Başbakan Erdoğan: Kredi Derecelendirme Kuruluşlarına Düşük Not Vermeye Devam Ediyoruz - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Erdoğan: Kredi Derecelendirme Kuruluşlarına Düşük Not Vermeye Devam Ediyoruz

Başbakan Erdoğan: Kredi Derecelendirme Kuruluşlarına Düşük Not Vermeye Devam Ediyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Traktör'ün Ankara Fabrikası'nda üretilen 600 bininci traktörün banttan indirilmesi törenine katıldı.

26.09.2011 16:10

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Traktör'ün Ankara Fabrikası'nda üretilen 600 bininci traktörün banttan indirilmesi törenine katıldı. Başbakan Erdoğan törendeki konuşmasında, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S & P'nin Türkiye'nin TL cinsinden kredi notunu arttırmasıyla ilgili olarak, "Standart & Poor's bizim notumuzu arttırdı. Ancak biz kredi derecelendirme kuruluşlarına, not arttırımında geç kaldıkları için, düşük not vermeye devam ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin çok sağlam bankacılık sistemi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Kriz döneminde herhangi bir finans kuruluşuna kaynak aktarmak zorunda kalmayan tek OECD ülkesi Türkiye'dir. Geçtiğimiz hafta, Standart & Poor's Türkiye'nin TL cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkardı.Biz böyle bir not arttırımını zaten bekliyorduk. Hatta buna benzer kararların çok daha önce alınması gerektiğini dülşünüyorduk. Standart & Poor's bizim notumuzu arttırdı ancak biz kredi derecelendirme kuruluşlarına, not arttırımında geç kaldıkları için, düşük not vermeye devam ediyoruz. Ne olursa olsun Türkiye yoluna devam ediyor. Kredi derecelendirme kuruluşları da siyasi davranmaktan vazgeçmelidirler. Gerçeklere göre, notu arttırmalı veya düşürmelidir. 'Acaba şu ne der, bu ne der' yok. O ülkenin ekonomisi ne diyor, buna bakmalıdır ve notunu vermelidir" diye konuştu.

"TERÖRLE KARARLI MÜCADELE AYNEN DEVAM ETTİRİLECEK"

Konuşmasında terörle olan mücadelenin kararlı devam ettirileceğini de yineleyen Başbakan Erdoğan, "Geçen hafta ülkemizde sivil genç kızlarımızın teröre kurban edildiği, askerlerimizn şehit olduğu bir süreci yaşadık. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor ve terörle olan kararlı mücadelemizin aynen devam edeceğini özellikle ifade etmek istiyorum" dedi.

"YERLİ VE KÜRESEL YATIRIMCILAR ARASINDA KESİNLİKLE AYRIM GÖZETMİYORUZ"

Başbakan Erdoğan, Türk Traktör'ün ilerleyen yıllarda üretimini daha da arttıracağına inandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar, 90'ın üzerinde ülkeye ihracat yapan Türk Traktör, benimle yaştaş. 54 doğumluyum, o da 54 doğumlu. Yarım asrı aşkın bir süredir çiftçimizin en yakın dostlarından biri olmaya devam ediyor. Yarım asır önce yıllık 1000 adet üretim yaparken, bugün yıllık 35 bin rakamına ulaştığını öğrenmiş bulunuyorum. Bugün Avrupa'nın en büyük 10 üreticisinden biri olan Türk Traktör'ün, Türkiye'nin 2023 hedeflerine paralel olarak önümüzdeki yıllarda çok daha üst sıralara çıkacağına inanıyorum. Hükümet olaraka, yerli ve küresel yatırımcılar arasında kesinlikle bir ayrım gözetmiyor, istihdam kapısı açan her işvereni aynı ölçüde sahipleniyoruz."

Türkiye'de yıllardır faaliyette olan firmaları, artık kendi firmaları gibi gördüğünü de belirten Erdoğan, "Türk Traktör'ü sanki bir Türk-İtalyan ortaklığı gibi değil de yerli firmalarımızdan biriymiş gibi kabul ediyoruz" dedi.

"TÜRKİYE BAŞBAKANI'NIN DA, BU ÜLKENİN DE POPÜLİZME İHTİYACI YOK"

Dış politikada yoğun bir gündem bulunduğunu belirten Erdoğan, Arap ülkelerinde popülizm yapmakla eleştirilmesi ile ilgili şunları söyledi:

"Önce Mısır, Tunus ve Libya'ya çok önemli ziyaretler gerçekleştirdim. Kardeş ülkelerdeki büyük değişimleri Türkiye olarak çok yakından takip etmemiz gerekiyor. Bu ülkelerde demokrasinin kök salması, bölgemizde oluşacak istikrar açısından son derece önemlidir. Dünyaya kapalı olanlar, bizi Arap ülkelerinde popülizm yapmakla eleştiriyorlar. Türkiye Başbakanı'nın dai bu ülkenin de popülizme ihtiyacı yoktur. Hiçbir zaman popülizme tenezzül etmedik, etmeyeceğiz. Türkiye, tarihin akış hızına ve ritmine uygun adımlar atıyor. Kendi gelişmesine paralel olarak, dostluk çemberini büyütüyor. Sesimizin bütün dünyada yankı bulması, tesadüfi bir gelişme değildir. Bugün Türkiye, dünyadaki zulümlere 'dur' diyebilen bir ülkedir."

Başbakan Erdoğan, Perşembe günü Makedonya'ya resmi ziyarette bulunacağını da bildirdi.

"MISIR'LA VİZELERİ KARŞILIKLI KALDIRACAĞIMIZA İNANIYORUM"

Kurulan diplomatik ilişkilerin, iş hayatına da olumlu etkileri olduğundan söz eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Sadece Mısır ziyaretimizde 280 girişimcimizle birlikte 1200 civarında Mısırlı işadamı ile 2 bine yakın iş görüşmesi gerçekleştirildi. İlerleyen günlerde, Mısır ile Türkiye arasındaki vizeleri kaldırma seçeneği de masaya daha güçlü bir şekilde gelecek. İnanıyorum ki, Mısır da vizeleri karşılıklı olarak kaldırdığımız ülkelerden biri olacak" dedi.

"25 YAŞ ÜSTÜ TRAKTÖRLER HURDAYA ÇIKACAK"

Hükümet olarak sektör ve işletme bazında gerçekleştirilecek mikro reformlara ağırlık verileceğini ve makine sektörü strateji belgesinde traktör üreticileri için önemli eylemler bulunduğunu ifade eden Erdoğan, "25 yaş ve üzeri traktörlerin hurdaya çıkarılması için bir çalışma yapacağız. Böylece hem traktör satışlarını arttıracağız, hem iş güvenliğini sağlayacağız, hem de tarımsal üretimde verimliliği arttırmış olacağız" dedi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Başbakan Erdoğan: Kredi Derecelendirme Kuruluşlarına Düşük Not Vermeye Devam Ediyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement