ÇETİN KARAÇOBAN - CÜNEYT ÇELİK - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı olan ve Kangal Akkaraman ırkı koyun yetiştiriciliği yapılan Ulaş Tarım İşletmesinde, 7 bin 200 olan küçükbaş hayvan sayısının 2015 yılı sonunda en az 10 bin başa çıkarılması hedefleniyor.
Ulaş Tarım İşletmesi Müdür Yardımcısı Yıldıray Çil, AA muhabirine, işletmedeki koyun yetiştiriciliği faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. İşletmede Kangal Akkaraman ırkı koyun yetiştirildiğini anlatan Çil, çiftlikteki küçükbaş hayvan sayısının 7 bin 200 olduğunu söyledi.
Yeni ağıllar yaparak kapasiteyi artırmaya çalıştıklarını belirten Çil, "Genel Müdürlüğümüzün projeli yatırımı çerçevesinde, 2013 yılında bin başlık ağıl projemizi gerçekleştirdik. 2014'te bin baş, 2015'te de bin baş olmak üzere toplam 3 bin başlı ağılımız faaliyete geçecek. Bununla beraber, Ulaş İşletmesi Müdürlüğünde 5 bin anayla üretime devam edeceğiz. 5 bin ana demek, kuzularla beraber 11 bin-12 bin hayvan demek. Bunun için meralarımız uygun, yaklaşık 6 bin dönüme yakın meramız var" diye konuştu.
Çil, işletmedeki küçükbaş hayvan sayısını 2015 yılında en az 10 bin başa çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Koyunların yünü de değerlendiriliyor
Koyunların yününü de değerlendirdiklerini belirten Çil, kırkım sonucunda çıkan yünü kırık ve normal olarak ikiye ayırdıklarını ifade ederek, "İstekliler olduğu zaman yünü satışa sunuyoruz. Geçen seneki fiyatımız 1 lira 80 kuruş artı KDV şeklindeydi. Piyasa araştırması yaptıktan sonra perakende olarak satışa sunuyoruz" dedi.
Çil, yıllık 5 ton yün elde ettiklerini dile getirerek, bu seneki yün satış fiyatlarının KDV dahil 2 lira 16 kuruş olduğunu söyledi.
Kırkımın hayvanın sağlığı açısından faydalı olduğunu ifade eden Çil, "Zamanı gelen hayvanın kırkımını yaptırmasanız et ve döl verimi yönünden büyük kayıplara uğrarsınız" diye konuştu.
İşletmede, hayvanların kırkımının makineyle dikkatli ve özenli şekilde yapıldığını dile getiren Çil, şunları kaydetti:
"İşletmemizde makineyle kırkım yapılmaktadır. Makineyle yapılan kırkım daha düzgün olmakta, görüntü inişli çıkışlı olmamaktadır. Kırkımda çok özen göstermek gerekiyor. Kırkımcının deriyi gerdirerek kırkım yapması gerekiyor, aksi takdirde kıvrım yaptığında makine orada yara oluşturabilmektedir."
Çil, kırkımdan sonra yıkanan hayvanların yara olan yerlerinin ise ilaçlandığını söyledi. - Sivas
Son Dakika › Yerel › Ulaş Tarım İşletmesinden Koyunculuk Atağı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?