Tunceli Dağ Sarımsağı ve Fasulyesi Yok Olmaktan Kurtarılarak Markalaştırıldı - Son Dakika
Yerel

Tunceli Dağ Sarımsağı ve Fasulyesi Yok Olmaktan Kurtarılarak Markalaştırıldı

Tunceli Dağ Sarımsağı ve Fasulyesi Yok Olmaktan Kurtarılarak Markalaştırıldı

Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bilinçsiz söküm ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve endemik tür olan dağ sarımsağını, 'Munzur Sarımsağı' ve fasulyeyi de 'Ovacık Çalı Fasulyesi' adı altında markalaştırdı.

01.10.2013 14:57

Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bilinçsiz söküm ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve endemik tür olan dağ sarımsağını, 'Munzur Sarımsağı' ve fasulyeyi de 'Ovacık Çalı Fasulyesi' adı altında markalaştırdı.

Alliumtuncelianum bilimsel adıyla dünyada sadece Tunceli'de bulunan Munzur Dağları eteklerindeki Ovacık, Pülümür ilçeleri başta olmak üzere Hozat ve Pertek'te yetişen Tunceli Dağ Sarımsağı vatandaşlar tarafından bilinçsiz söküm ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından geliştirilen 'Munzur Sarımsağının Tarla Koşullarında Üretiminin Gerçekleştirilmesi Projesi' ile Tunceli merkez ve ilçelerinde uygulanmak üzere 20 çiftçiye birer dönümlük alanda; üretim materyali, tarla sürümü, dikim işçiliği proje kapsamında karşılanarak her türlü teknik destek sağlanarak sarımsak üreticisi haline getirildi. Proje kapsamında 20 dekardan yaklaşık 4 ton Munzur sarımsağı üretildi. Dağ sarımsağı yok olmaktan kurtarıldıktan sonra Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Türk patent enstitüsüne Munzur sarımsağı adıyla 26 Aralık 2011 tarihinde marka tescil başvurusu yapıldığı ve başvurunun 5 Ağustos 2013 tarihinde 2011/115507 tescil numarasıyla "Munzur Sarımsağı" olarak tescillendiği belirtildi.

Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, 2013 yılında da Tunceli merkez ve ilçelerinde uygulanmak üzere hazırladıkları 'Munzur Sarımsağının Tohumla Üretiminin Gerçekleştirilmesi Projesi'nin 'Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi' kapsamında kabul edildiğini söyledi. Kaya, "Bu proje ile 500 metrekarelik alana üretim materyali olarak kıska, 50 metrekarelik alanda ise tohum ile üretim yapmak üzere; üretim materyali, tarla sürümü, dikim işçiliği proje kapsamında karşılanarak her türlü teknik destek müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından sağlanarak 20 üreticimiz daha sarımsak üreticisi haline getirilecektir. Projemiz şu an uygulama aşamasında olup, kasım ayına kadar projemiz tamamlanacaktır" dedi.

Ayrıca Tunceli'nin Ovacık ilçesinde yetiştirilen, yüksek ve nemli iklimi sevmesi nedeniyle hem kaliteli hem lezzetli olan Ovacık Çalı Fasulyesi yapılan çalışmalar sonucu markalaştırıldığını belirten Orhan Kaya, Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner, Vali Yardımcısı Eşref Yonsuz, Ovacık Kaymakamı İsmail Özkan, İl Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, kurum amirleri ve vatandaşların katıldığı ve Ovacık'ta gerçekleştirilen bir törenle halka ve basın mensuplarına dağıtıldığını söyledi. - TUNCELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tunceli Dağ Sarımsağı ve Fasulyesi Yok Olmaktan Kurtarılarak Markalaştırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement