161 Şirket Arasındaki Tek Türk Şirket - Son Dakika
Ekonomi

161 Şirket Arasındaki Tek Türk Şirket

161 Şirket Arasındaki Tek Türk Şirket

Bilim ilaç sürdürülebilirlik çalışmalarında liderlik koltuğunu bırakmadı!

01.10.2012 10:25  Güncelleme: 10:21

ULUSLARARASI 161 ŞİRKET ARASINDAKİ TEK TÜRK ŞİRKETİ OLDU

2011 yılında yayınladığı Kurumsal Sorumluluk Raporu ile dünya çapında kabul edilmiş raporlama standardı kuruluşu Global Reporting Initiative (GRI)'dan "A" seviye rapor onayı alan BİLİM İLAÇ bu yıl hedefini yükseltti. BİLİM İLAÇ, bu yıl yayınlandığı Kurumsal Sorumluluk Raporuyla A+ seviyesine yükselerek Türkiye'den bu derece ile değerlendirilen ilk ve tek Türk şirketi oldu.

BİLİM İLAÇ tarafından bu yıl üçüncüsü yayınlanan ve dünya çapında kabul edilmiş raporlama standardı kuruluşu Global Reporting Initiative (GRI) tarafından A+ seviyesi ile derecelendirilen kurumsal sorumluluk raporu, Türkiye'de A+ seviyesinde onaylanan ilk ve tek rapor oldu. Rapor GRI tarafından Eylül 2012 sonu itibariyle A+ seviyesinde derecelendirilen 161 rapor arasında yer aldı.

Kurumsal sorumluluk ve sürdürülebilirlik alanlarında önemli çalışmalara imza atan BİLİM İLAÇ tarafından 2011 yılı sürdürülebilirlik çalışmalarını aktardığı üçüncü kurumsal sorumluluk raporu, ekonomik, sosyal ve çevresel sorumlulukları kapsamında yapılan çalışmaları ve gelecek hedeflerini kapsıyor.

Raporda; şirketin kurumsal yönetim anlayışı, sürdürülebilirlik yönetimi, sürdürülebilirlik hedefleri ve kurumsal sorumlulukları kapsamında yarattığı ekonomik katma değer, çevresel ölçümler ve yatırımlar ile insan odaklı sosyal etkiler yer aldı. Raporda; insan mutluluğu, toplumsal kalkınma ve çevre koruma, öncelikli konular olarak yer alırken A+ olarak değerlendirilen başarı kriterini Deloitte tarafından gerçekleştirilen dış denetim süreci oluşturdu.

ÖRNEK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK STRATEJİSİ

BİLİM İLAÇ'ın hazırladığı kurumsal sorumluluk raporu; şirket kültürüne sürdürülebilirlik yaklaşımının yerleştirilmesi, paydaş diyaloğunu artırarak sürdürülebilirlik bilinci aşılama, iyileştirme çalışmaları yürütme, sürdürülebilirlikte liderlik ve izleme-değerlendirme süreçlerini kapsadı.

Kurumsal sorumluluk raporunun hazırlanma süreci ile ilgili bilgi veren BİLİM İLAÇ Genel Müdürü Dr. Erhan Baş; "Bu yıl üçüncüsünü hazırladığımız kurumsal sorumluluk raporumuzda her sene daha fazla veri ve gösterge paylaşarak kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz, ancak sadece veri paylaşmak yeterli değil. Hedef koymak ve hedeflere ulaşma yolunda sürekli iyileştirme çalışmaları yürütmenin bizi sürdürülebilirlik misyonumuza daha çok yaklaştıracağına inanıyoruz" dedi.

Ölçülebilir olan yönetilebilendir vizyonuyla sürdürülebilirlik çalışmalarını yürüttüklerini belirten Dr. Erhan Baş, sürdürülebilirlik çalışmaları nezdinde insan kaynakları uygulamaları ve çevresel zararların en aza indirilmesi konusunda gerçekleştirdikleri çalışmaların raporun A+ olarak derecelendirilmesinde büyük önemi olduğunu vurguladı.

