MERSİN (AA) – DERVİŞ ÇÖMEZ - Mersin'in yaylalarında kış öncesinde buğday ve nohut hasadına başlayan çiftçiler, tarım makinelerinin giremediği Torosların engebeli arazilerinde ürünlerini geleneksel yöntem olan orakla biçiyor.
Erdemli ilçesinin yüksek kesimlerinde yer alan yaylalarında yaşayan çiftçiler, geçim kaynaklarının büyük bir çoğunluğunu tarım ürünleri ve hayvancılıktan sağlıyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla hem para kazanmak hem de kendi yiyecekleri ürünleri hasat etmek için yola koyulan yöre halkı, zor ve engebeli yolları aşarak, tarım alanlarına ulaşabiliyor.
Çiftçiler, buğday ve nohut hasat edip, aynı zamanda hayvan yemlerini biçmek için zorlu bir mücadeleye giriyor. İç Anadolu'nun geniş ve düz arazilerine kıyasla yüksek tepeleri ve engebeli arazisiyle öne çıkan Toroslarda, tarım makineleriyle aktif bir şekilde çalışamayan çiftçiler, geleneksel yöntem olan orakla ürünlerini biçebiliyor.
Zorlu kış şartları için hayvanlarına gıda stoklayan yöre halkı, sattıklarından arta kalan samanlarını hayvanları için kilometrelerce yolda taşıyor. Yılardır süren bu yolculuk, bölgede nesilden nesile aktarılıyor.
Hava şartları çiftçinin lehine gitti
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ahmet Öger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe genelinde 36 bin 450 dekar alanda buğday hasadına başladığını söyledi.
Yaylada arazilerin elverişli olmaması nedeniyle çiftçilerin hasat döneminde zorluk çektiğini vurgulayan Öger, "Çukurova ve İç Anadolu'da arazi geniş ve düz, bizim bölgemizdeki yüksek yerlerde ise tam tersi. Bin 400 rakımın bulunduğu Toroslarda biçerdöverler maalesef bu arazilere giremiyor. Bu nedenle çiftçilerimiz çoğu yerde geleneksel yöntemlerle ekin biçiyor, harmanını çekiyor" diye konuştu.
Öger, kimi köylünün kışlık yiyecek için buğday ektiğini, kimi köylünün ise hayvanlarına vermek üzere ekin hasat ettiğini ifade ederek, iyi giden hava şartları nedeniyle buğday, nohut ve hayvansal bitki üretiminde verimin yüksek olduğunu anlattı.
Çiftçi Ali Coşar ise 2 dönüm arazideki ürünlerini hasat ettiğini belirterek, "Teknoloji hızla gelişiyor ancak Toroslarda tarım makinelerinin giremediği araziler var. O zaman geleneksel yöntem devreye giriyor. Böylece hem geleneksel ekin biçme yaşatılmış oluyor hem de orak ve ellik gelecek nesillere aktarılmış oluyor" dedi.
Son Dakika › Yerel › Toroslarda Zorlu Hasat Dönemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?