Aydın merkeze bağlı Umurlu beldesinde uygulamalı olarak cevizde aşılama eğitimi, çok sayıda üreticinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi tarafından üreticilerden gelen talep üzerine Umurlu beldesinde "Ceviz Bahçelerinde Çeşit Değiştirme Aşısı" eğitimi yapıldı. Eğitimde Mehmet Paldımlıoğlu'na ait bahçede bulunan 3-4 yaşındaki ceviz fidanlarına aşı yapılarak, yarma ve kakma aşı yöntemlerinden farklı olarak çivileme yöntemi ile kalem aşı yapılması yöntemi uygulamalı olarak gösterildi. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik, Ziraat Mühendisleri Kamil Özdemir, Gülden Volkan ve Recep Metin tarafından yapılan eğitime bölge üretim yapan 12 çiftçi katıldı.
Üreticilere aşılama teknikleri ve dikkat edilecek hususlar konusunda teorik ve uygulamalı olarak bilgiler veren Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik, "2-3 yaşlı ve daha büyük yaşlı ceviz bahçelerinde çeşit değiştirme amaçlı olarak ağaçların gövde kalınlıklarına göre kalem aşısı çeşitlerinden yarma, kakma ve kabuk altı aşı metotları uygulanmaktadır. Gövde kalınlıkları uygun olanlarda genellikle yarma aşı uygulanmakta, daha kalın gövdeye sahip ağaçlarda ise aşıcı ustasının el alışkanlığına göre kakma aşı veya kabuk altı aşı metotları uygulanabilmektedir. Yarma aşı ağaçlar uyanmadan önce yapılırken diğer kalem aşıları ise anaçlarda fizyolojik faaliyetlerin başlamış olduğu dönemde yapılmaktadır. Çeşit değiştirme aşısı yapılırken aşı yapılacak ceviz ağaçları aşılamadan 7-10 gün önce aşı yapılacak noktanın 5-10 santimetre üzerinden kesilerek bünyesindeki suyu dışarıya atması sağlanmalıdır. Aşılama sırasında kesilen yerin 5-10 santimetre altından tekrar kesim yapılarak kalem aşı metotları ile aşılama işlemi gerçekleştirilir. Aşılamada aşı kalemlerinin uyanmamış olması gerektiğinden ağaçların uykuda olduğu dönemde alınarak muhafaza edilmesi gerekir. Çivili aşı metodunda önceden alınan bu kalemlerle aşılama yapılır. Anaç ile kalemin kambiyum tabakalarının iyi bir şekilde çakıştırılması için aşı kalemi 3 çivi ile anaca sabitlenir. Aşı bölgesinin nem kaybetmemesi, hava almaması için aşı macunu veya su tut benzeri bir malzeme ile kapatılır. Su kaybı ve güneş ışığından kalemin korunması amacıyla kalem beyaz plastik boya ile boyanır" dedi. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Umurlu'da Uygulamalı Ceviz Aşılama Eğitimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?