EN HIZLI, EN İYİ, DOKTORLARIN TERCİHİ!

Kurumsal yönetim anlayışı ve sürekli artan performans göstergelerindeki başarısı ile geçtiğimiz yıl, EFQM (European Foundation For Quality Management) tarafından son 3 yıldır Avrupa'da hiçbir kuruluşun alamadığı "Avrupa Kalite Büyük Ödülü"ne layık görüldü. Bu ödül ile birlikte 4 ayrı kategoride de başarı ödülüne hak kazanarak EFQM tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.

BİLİM İLAÇ IMS verilerine göre son beş yıl içinde en hızlı büyüme kaydeden ilaç şirketi. İstikrarlı ve dengeli büyümeyi sürekli gelişmeye açık olmakla sağlayan BİLİM İLAÇ, 2011 yılında 15.2 milyar TL'ye ulaşan Türk ilaç pazarında %5.1 pay ile 3. sırayı aldı. Doktorların reçete tercihlerinde de yılı 2. tamamlayan BİLİM İLAÇ, yazılan her 100 reçetenin 7.1'inde yer aldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE LİDER BİLİM İLACIN A+ BAŞARILARI

· BİLİM İLAÇ'ın sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmalar kapsamında 2011 yılında 1.950 BİLİM İLAÇ çalışanına sürdürülebilirlik eğitimleri verildi.

·2014 yılı sonuna dek Türk ilaç pazarında ilk 2 firma arasında yer almak ve en fazla ihracat yapan yerli ilaç üreticisi olmayı hedefleyen Bilim İlaç'ın 15 milyon dolar yatırımla kurulan AR-GE merkezinde 110 bilim insanı çalışmaktadır. BİLİM İLAÇ bütçesinin yaklaşık yüzde 5'ini AR-GE yatırımlarına ayırmaktadır.

· Etik İlkeli Yönetim yaklaşımını benimseyen BİLİM İLAÇ tarafından 2011 yılında uygulanan toplam etik eğitimi saati 2.715,44 olarak gerçekleşti. Etik Eğitimi 2011 yıl sonu itibariyle etik eğitim alan çalışan oranı: %82.2 oldu.

·İnsan mutluluğunu ön planda tutması dolayısıyla, kapsamlı insan kaynakları uygulamaları yürütüyor. Yetenek yönetiminden, eğitimlere, koçluk desteklerinden çalışan haklarının desteklenmesine kadar pek çok insan kaynakları projesinin sürekli geliştirerek çalışanlarının ve ailelerinin mutluluğunu gözetiyor.

·Çalışanlarının 1051'i gönüllülük çalışmaları içinde aktif yer alan BİLİM İLAÇ Toplum Gönüllüleri 26.614 gönüllülük saatiyle 37.911 kişinin hayatına dokunarak fark yarattı.

Bilim İlaç "sürdürülebilir bir gelecek için sorumluluk alma" bakış açısıyla üretim tesislerini şekillendiriyor, yeşil şirket uygulamalarıyla üretim yapıyor. Bilim İlaç olarak, yalnızca kurumsal sorumluluk çalışmalarıyla değil, iş alanında da çevresel standartları sürekli olarak uyguluyor, geliştiriyor. Bu kapsamda, altyapısı çevre standartlarına uygun olan organize sanayi bölgelerini üretim yeri olarak seçiyor. 1998 yılından itibaren Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde ve 2008 yılından itibaren de Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapıyor olması da bu bakış açısının bir göstergesi.

2010 yılında büyük işletmeler dalında Kocaeli Sanayi Odası Çevre Ödülü'ne layık bulunan Bilim Gebze üretim tesisi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve yeşil bina kavramı göz önünde bulundurularak inşa edilmiştir. Bilim Gebze tesisi çevre dostu uygulamalarıyla Türk ilaç sektörünün en çevreci ilaç üretim tesisi konumundadır.

