Yönetmeliğe Uymayanlara 400 TL Ceza - Son Dakika
Yerel

Yönetmeliğe Uymayanlara 400 TL Ceza

Yönetmeliğe Uymayanlara 400 TL Ceza

Lüleburgaz Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih Çetin, mesleki yeterlilik belgesi mecburiyetinin olduğunu, 2017 yılı başından itibaren yönetmeliğe uymayanlara her bir personel için 400 TL idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

01.10.2016 08:29

Lüleburgaz Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih Çetin, mesleki yeterlilik belgesi mecburiyetinin olduğunu, 2017 yılı başından itibaren yönetmeliğe uymayanlara her bir personel için 400 TL idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

Lüleburgaz Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih Çetin, Lüleburgaz'da faaliyet gösteren esnaf ve fabrikaları ziyaret ederek, Mesleki Eğitim ile ilgili bilgilendirme ve denetim çalışmalarına yoğun bir şekilde devam edeceklerini söyledi. Yönetmeliğe uymayanlara ceza işlem uygulandığını aktaran Çetin, Mesleki Eğitim Yönetmeliği belgesiz işyeri açılması durumunda işyerinin kapanmasını, belgesi olmayanları çalıştıran işyerlerinde her bir eleman için 400 TL idari para cezası ödenmesini hükmettiğini söyledi.

Yaptıkları ziyaretlerde işyeri sahiplerini 3308 Sayılı Mesleki Eğim Kanunu hakkında bilgilendirdiklerini belirten Çetin, "Yıl içerisinde kanun kapsamındaki mesleklerde faaliyet gösteren yaklaşık bin 300 iş yeri ziyaret edilerek, yapılan ziyaretlerde birçok çalışanın mesleki eğitim belgesinin olmadığı görülmüştür. Mesleki Eğitim Kanunu'nun 30. Maddesine göre, 'ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalışanlar bağımsız işyeri açabilir. Bu kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde, belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır. Bu işyerlerinde alanında mesleki eğitim almış olanlar istihdam edilir' denilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Yapacağı işe uygun mesleki eğitim aldıklarını belgelendirmeyenler istihdam edilmezler"

Maddeleri açıklayan Çetin, "Mesleki Eğitim Kanunumuzun uygulamaları ile ilgili uygulanmakta olan Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği vatandaşımıza ne yapacağı konusunda rehberlik yapmaktadır. Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği'nde, mesleki eğitim almış olanların istihdamı Madde 246, kanuna göre istihdam edilenlerin mesleki ve teknik orta öğretim diploması, sertifika ile kurs bitirme, kalfalık, ustalık, iş yeri açma belgelerinden en az birine sahip olmaları gerekir. Yapacağı işe uygun mesleki eğitim aldıklarını belgelendirmeyenler istihdam edilmezler. İş yeri sahipleri, istihdam edecekleri kişilerden, yapacakları iş ile ilgili mesleki eğitim aldığını gösterir belgeyi istemek zorundadır. İşverenler işyerlerine ait şube/şubelerini açmak istemeleri durumunda, açılacak her şubede meslek dalı ile ilgili ustalık belgesi bulunan en az bir kişiyi istihdam etmek zorundadır. İstihdam edilen bu ustalar başka bir iş yerinde çalışamazlar. Yine Mesleki Yerlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin 25 Mayıs 2015 tarih ve 29366 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan tebliğine göre işverenlerin bu mesleklerde çalıştıranlardan Ustalık ve MYK Belgesi isteme zorunluluğu getirilmiş olup, bu zorunluluk 01 Ocak 2017 tarihinden itibaren işverenlerce uyulmak zorundadır" dedi.

"Belgesiz çalışanlarımızı Çıraklık Eğitim Sistemi'ne dahil ediyoruz"

Belgenin öneminden bahseden Çetin, "Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinde net bir şekilde belirtiliği üzere iş yerlerinde çalışacak herkesin mesleki eğitimle ilgili kalfalık, ustalık belgelerinden biri olmak zorundadır. İşyerlerimizde yaptığımız çalışmalarda çalışanların pek çoğunun belgesinin olmadığını görüyoruz. Belgesi olmayanlarla ilgili yönetmeliğin 247. maddesi kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belgesiz çalışanlarımızı Çıraklık Eğitim Sistemine dahil ediyoruz. Bu kapsamda çalışma süresi denklik yapılabilmesi için yeterli olan ilkokul mezunları için 6 yıl kalfalık sınavlarına girebilmek için, 11 yıl kalfalık ve ustalık sınavlarına girebilmek için gereklidir. Lise ve üzeri mezunlar için 3 yıl kalfalık sınavlarına girebilmek için, 8 yıl kalfalık ve ustalık sınavlarına girebilmek için gerekmektedir. Çalışanların denklik belgesi almalarını sağlıyoruz. Denklik belgeleri ile kalfalık ve ustalık sınavlarına alıyoruz. Denklik süresi yetmeyenlere ve yeni işe girenleri ise merkezimize askerlikle ilişiği olmamak şartıyla her yaşta kişileri çırak olarak kayıtlarını yapıyoruz" diye konuştu.

Yönetmeliğe uymayanlara ceza

Yönetmeliğe uymayanlara ceza işlem uygulanacağını hatırlatan Fatih Çetin, "Mesleki Eğitim Yönetmeliği belgesiz işyeri açılması durumunda işyerinin kapanmasını, belgesi olmayanları çalıştıran işyerlerinde her bir eleman için 400 TL idari para cezası ödenmesini hükmetmektedir. Bizler Mesleki Eğitim Merkezi personeli olarak ise bize gelerek çırak olarak kayıt yaptırmalarını istiyoruz. Bakanlığımız bu yıla mahsus olmak üzere çırak öğrenci kayıtlarını 14 Ekim 2016 tarihine uzatmıştır" şeklinde konuştu. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yönetmeliğe Uymayanlara 400 TL Ceza - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement