Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Sağlıklı Yapılar ve Şehircilik dalında "Düşük Karbon Ayak İzi İçin Enerji Etkin Bina" çalışması ile ödüle layık görüldü.
İkincisi düzenlenen Türkiye Halk Sağlığı Derneği Ödül Töreni, İstanbul Şişli Kültür Merkezi'nde yapıldı. 1968 yılında kurulan dernek, ülke genelinde 15 dalda ödüle layık görülen kamu ve özel kuruluşlara ödül vererek kamuoyunun dikkatini bu konulara çekmeye çaba gösteriyor. Sunuculuğunu Ekrem Ataer'in yaptığı ödül gecesinde, Eskişehir'den Sağlıklı Yapılar ve Şehircilik dalında "Düşük Karbon Ayak İzi İçin Enerji Etkin Bina" çalışması ile Tepebaşı Belediyesi ödüle layık görüldü.
Ödül almak için yoğun programından dolayı katılamayan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ı Halkla İlişkiler Müdüresi Şerife Çeliker temsil etti. Şerife Çeliker, ödülü Jüri Üyesi Ümit Güney'den aldı. 2013 yılında da bu ödül Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne verilmişti.
ÖDÜLÜN GEREKÇESİ
Tepebaşı Belediyesi'nin ödüle layık görülmesinin gerekçesi ise, "Sağlıklı Yapılar ve Şehirler dalında Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Eskişehir'in gelişen yenilikçi yüzü Tepebaşı Belediyesi, yönünü güneşe döndü. Çevreye verdiği değer ve çalışmalarla adını tüm Türkiye'ye duyuran, uluslararası arenada ilgi uyandıran Tepebaşı Belediyesi, enerjisini güneşten elde ediyor. Belediye Hizmet Binası, enerjisinin yüzde 20'lik bölümünü güneş panellerinden sağlayarak Eskişehir'in ilk enerji etkin kamu binası haline geldi. Öte yandan yine Türkiye'de bir ilk niteliğinde olan çift yönlü sayaç sayesinde üretilen elektrik enerjisi şebekeye iletiliyor. Çift yönlü sayaç güneş panellerinden gelen enerjiyi şebekeye gönderiyor ve böylece sayaçtaki tüketim miktarı azalıyor. Projenin tamamlanması ile birlikte güneş enerjisi santrali devreye alınmış olup, elektrik üretim verileri izlenmeye başlanmıştır. Proje ile birlikte yağmur suyu toplama sistemi de kullanılmaya başlanmıştır. Artık belediye hizmet araçları toplanan yağmur suyu ile yıkanmakta olup bu amaçla kullanılan içme ve kullanma suyundan yüzde 90 tasarruf sağlanabilmektedir. Bu da toplam su tüketiminin yüzde 5'ine denk gelmektedir. Uygulama öncesinde hizmet binamızın mevcut karbon ayak izi hesaplanarak bin 179 metrik ton olduğu görülmüştür. Yapılan faaliyetler ve enerji verimliliği uygulamaları sonucunda karbon ayak izimizin yüzde 20 oranında düşürülmesi hedeflenmiştir. Önümüzdeki bir yıl boyunca faaliyetler izlenerek tekrar raporlanacaktır. Bu proje ile Belediyemiz ülkemiz için de son derece önemli olan bir konu olan Yenilenebilir Enerji bilincinin oluşturulmasında öncü projelerden birini hayata geçirmiştir" şeklinde açıklandı. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › Tepebaşı Belediyesi'ne Sağlıklı Yapılar ve Şehircilik Ödülü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?