Yaman Yaşam Mücadelesini Kazandı - Son Dakika
Yerel

Yaman Yaşam Mücadelesini Kazandı

Yaman Yaşam Mücadelesini Kazandı

Trabzonlu Hasret ve Samet Beşli çiftinin oğulları olan ve kemik iliği nakli için uygun verici bulunamaması üzerine tedavisine çare olması ümidiyle dünyaya gelen kardeşi aynı hastalıktan ölen ve iki kez babasından ilik nakledilen Yaman, sonunda annesinden nakledilen ilikli sağlığına kavuştu.

28.05.2014 18:09

Trabzonlu Hasret ve Samet Beşli çiftinin oğulları olan ve kemik iliği nakli için uygun verici bulunamaması üzerine tedavisine çare olması ümidiyle dünyaya gelen kardeşi aynı hastalıktan ölen ve iki kez babasından ilik nakledilen Yaman, sonunda annesinden nakledilen ilikli sağlığına kavuştu.

Doğumundan 6 ay sonra bir enfeksiyon sonucu kaldırıldığı hastanede, nadir görülen Hemofagositik Lenfohistiyositozis (HLH) adı verilen ağır bağışıklık sistemi hastalığı teşhisi konulan küçük Yaman'a ilik nakli için 3 yıl boyunca uygun kemik iliği icin donör arandı. Uygun donör bulunamaması sonucu anne ve babası Yaman'a çare olması ümidiyle bir bebek sahibi oldu. Ancak dünyaya gelen Ayşemina bebekte de aynı hastalığa rastlandı. İki kardeşin tedavisinin yapıldığı hastanede Ayşemina'ya uygun ilik yurt dışından bulunarak nakil yapıldı. Ancak Ayşemina bebek 1 yaşında hayatını kaybetti.

BABADAN İKİ NAKİL

Hasret ve Samet Beşli, yurt dışından gelen örneklerin Yaman'a uygun olmaması nedeniyle uyum sağlama olasılığı düşük olan baba Samet Beşli'den iki kez ilik nakli yaptı. İkinci naklin de Yaman bebeğin vücuduna uyum sağlamaması üzerine bu kez 8 ay önce anne Hasret Beşli'den ilik nakli yaptı.

"SABIR GÖSTERDİK"

Yaman'ın babası Samet Beşli bu hastalığın akraba evlilikleri sonucu meydana geldiğini öğrendiklerini ancak eşiyle uzaktan yakından hiçbir şekilde akrabalık bağlarının bulunmadığını belirtti. Beşli, "Yaman küçükken en ufak kusma, ateş durumunda sık sık hastaneye giderdik. Bu süreç kolay değil. Sabır gösterdik. Yaman'ın hastalığı çıktıktan sonra sevinç yaşayamadık. Bir umutla bir bebeğimiz de dünyaya geldi. Mucize olacak yerde olmadı. Şu anda Antalya'da doktor kontrolündeyiz. Bir hafta sonra testlerimizden olumlu sonuç çıkarsa Trabzon'a gideceğiz. Yaman, enfeksiyondan korunması amacıyla maske takıyor. Özel yemekleri var, enfeksiyon kapmaması için çaba gösteriyoruz" dedi.

"BİR BUÇUK YILDIR SORUNSUZ VE TAMAMEN SAĞLIKLI"

Yaman'ın tedavisini üstlenen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek, "Yaman bizim çok enteresan hastalarımızdan birisi. Trabzon'dan geldi. Yaman'da genetik geçiş gösteren kısaca HLH dediğimiz oldukça ağır seyreden ve kemik iliği nakli yapılmazsa yaşam şansı olamayan bir hastalığa yakalanmıştı. Uygun aile içi vericisi olmadığı için başlangıçta yurt dışından bulduğumuz kordon kanıyla nakil yaptık. Nakil başlangıçta başarılıydı olumlu sonuç verdi ancak birkaç ay içerisinde reddedildi. Daha sonra başka verici bulamadığımız için babasından nakil denedik ve ondan da sonuç alamadık. Son olarak annesinden nakil gerçekleştirdik ve yaklaşık 1 buçuk yıldır sorunsuz ve tamamen sağlıklı. Artık büyüdü ve bu konuda bizim açımızdan gurur verici bir tedavi oldu. Bu hastalık genetik geçişli bir hastalık olduğu için hasta bize geldiği zaman bir de küçük kardeşi olduğunu öğrendik. Aileye kardeşi de getirmesini onda da aynı hastalığın olabileceğini söyledik. Aile getirdiği zaman maalesef onda da aynı hastalığın olduğunu gördük. Henüz çok ağır bulguları yoktu ancak muayene belirtileri aynı hastalığa uyuyordu. Ona da kordon kanından bir nakil yaptık ancak nakil sonrası çıkan komplikasyonlardan biriyle hastayı kaybettik."

"YAMAN HERKESİN EĞLENCE KAYNAĞI"

Yaman'ın çok neşeli ve akıllı bir çocuk olduğunu belirten Prof.Dr. Yeşilipek, "Hastaneye geldiğinde hızla tüm odaları dolaşıyor ve herkesin eğlence kaynağı oluyor" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yaman Yaşam Mücadelesini Kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement