liyi belediye başkanından parti üyemize kadar 10 bin kişiyi bir yılda tutuklayıp içeri attınız. Samimiyseniz bu ülkedeki IŞİD yuvalarını tutuklayın, uyuyan IŞİD hücrelerine operasyon yapın. Buradan IŞİD'e yardım gönderenlere, adam gönderenlere operasyon yapın, görelim ve inanalım IŞİD'in üzerine gidiyor musunuz. Adıyaman, Bingöl ve Konya'dan IŞİD'e elaman gönderen transit şirketler gibi çalışan sivil toplum örgütleri var. Adı dernek ama asıl görevleri IŞİD'e elaman göndermek. Dünyanın dört bir yanından gelen teröristleri buralarda örgütlüyorlar buradan Suriye'ye ve Irak'a gönderiyorlar. Türkiye bütün bunları engelleme konusunda kayıtsız kalıyor. Sayın Davutoğlu, 'Elinizde belge var mı' diyor, buyurun beraber Akçakale'ye ve Ceylanpınar'a gidelim. Orada neler dönüyor, beraber görelim. Yıllardır kapalı tuttuğunuz Ceylanpınar TİGEM'de (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Tesisi) neler oluyor? kimlere izin veriliyor, basına açın oraları. İŞİD ve benzeri örgütler buralardan beslendiler, rahatlıkla bu sınırlardan silah aldılar, gönderdiler, lojistik, istihbarat ve elaman desteğini böyle sağladılar. Eğer, Davutoğlu, bunlardan haberin yoksa, bilmiyorsan demekki sen Başbakan olamamışın, gerçekten bundan haberin yoksa ülkede olup bitenden haberi olmayanın ülkeyi yönetme şansı olmaz. Yok bunlar bilginiz dahilinde oluyorsa bu daha kötü."

"Parlamento toplansın çağrısına destek yok"

Demirtaş, partisinin yaptığı parlamentonun acil toplanması çağrısına henüz destek alamadıklarını söyledi.

Meclisi 3 gündemle toplanmaya çağırdıklarını anlatan Demirtaş, Çözüm Süreci, Türkiye'nin sınır hattının güvenliği, dış politika ve IŞİD'e karşı tedbirlerin gündeme gelmesini istediklerini sözlerine ekledi.

Demirtaş, konuşmasının sonunda bölgedeki gelişmeleri kamuoyuna aktaran gazetecilere teşekkür ettikten sonra saldırının meydana geldiği alana karanfil bıraktı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Suruç'taki Terör Saldırısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement