Yörük Ali Efe Müzesi restorasyon çalışmaları başladı - Son Dakika
Yerel

Yörük Ali Efe Müzesi restorasyon çalışmaları başladı

Yörük Ali Efe Müzesi restorasyon çalışmaları başladı

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde bulunan milli mücadele kahramanı Yörük Ali Efe'nin müzesinde restorasyon çalışmaları başladı.

20.01.2022 13:42  Güncelleme: 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde bulunan milli mücadele kahramanı Yörük Ali Efe'nin müzesinde restorasyon çalışmaları başladı.

Milli mücadele kahramanı Yörük Ali Efe'nin İzmir'den dönüşünden ölümüne kadar yaşadığı Yenipazar ilçe merkezindeki evi 1980'li yıllarda çıkan yangında tamamen yandı. 1995 yılında Aydın Valiliği tarafından Kültür Bakanlığı'na yapılan öneri kabul görerek, Yörük Ali Efe'nin mirasçıları evin müze yapılması koşulu ile evi Kültür Bakanlığına bağışlamışlandı. Tahsis işlemleri 1999 yılında tamamlandı. Evin aslına uygun restorasyonu ve bahçe tanzim çalışmaları sonucu teşhire hazır hale getirildi. Bunun üzerine teşhir çalışmalarına başlandı. Yörük Ali Efe'nin kullandığı şahsi eşyaları varisleri tarafından müzeye bağışlandı. Aydın Müzesi Etnografya seksiyonundan devredilen eserlerin yanı sıra, Aydın Müzesi Kıymet Takdir Komisyonu'nca piyasadan alınan ve vatandaşların bağışladığı malzemelerle yapılan teşhir çalışmaları kısa sürede tamamlandı. Yörük Ali Efe'nin Muslukuyu Mezarlığı'ndaki mezarı Bakanlar Kurulu'nun 29 Ağustos 2000 tarih ve 2000/1252 sayılı kararı ile müze bahçesindeki yerine taşındı. Yörük Ali Evi Müzesi Aydın Müzesi Müdürlüğü bağlı bir birim olarak, 8 Haziran 2001 tarihinde Kültür Bakanı M. İstemihan Talay tarafından ziyarete açıldı.

O günden bu yana ziyaretçilerini ağırlayan Yörük Ail Efe Müzesi'nde restorasyon çalışmaları başlatıldı. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, müzeyi ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi. İl Müdürü Tuncer, "Yörük Ali Efe Müzesi'nin restorasyonuna başladık. Aynı zamanda milli mücadele kahramanımızın evi olan ve her yıl çok sayıda kişinin ziyaret ettiği müzemizin tüm noktalarında aslına uygun bir yenileme gerçekleştiriyoruz. Kahramanımızın anısını layıkıyla yaşatmaya devam edeceğiz" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yörük Ali Efe Müzesi restorasyon çalışmaları başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement