"Tüm Faktörleri Göz Önüne Aldığımızda En İyi Seçeneğin Sazova Olduğu Ortaya Çıkıyor" - Son Dakika
Yerel

"Tüm Faktörleri Göz Önüne Aldığımızda En İyi Seçeneğin Sazova Olduğu Ortaya Çıkıyor"

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, yeni stadın yapılacağı yer konusuna ilişkin, tüm faktörler göz önüne aldığında en iyi seçeneğin Sazova olduğunu söyledi.

25.12.2011 15:40

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, yeni stadın yapılacağı yer konusuna ilişkin, tüm faktörler göz önüne aldığında en iyi seçeneğin Sazova olduğunu söyledi.

Avcı, bir kafede, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ve AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan ile düzenlediği basın toplantısında, yeni stadın yapılması meselesiyle ilgili olarak başta Eskişehir spor Kulübü olmak üzere sondaj niteliğinde kamuoyu araştırmaları yürüttüklerini bildirdi.

Yapılan araştırmalarda kamuoyunun Muttalip bölgesine spor kompleksi yapılmasına olumlu bakmadığını anlatan Avcı, mevcut yerin ise geniş bir kompleks için elverişli olmadığını kaydetti.

Avcı, yapılacak stadın finansmanının bir şekilde Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TOKİ arasındaki mutabakatla sağlanması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Daha önce başka vilayetlerde TOKİ'nin yaptığı statlar, hep Gençlik ve Spor Bakanlığının bunun karşılığında bir finansman kaynağı üretmesiyle mümkün oldu. Eskişehir'de de önümüze gelen formül, mevcut Gençlik ve Spor Bakanlığının TOKİ'ye sunacağı imkanlarla stat maliyetini karşılaştırmasıdır. Tüm faktörleri göz önüne aldığımızda en iyi seçeneğin Sazova olduğu ortaya çıkıyor. Burada Eskişehir kamuoyunun önemli bir hassasiyeti var. Böyle bir durumda mevcut yerle ilgili değerlendirme çalışmaları herhangi bir haksız ranta veya betonlaşmaya yol açmamalıdır. Bu koşullarda müzakereler devam ediyor. Bizim buradaki ısrarımız mevcut yerin kent meydanı, eklentileri ve otopark gibi alanlarıyla gelir getirecek şekilde değerlendirilmesidir. Bu konunun takipçisiyiz."

Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin (ESOGÜ) çevre illere de hizmet verecek bir Beyin Krizi Merkezi'nin oluşturulması projesi olduğunu hatırlatan Avcı, "Onunla ilgili olarak gerekli ödenek sağlandı. O merkezin ana birimini oluşturacak cihaz alım meselesi de halledildi. Bu konuda destek veren ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen'e teşekkür ediyorum" dedi.

Avcı, Kızılinler Termal Bölgesi ile ilgili de planlama çalışmalarında sona yaklaşıldığını ifade ederek, şunları bildirdi:

"Odunpazarı ve Tepebaşı beledilerinin hazırladıkları imar planları Kültür ve Turizm Bakanlığında konuşulacak. Bu proje Eskişehir için çok büyük bir kazanım olacak. Yine Tepebaşı Belediyesinin TOKİ'den kalan villa tipi konutları var. Burayı da alzheimer hastalarının kullanması yönünde talep vardı. Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü, Tepebaşı Belediyesinin isteği doğrultusunda şartnameleri hazırlıyor. İnşallah bununla ilgili bir sonuç alacağız."

2013 ESKİŞEHİR KÜLTÜR BAŞKENTİ PROJESİ KONUSUNDA KANUN TEKLİFİ HAZIRLADIK

Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edildiğini hatırlatan Avcı, bu konunun önce Tataristan'ın Başkenti Kazan'da düzenlenen UNESCO Milli Komisyonu'nda onaylandığını söyledi.

Avcı, daha sonra Kazakistan'da düzenlenen Türk Dünyası Kültür Bakanları Toplantısı'nda UNESCO'nun bu kararına destek veren bir deklarasyon yayınlandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"En son olarak da Kazakistan'ın Almata kentinde yapılan Türkçe Konuşan Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde Eskişehir'in 2013 Eskişehir Kültür Başkenti olması kararı nihai deklarasyona girdi. Biz bu projenin ortada kalmasını istemiyoruz. 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesinde olduğu gibi yasal altyapısı olan koordineli Eskişehir'deki bütün aktörleri içeren bir şemsiye altında bu iş organize olsun diye düşündüğümüz için bir kanun teklifi hazırladık. Buna son şeklini vermek için ilgili aktörlerle görüşüp, bütçe görüşmelerinden sonra bu teklifi Meclis'e sunacağız. Bu arada bir gelişme daha oldu. UNESCO, Eskişehir'i 2013 Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti ilan etti."

Avcı, AK Parti Milletvekilleri olarak her hafta pazartesi günü "halk günü" olarak ilan ettiklerini belirterek, "Her pazartesi saat 14.00'de bir milletvekili arkadaşımız İl Başkanlığı binasında sorunlarını iletmek isteyen vatandaşlarla yüz yüze görüşecek" diye konuştu.

GAR KONUSUNDA ESOGÜ'DEN GELECEK RAPOR BEKLENİYOR

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca da demir yolunun yer altına alınması ve yeni gar binasıyla ilgili, Muttalip, Bağlar, Sakarya hemzemin geçitlerinin ve istasyon köprüsünün ortadan kaldırılması hedefleriyle yola çıkıldığını söyledi.

Şu ana kadar Muttalip Geçidi'nde yoğun bir çalışma başladığını dile getiren Koca, şöyle konuştu:

"İnşallah kısa zamanda burası rahatlayacak. Zaten diğer iki geçit de kapatılmıştı. Asıl istasyon köprüsünde sorun vardı. Bu sorun da tramvayın orada çalışıyor olmasından kaynaklanıyordu. Köprüyle ilgili olarak, İnşaat Mühendisleri Odası bu köprünün sağlam bir köprü olmadığını defalarca açıkladı. Yapılan görüşmelerden sonra TCDD Genel Müdürlüğü üniversitelerden bu köprüyle ilgili bir analiz istedi. Şu anda özellikle ESOGÜ'den bunun cevabı bekleniyor. Muhtemelen yıkılması yönünde karar çıkacağını düşünüyorum. Nasıl yıkılacağı konusunda ise Büyükşehir Belediyesi ile müzakere edilerek ortak yol bulunacak. Köprüyü yıktığımızda ve o bölgeyi kapalı geçtiğimizde mevcut istasyonun olduğu yerde yer üstüne çıkamıyoruz. Mesafe yeterli olmuyor. En son geçen haftaki görüşmelerimizde garın ileri ya da 2 metre kadar yer altına alınması şeklinde görüşmelerimiz oldu. Ama ESOGÜ'den gelecek rapora göre bunu değerlendireceğiz."

AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can da kente yapılması planlanan "Kampüs Hastane Projesi" ile ilgili olarak, "Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda kampüs hastanelerin Odunpazarı bölgesinde yapılması netleşti. Fakat orada TOKİ ile bir problem var. Bu problem aşıldığında kampüs hastaneler Eskişehir'e yapılacak" dedi.

- ESKİŞEHİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Tüm Faktörleri Göz Önüne Aldığımızda En İyi Seçeneğin Sazova Olduğu Ortaya Çıkıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement