Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) Müdürü Gökhan Kızılcı, Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi çeşitlerinin uygun tozlayıcılarının belirlemesi amacıyla proje başlattıklarını söyledi.
Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi çeşitlerinin FAE'nin çalışmaları sonucu üretilerek tescillerinin gerçekleştirildiğini belirtti.
Üç çeşidin halen uygun tozlayıcılarının belirlenmediğini, bunların belirlenmesi amacıyla proje başlattıklarını dile getiren Kızılcı, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından da desteklenen proje kapsamında kurum arazimizde 2015-2017 yılları arasında melezleme çalışmaları gerçekleştirilecek. Bu amaçla geçtiğimiz kasım ayında yeni çeşitlerde dal izolasyonları yapıldı. Karanfil açım döneminde de projede belirlenen çeşitlerde melezlemelere başlanacak" dedi.
Kızılcı, projeyle uygun tozlayıcıların belirlenerek bahçelerde Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi çeşitlerinin verimlerinin artırılmasını hedeflediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Tozlayıcı çeşidin belirlenmesinde, ana çeşitle tozlayıcı çeşidin uyuşma durumu, ana çeşitte kendine tozlanma durumu ve tozlayıcı çeşidin niteliğini ortaya koyan polen kalitesiyle ilgili özellikler dikkate alınacak. Ayrıca tozlayıcı çeşitlerin ana çeşitteki önemli özelliklere ve meyve tutumuna olan etkisini de araştıracağız. Çalışma sonunda yeni fındık çeşitleri olan ve henüz tozlayıcısı belirlenmemiş Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi'nin uygun tozlayıcılar belirlenecek. Bu yolla bahçelerdeki verimi artırmayı hedefliyoruz."
Son Dakika › Yerel › Yeni Fındık Çeşitlerinin Tozlayıcılarının Belirlenmesi İçin Proje Başlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?