Fransa Dışişleri: Cem Uzan İltica Başvurusu Yaptı - Son Dakika
Son Dakika Logo
Dünya

Fransa Dışişleri: Cem Uzan İltica Başvurusu Yaptı

Fransa Dışişleri: Cem Uzan İltica Başvurusu Yaptı
14.10.2009 03:06

Cem Uzan'a Fransa'nın Siyasi İltica Hakkı Verdiği İddialarına Fransa Dışişleri Bakanlığı Açıklık Getirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, "Uzan Siyasi İltica Başvurusunda Bulundu, İltica Hakkı Verilmedi.

Cem Uzan’a Fransa’nın siyasi iltica hakkı verdiği iddialarına Fransa Dışişleri Bakanlığı açıklık getirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, “Uzan siyasi iltica başvurusunda bulundu, iltica hakkı verilmedi. Dosyası “Fransa Mültecileri ve Uyruksuzları Koruma Ofisi” (OPFRA) tarafından normal prosedüre göre değerlendirilecek. Şu anda nerede olduğu, başvurunun nerede yapıldığı konusunda bilgi sahibi değilim” dedi.

FRANSA Dışişleri Bakanlığı, avukatının “Cem Uzan’a Fransa siyasi iltica hakkı verdi” iddiasına açıklık getirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, “Uzan siyasi iltica başvurusunda bulundu, iltica hakkı verilmedi.

Dosyası “Fransa Mültecileri ve Uyruksuzları Koruma Ofisi” (OPFRA) tarafından normal prosedüre göre değerlendirilecek. Şu anda nerede olduğu, başvurunun nerede yapıldığı konusunda bilgi sahibi değilim” dedi. Ancak Hürriyet’e açıklama yapan çok güvenilir bir Fransız kaynak, “Cem Uzan, 5 Ekim pazartesi günü çoğunlukla Paris’te işadamları ve özel uçakların iniş yaptığı ‘Le Bourget’ havalimanına özel bir uçakla geldi. Oradan bizzat Paris Valiliği’ne giderek ‘siyasi sığınma’ başvurusunda bulundu” bilgisini verdi.

Gül biliyordu iddiası

Fransız yetkili, bu başvuru yapıldığında önce Fransa Dışişleri Bakanlığı’na oradan da Elysee Sarayı’na bilgi verildiğini, dolayısıyla Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ağırladığı zaman konuyu bildiğini kaydetti. Sarkozy’nin davetiyle Fransa’ya Türkiye Mevsimi etkinlikleri için gelen Gül’ün ziyareti gölgelenmesin diye herhangi bir açıklama yapılmadığını belirten yetkili, “Ancak Sarkozy, kesinlikle bu konuda Sayın Gül’e bilgi vermiştir, fakat seyahat gölgelenmesin diye bu bilgi ziyaret sırasında medyaya sızdırılmadı” dedi.

Yetkiliye göre Cem Uzan hakkında “uluslararası tutuklama emri” olmadığı ve Interpol tarafından aranmadığı için Fransa, siyasi sığınma başvuru belgesinde gösterilen nedenleri göze alarak incelemek üzere OPFRA’ya yolladı, cevap gelinceye kadar da Uzan’a 3 aylık geçici oturma izni verdi.

Süreç nasıl işleyecek

Başvuru, “kişisel” olduğu için son derece büyük gizliliğe tabi. OPFRA bu dosya hakkında kesinlikle bilgi vermeyi reddediyor. Uzan’a henüz siyasi sığınma hakkı tanınmadı, sadece başvurusu kabul edildi. İnceleme tamamlandığında olumlu ya da olumsuz yanıt verilecek. Cem Uzan’a verilen 3 aylık geçici oturma izni dolduğunda halen dosyasına cevap verilmemişse 3 ay daha uzatılabilir ve bu 3’er aylık uzatmalar dosya olumlu veya olumsuz sonuçlanıncaya kadar da sürer.

Türkiye devreye girerse

Cem Uzan’ın ‘ekonomik suç’ işlediği için arandığı biliniyor. Sarkozy’nin kara para hesaplarının açıklanması konusunda İsviçre’ye yaptığı baskı da biliniyor, bu nedenle Türkiye’nin bu yönde yapacağı uluslararası baskı zayıf bir ihtimal bile olsa netice verebilir. Cem Uzan’ın ailesiyle Paris dışında olduğu büyük ihtimalle de güney Fransa’da bir kentte ya da Nice taraflarında olabileceği ileri sürülüyor.

Kimler siyasi sığınma isteyebilir

Mültecilerle ilgili 28 Temmuz 1951 Cenevre Sözleşmesinin 1. maddesine göre, bir kişinin iltica başvurusunda bulunabilmesi için, yaşadığı ülkede dini, ırkı ve milliyeti, sosyal grup veya düşüncelerinden dolayı cezalandırılması, ölüm cezası ve işkence gibi ağır cezalara çarptırılmış olması gerekiyor.

Normal siyasi mülteci statüsü başvurusunun valiliğe bizzat yapılması, başvuranın kendisi ve ailesinin kimliklerini bildirmesi, neden siyasi iltica talebinde bulunduğunu yazması ve bir adres göstermesi gerekiyor (bu bir avukat veya dernek adresi de olabiliyor).

Başvurunun Fransızca doldurulması, imzalanıp OPFRA’ya gönderilmesi gerekiyor. Bu başvuru incelemesi 3 aydan 2 yıla kadar sürebilir.

Geçici oturuma sahip kişinin 3 ayda bir oturma izninin uzaması için başvuruda bulunması gerekiyor.

Siyasi iltica verildiğinde başvuran kişi ve ailesine 10 yıllık oturma ve çalışma müsaadesi verilir. Yurtdışına çıkmak istediğinde de pasaport yerine “seyahat belgesi” ile seyahat eder.

Genel olarak siyasi iltica için, özgürlük için savaşmış olmak ve bu nedenle cezalandırılmak veya baskı altında tutulmak, ölüm cezasına çarptırılma riski olmak, kişisel işkenceye tabi tutulma ve insanlık dışı muamele görme tehlikesiyle karşı karşıya kalma, sivil çatışma ve savaş gibi hallerde yaşamsal tehlike altında olma şartları aranır.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Fransa Dışişleri: Cem Uzan İltica Başvurusu Yaptı - Son Dakika


Advertisement