Interpol'ün Haşimi Hakkındaki Kırmızı Bülteni - Son Dakika
Dünya

Interpol'ün Haşimi Hakkındaki Kırmızı Bülteni

Interpol\'ün Haşimi Hakkındaki Kırmızı Bülteni

(Interpol) yayımladığı kırmızı bültenin esasen bir uluslararası tutuklama kararı değil bilgilendirme olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin Irak konusunda gizli bir gündemi bulunmadığını bildirdi.

10.05.2012 13:10

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında Uluslararası Polis Teşkilatı'nın

(Interpol) yayımladığı kırmızı bültenin esasen bir uluslararası tutuklama kararı değil bilgilendirme olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin Irak konusunda gizli bir gündemi bulunmadığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın basın bilgilendirme toplantısında, Haşimi hakkında Uluslararası Polis Teşkilatı'nın kırmızı bülten çıkartmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Ünal, şunları kaydetti:

"Interpol tarafından yayınlanmış olan bu kırmızı bülten esasen bir üye ülkenin verdiği bir bilgi üstüne, Interpol'ün bu bilgiyi diğer ülkelerle paylaşmasıdır. Dolayısıyla bu bir uluslararası tutuklama kararı değildir. Zaten Interpol'ün bu konuda ilgili ülkeden veya üye ülkelerden bir tutuklama ya da iade talep etmesi yetkisi de yoktur. Bu çerçevede Interpol'ün yaptığı işlem esasen üye ülkeleri üye bir ülkenin talebi üzerine durum hakkında bilgilendirmektir. Burada bir anlamda Interpol bu konuda yapılacak işlemleri, adımları üye ülkelerin takdirine de bırakmaktadır."

Sözcü Ünal, bu konuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer üst düzey yetkililerin yaptığı açıklamalara ekleyecek bir söz olmadığını da belirtti.

Haşimi hakkında daha önceden bir iade talebi olup olmadığının sorulmasına karşılık da Ünal, "Bize ulaşmış bir iade talebi yok şu anda" yanıtını verdi.

Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ'ın Haşimi'nin iade edilmemesinin Türkiye-Irak ilişkilerini olumsuz etikleyeceği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de Ünal, Haşimi'nin iadesi konusunun esasen Interpol tarafından duyurulmuş bir husus olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Ancak burada bizim Irak'a ilişkin beklentilerimiz ve politikamız nettir. Bizim Irak politikamız ilk günden beri açık ve net, herkes tarafından biliniyor. Türkiye, Irak'ın iç işlerine karışmamaktadır. Başka bir gizli gündemi, ikinci gündemi de yoktur. Irak'taki gelişmeleri tüm uluslararası aktörler, tüm bölge ülkeleri ve tüm komşu ülkeler gibi biz de yakından izlemeye devam edeceğiz. Bu da zaten herhalde komşu ülkelerin Irak'ın istikrarı, refahı ve barışına verdiği önemin bir göstergesidir. Biz de Irak'ın istikrarına önem verdiğimiz için Irak hükümeti başta olmak üzere bu ülkedeki tüm siyasi taraflarla görüşmeleri sürdüreceğiz."

Sözcü Ünal, bir başka soru üzerine, Haşimi'nin sığınma talebi bulunmadığını söyleyerek, zaten kendisinin halen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı olduğuna dikkati çekti.

Tarık Haşimi ile ilgili bu durumun ortaya çıkmasının ardından Irak hükümeti ile bir diyalog olup olmadığının sorulmasına karşılık da Ünal, Haşimi'nin zaten Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı olduğunu hatırlatarak, ancak Haşimi buradayken dahi Maliki'nin özel temsilcisi ile görüşmeler yapıldığını ancak bildiği kadarıyla siyasi düzeyde bir temas olmadığını kaydetti.

-Barzani'nin Kerkük sözleri-

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'nin Türkiye'nin Kerkük konusundaki tutumunun değiştiğine ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine de Ünal, Kerkük özeli ve Irak genelindeki tutumlarının başından beri net olduğunu söyleyerek, Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasi birliğini her zaman savunduklarını ve her zaman da savunacaklarını bildirdi. Sözcü Ünal, "Kerkük'ün özel bir konumu olduğu açıktır, bu nedenle Irak içinde bu özel duruma uygun şekilde bir konumunun bulunması gerekir. Bu konudaki tutumumuzda bir değişiklik yok" diye konuştu.

Ünal, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başbakanı Neçirvan Barzani'nin beklenen ziyareti ile ilgili olarak da henüz kesinleşmiş bir tarih bulunmadığını kaydetti.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Interpol'ün Haşimi Hakkındaki Kırmızı Bülteni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement