Betül Abbak - Niğde'nin Altunhisar ilçesinde 52 yıldan beri terzilik yapan 64 yaşındaki Mehmet Örün, terzi dükkanına dönüştürdüğü minibüsü ile köy ve belde pazarlarını dolaşarak mesleğini yapmaya devam ediyor.
Son 10 yılından beri 2 ilçenin 25 köy ve belde pazarını sürekli dolaşan Örün, aynı zamanda dikiş makinesi tamiri de yapıyor. Kendi kullandığı minibüsünün bagajını atölye gibi kullanan Örün, minibüsün bagajının ön tarafına dikiş makinesini kurarak müşterilerinin siparişlerini dikiyor.
Minibüsü ile Altunhisar ve Ulukışla ilçe meydanları ile bu ilçelere bağlı belde ve köy pazarlarını gezen Örün, pazara gelen vatandaşların taleplerine göre pantolon ve ceket dikiminin yanında, yırtık, sökük gibi tadilat işlerini de yapıyor.
AA muhabirine açıklama yapan Örün, köy ve beldelerdeki vatandaşların her zaman merkeze gitme şanslarının olmadığını belirterek, gitseler de işlerini anında yaptıramadıkları için vatandaşların ayaklarına gitmeyi tercih ettiğini, hem kazanç sağladığını, hemde insanların duasını aldığını söyledi.
Çevre ilçe, köy ve beldelerin belirli günlerinde kurulan pazar yerlerinde müşterilerine hizmet ettiğini, müşterilerinin isteklerine elinden geldiği kadar cevap verdiğini belirten Örün, "Ceket, pantolon, takım elbise gibi müşterim ne dikmemi istiyorsa yaparım. Köy ve beldelere çıktığım zaman daha çok tadilat işleri geliyor, yırtık, sökük, pantolon paçası ve fermuar değişimi yapıyorum. Her türlü dikişten anlarım" dedi.
Örün, mesleğini insanlara hizmet etmek aşkıyla severek yaptığını vurgulayarak, "Sabit bir işyerim var. Emekli olmama rağmen resmi olarak hizmetim hala devam ediyor, devlete vergimi de veriyorum. Maddiyatı ikinci planda tutuyorum, vatandaşa daha iyi nasıl hizmet edebilirim düşüncesi beni 10 yıldan beri seyyar çalışmaya sevk etti. Mesleğimi severek yapıyorum, vatandaşlara hizmet etmekten çok mutlu oluyorum" diye konuştu.
-"Bir insan 24 saat aç kalır ama, 1 dakika açık kalamaz"-
Terzilik mesleğine abisinin isteği üzerine ilkokulu bitirdikten sonra başladığını anlatan Örün, işini insanlara hizmet aşkıyla yaptığını, şimdilerde ise gençlerin önceliği paradan yana kullandığını, bu nedenle de sanat edinmenin, meslek öğrenmenin önemini bilmediklerini kaydetti.
Kendisinden sonra bölgelerinde seyyar terziliği devam ettirecek kimsenin olmadığını vurgulayan Örün, şöyle konuştu:
"Zamanında eleman yetiştirdim ama benim için yeterli olmadı, yanıma almak istediğim zaman kaç para vereceğimi sordular. 'Bir insan 24 saat aç kalır ama, 1 dakika dahi açık kalamaz, elbise bir sır örtüsüdür.' Mesleğimi ibadet şuuru ile yaptığıma inanıyorum. Parası olandan parasını alırız, 5 lira isteriz müşteri 3 lira verir, hiç parası olmayandan para almayız. Benim sanatım bana göre o kadar değerli ki Peygamber sanatıdır. Müşterilerimden çok dua aldım, Allah ömür verdiği sürece mesleğime devam edeceğim. Biz yok olmama mücadelesi veren bir esnaf grubuyuz." - NİĞDE
Son Dakika › Yerel › Yarım Asırlık Seyyar Terzi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?