·Karbon offsetleme konusunda uzman bir kuruluş olan myclimate ile işbirliği yaparak 2011 İş Ortakları Zirvesi'nden doğan karbon salınımı offsetlendi. Offsetlemeyi gerçekleştirmek için İzmir'de kurulan Kores rüzgar enerjisi santraline sebep olunan karbon salınım miktarına eşdeğer yatırımda bulundu.

·2011 yılında çeşitli yatırımlar gerçekleştirilerek Kasım 2011'den itibaren yenilenebilir enerji elde edilmeye başlandı.

İlaç sektöründe sıklıkla kullanılan promosyon malzemelerinin bir bölümünü geri dönüşümlü malzeme kullanılarak üretildi. Bilim İlaç Tıbbi Tanıtım Sorumluları çalışmalarında broşür yerine lap top kullanarak, kağıt tüketimi azaltılmıştır.

Eczane poşetleri biyobozunurluklu malzeme ile üretiliyor.

Bilim İlaç bilgi teknolojileri yatırımını her yıl artırıyor; daha az seyahat etmek üzere videokonferans sistemi kullanılıyor.

·2010 yılı üçüncü çeyreğinde Gebze İşletmesinde doğalgaz besleme borusu üzerine takılan kovalent bağ saptırıcı manyetik bilezik sayesinde, 2011 yılında Gebze işletmesinde doğalgaz kullanımında %5'lik verimlilik artışı gerçekleştirildi.

·2011 yılında 0,01319 m3/kutu olarak gerçekleştirilen doğalgaz tüketimi 2012 yılı için 0,01222 m3/kutu olarak hedeflendi.

·2011'de kutu başına 0.99 litre olarak hedeflenen su tüketimini kutu başı 0.87 litre olarak gerçekleştirildi. 2012 yılı su tüketimi hedefi kutu başına 0.82 litre olarak belirlendi.

BİLİM İLACIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YOLUNDAKİ ÖNEMLİ KİLOMETRE TAŞLARI

BİLİM İLAÇ, Küresel İlkeler Sözleşmesi ve GRI standartlarını göz önünde bulundurarak oluşturduğu kurumsal sorumluluk raporu ile sürdürülebilirlikte pek çok ilke imza attı.

·2008 yılında Sürdürülebilirlik kavramı gelecek nesillere saygı başlığı ile kurum değerleri arasına girdi.

·2009 yılında BİLİM İLAÇ Sürdürülebilirlik Kurulu oluşturuldu. BİLİM İLAÇ Sürdürülebilirlik politikası belirlendi ve yayınlandı.

·Çevreyi korumak ve doğal kaynakların kullanımını azaltmak stratejisiyle 2010 yılından itibaren Türk ilaç sektöründe karbon ayak izini hesaplayan ve iyileştirme planı hazırlayan ilk şirket oldu.

·2010 yılında Türk ilaç sanayinin ilk kurumsal sorumluluk raporunu Bilim İlaç yayınladı. Yine Türk ilaç sanayinde Global Compact'i imzalayan ilk ilaç şirketi oldu. Bilim İlaç sürdürülebilirlik stratejisi oluşturuldu.

·2011 yılında Türkiye'nin GRI'dan A Seviye Onaylı ilk Kurumsal Sorumluluk Raporu'nu Bilim İlaç yayınladı. Tüm çalışanlarına sürdürülebilirlik eğitimi verildi. Düzenli sürdürülebilirlik aktiviteleri ve iyileşmeleri gerçekleştirildi. Karbon nötr etkinlikler gerçekleştirildi.

·012 yılında Türkiye'nin GRI'dan A+ Seviye Onaylı ilk Kurumsal Sorumluluk Raporu'nu Bilim İlaç yayınlandı.

Sürdürülebilirlik çalışmalarını şeffaf bir şekilde tüm paydaşlarıyla paylaşmayı da bir sorumluluk olarak gören BİLİM İLAÇ'ın A+ seviye onay alan raporuna www.bilimilac.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi 161 Şirket Arasındaki Tek Türk Şirket - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement