Elazığ Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen 3. Fırat Kısa Film Festivali törenle başladı. Festivale 236 film başvurusu yapıldı, şartları karşılayan 176 film değerlendirmeye alındı ve 25 film finale kaldı; ödül töreni 23 Ekim Cuma günü yapılacak.
Türkiye Cumhuriyeti Sayıştay Başkanı Metin Yener, Kırgız Cumhuriyeti Sayıştayının 30. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen törene katıldı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 2026-2027 akademik yılı açılış törenini AKM 15 Temmuz Salonu'nda gerçekleştirdi. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar, üniversitenin yeni eğitim öğretim yılına 40 bin öğrenci, bin 732 akademik ve bin 200 idari personelle başladığını belirtti.
- "Orta Koridor'un kalbinde yer alan, Türk Boğazları'nı yöneten ve Kalkınma Yolu'nu inşa eden bir Türkiye olarak masada da sahada da şunu net biçimde kanıtlıyoruz. Türkiye'siz koridor olmaz" "(Kalkınma Yolu Projesi) Sadece ülkemiz açısından projenin 10 yıllık periyotta ekonomimize yaklaşık 55 milyar dolarlık katkı sağlamasını ve üretim ile lojistik merkezlerinin konumlandırılmasıyla, her yıl ortalama 70 bin vatandaşımıza istihdam imkanı oluşturmasını öngörüyoruz" "Kalkınma Yolu Projesi, Orta Doğu'nun parçalanmış jeoekonomik yapısını yeniden bütünleştirme, Irak'ı bölgesel ticaretin kavşak noktalarından birine dönüştürme ve Türkiye'nin küresel bağlantısallık ağlarındaki konumunu güçlendirme potansiyeline sahiptir"
Karadeniz Sakarya Gaz Sahası'nda üretimi ikiye katlayacak "Osman Gazi" yüzer üretim platformunun göreve uğurlanma töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, enerji rezervleri ve dışa bağımlılıkla ilgili soruya "İlk yakın hedeflerimiz günlük 1 milyon varil üretime ulaşarak dışa bağımlılığı yüzde 50 azaltmak... Bunun için de yeni keşifler lazım" yanıtını verdi.
Türkiye ile Almanya arasında 30 Ekim 1961'de imzalanan İşgücü Anlaşması'nın 65. yılında Berlin'de yaşayan Türk esnaf Naci Koçpınar ve Selim Adanur, göçle geldikleri Almanya'daki değişimi anlattı. İkili, 30 yıl önce verdikleri kararı bugün vermeyeceklerini söyledi.
Cumhuriyet'in ilanından 18 gün önce Ankara Kız Lisesi adıyla 79 kız öğrenciyle eğitime başlayan Ankara Lisesi, 103 yıllık tarihinde başkentin önemli eğitim kurumlarından biri oldu. 1976'da karma eğitime geçerek bugünkü adını alan okul, tarihi binasında eğitimini sürdürüyor.
Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, 13 Ekim'deki selin zarar verdiği üyeler için bir yem fabrikasını ziyaret ederek inceleme yaptı. Dumandağ, zararların giderilmesi için yetkililere müdahale çağrısı yaptı ve sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.
Ayvalık'ta 16-17 Ekim 2026'da düzenlenen yapay zeka film festivali 65 yapımın gösterimiyle tamamlandı. Festival Direktörü Tarkan Kaynar, yapay zekanın bağımsız sinemacılara yeni üretim fırsatı sunduğunu, 2027'de etkinliğin bir haftaya çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.
AB'nin vergisiz çelik ithalatını yılda 18,3 milyon tonla sınırlaması, Rusya saldırıları altındaki Ukrayna çelik sektörünü zorluyor. Metinvest CEO'su Yuriy Rızhenkov, Ukrayna için istisna talep etti. Avrupa Komisyonu ise kararda Ukrayna'nın durumunun gözetildiğini savunuyor.
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, YENİ Parti'nin İzmir il başkanlığı ön seçiminde Çağatay Güç'ün gerisinde kaldı. Resmi olmayan sonuçlarda Güç 18 bin 511, Kocaoğlu 14 bin 167 oy aldı. Bir yıl önce CHP İzmir İl Başkanı seçilen 40 yaşındaki inşaat mühendisi Güç, temmuzda CHP'den istifa ederek 30 ilçe başkanıyla birlikte YENİ Parti'ye katılmıştı.
Aksaray'ın Eskil ilçesindeki tarihi Eskil Ulu Camii'nde restorasyon çalışmaları sürerken cami yaklaşık 7 yıldır ibadete kapalı. İlçe halkı, duvarlarındaki çatlaklar ve zemin çökmesi nedeniyle kapalı tutulan caminin en kısa sürede yeniden ibadete açılmasını bekliyor.
Azerbaycan Milletvekili Tenzile Rüstemhanlı, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşliği bozmaya çalışan güçler olduğunu savunarak, 30 Ekim'de düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nin önemini vurguladı ve "Hedef, hem bölgesel hem de küresel bir güce dönüşmekte olan Türk Devletleri Teşkilatı ve Türk dünyasıdır. Enerji projelerinin hayata geçirilmesi, Azerbaycan'ın Asya'da nüfuzunun artması, Türk devletleriyle Azerbaycan'ın, Türkiye'nin ilişkilerinin gelişmesi elbette dış güçleri rahatsız eder" dedi.
NASA, Orionid meteor yağmurunun 2 Ekim-12 Kasım arasında etkili olacağını ve 21-22 Ekim gecesi en yoğun noktaya ulaşacağını belirtiyor. Karanlık ve ışık kirliliği az bir noktada teleskopsuz izlenebilecek yağmurda, 26 Ekim'deki dolunaya yaklaşan Ay daha sönük meteorların görülmesini zorlaştırabilir.
Bursa Osmangazi'de 2022'de bir gece mutfakta bulaşık makinesinin fiş bağlantısındaki elektriksel arktan çıkan yangın, Kevser Kandemir ve çocuklarını evsiz bıraktı. Kısa süre önce eşini iş kazasında kaybeden Kandemir'in açtığı davada Bursa 4'üncü Tüketici Mahkemesi, üretici firmanın 85 bin 418 lira maddi ve 50 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti. Karar firma tarafından istinafa götürüldü.
Fransa'da ülke geneline yayılan protestolar şiddet olaylarına dönüştü. Gösterilerde 1200'den fazla kişi gözaltına alınırken, 150 polis yaralandı. Limoges'ta tarihi belediye binası ateşe verildi, Bordeaux'da valilik konutu basıldı. Paris dahil birçok kentte araçlar yakılıp mağazalar yağmalanırken, 17 yaşındaki bir genç elini kaybetti. Cumhurbaşkanı Macron, şiddet olaylarına karışanların cezalandırılacağını açıkladı.
Aksaray'ın Eskil ilçesindeki tarihi Ulu Cami'de restorasyon çalışmaları sürerken cami yaklaşık 7 yıldır ibadete kapalı bulunuyor. Duvarlarındaki çatlaklar ve zemindeki çökme nedeniyle yeniden restorasyona alınan caminin ilçe halkı en kısa sürede ibadete açılmasını bekliyor.
Takasbank, TPP üzerinden belirli kişi ve kuruluşlara finansman sağlandığı iddialarının doğru olmadığını ve bankanın piyasada borç veren ya da borç alan taraf olmadığını açıkladı. Açıklamada TPP'de yaklaşık 450 milyar TL teminat bulunduğu ve hiç temerrüt yaşanmadığı belirtildi.
Bartın Üniversitesi Kutlubey Kampüsü'nde 15-17 Eylül'de düzenlenen Bilim Festivali'ni 3 günde yaklaşık 60 bin kişi ziyaret etti. Festivalde TB2 Bayraktar İHA ile Ankara havası oynayıp tekvando gösterisi yapan Canik Man robotu yoğun ilgi gördü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Üniversitesi Hastanesi Çapa Yerleşkesi Toplu Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni'nde sağlık personeli alımına ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, 2026 yılı sona ermeden 38 bin hekim dışı sağlık personeli alımı için ilana çıkılacağını duyurdu.
Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde eğitim gören 70 öğrenci, beyaz önlüklerini giyerek mesleğe ilk adımı attı.
Our World in Data'nın verilerine göre dünya genelindeki genç yetişkinler, 100 yıl öncesine göre ortalama 10 santimetre daha uzun. 1896 ve 1996 doğumluları karşılaştıran 2016 tarihli araştırmada en büyük artış Güney Koreli kadınlarda 20, İranlı erkeklerde 17 santimetre oldu.