Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşlar oruçlarını hurma, zeytin veya su ile açarken, Kütahya'nın Simav ilçesindeki vatandaşlar bu tercihlerini tahinli pideden yaan kullanıyorlar.
Tahinli pide ile oruç açmanın 300 yıldan bu yana gelenek haline geldiği ilçede, besin değeri çok yüksek olan bu ürün için vatandaşlar öğleden sonraları fırınların önünde kuyruğa giriyor. 25 Bin nüfuslu turistik ilçede üretilen tahinli pide vatandaşların mübarek Ramazan ayında damak tatları arasında ilk sırayı alıyor.
Tahinli pide yapmanın kolay olmadığını söyleyen 23 yıllık fırıncı ustası Ramazan Erkip, hamurunun diğerlerinden ayrı yoğrulduğunu söyledi. 325 gram hamurun içerisine, 250 gram şekerle yoğrulmuş 250 gram tahin konulduğuna vurgu yapan Erkip, alüminyum folyolara yerleştirilen özel hamurun 450-500 derecelik fırında belli bir süre bekletilerek pişirilmesi gerektiğini bildirdi. Tahinli pidenin iftarda iştahı açtığını, sahurda tüketildiği takdirde hem tok tuttuğunu hem de susuzluğu giderdiğini ifade eden Erkip, "Besin değeri çok yüksek olduğu için vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyor. Öğleden sonraları fırınların önünde tahinli pide kuyruğu oluşuyor. Simav'a has tahinli pidemizin ünü ilçe sınırlarını çoktan aştı. Şehir dışından da çokça siparişler alıyoruz. Yemesine doyum olmayan tahinli pidemiz Simav'ın bir markası oldu" şeklinde konuştu.
Tanesi 7,5 liradan satışa sunulan tahinli pidenin tarifinin kolay, yapmasının ise zor olduğunu dile getiren Erkip, "Yemesine doyum olmayan tahinli pidenin lezzetini tutturmak zordur. Bunun için sanatkar olmak gerekir" şeklinde konuştu. - KÜTAHYA
Son Dakika › Yerel › Tahinli Pidenin Ünü Simav'ı Aştı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?