Beyaz Et Üretiminde Türkiye 9. Sırada - Son Dakika
Ekonomi

Beyaz Et Üretiminde Türkiye 9. Sırada

Beyaz Et Üretiminde Türkiye 9. Sırada

Türkiye'de beyaz et sektörü, 1990 2012'de 10 kat büyüdü, son 5 yılda piliç üretimi yüzde 54 arttı Şenpiliç Yönetim Kurulu Başkanı Üstündağ: "Türkiye’de ailelerin yüzde 98’inin evinde haftada 2 3 kez piliç eti tüketilmektedir. Son 10 yılda kişi başı tavuk eti tüketimi 11 kilogramdan 19 kilograma yükselmiştir" "Türkiye’de 2012 yılında 1,7 milyon ton piliç eti üretimi gerçekleşmiştir. Bu rakam Türkiye’yi dünyada 9. sıraya yükseltmiştir. Bu rakamın 2025 yılında 3 milyon tonu aşacağını öngörüyoruz"

28.06.2013 12:01

ÇAĞRI TURGUT - MEHMET ÖZCAN - Türkiye'de beyaz et sektörü, 1990 ve 2012 yıllarında 10 kat büyüdü, son 5 yılda piliç üretimi yüzde 54 arttı.

Şenpiliç Yönetim Kurulu Başkanı İpek Üstündağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyaz et tüketiminin sürekli arttığını söyledi.

Ucuzluğu nedeniyle insanların beyaz eti daha çok tercih ettiğini belirten Üstündağ, "Türkiye'de 2012 yılında 1,7 milyon ton piliç eti üretimi gerçekleşmiştir. Bu rakam Türkiye'yi dünyada 9. sıraya yükseltmiştir. Bu rakamın 2025 yılında 3 milyon tonu aşacağını öngörüyoruz. Türkiye'de piliç eti sektörü 1980'li yıllarda devletin önemli destekleriyle gelişmeye başlamış ve bugün dünya standartlarında üretim yapan tesislerin varlığı ile Türkiye ekonomisinin önemli sektörlerinden biri haline gelmiştir" şeklinde konuştu.

Üstündağ, Türkiye'nin beyaz et sektöründe ihracatçı konumda bulunduğunu ve ihracat rakamlarının sürekli arttığını dile getirdi.

"Bu sektör dünyada ve Türkiye'de istikrarlı bir şekilde büyümektedir" diyen Üstündağ, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 1990–2012 arasında piliç eti sektöründeki büyüme yaklaşık 10 kat olmuştur. Bu büyüme önümüzdeki yıllarda da devam edecektir. Son 5 senelik rakamları değerlendirdiğimiz zaman Türkiye'de sektörün büyüme potansiyelinin dünya ortalamasının üzerinde olacağını söyleyebiliriz çünkü dünya piliç eti üretimi 2007–2011 arasında yaklaşık yüzde büyürken, aynı süreçte Türkiye'deki büyüme oranı yüzde olmuştur."

İhracat, yüzde 40 arttı

Üstündağ, Türkiye'nin beyaz et ihracatının yüzde 40 artarak 570 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

İhracatın daha çok İran, Irak, Libya ve Türki cumhuriyetlere yapıldığına işaret eden Üstündağ, beyaz et ihracatının 5 yılda 1,5 milyar dolara yükseleceğini aktardı.

Üstündağ, piknik sezonunun açılmasıyla tüketimin daha da arttığına işaret ederek, "Ramazan ayı da piliç eti sektöründe talebin yükseldiği dönemdir. Zaten beyaz et, hayvansal protein açısından en kolay ulaşılabilen temel gıda maddesidir. Türkiye nüfusunun yüzde 98'i tarafından ulaşılabilen bir gıda maddesi olan piliç eti, uygun fiyatı nedeniyle kırmızı ete oranla çok daha geniş bir nüfus tarafından tercih edilmektedir" diye konuştu. - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Beyaz Et Üretiminde Türkiye 9. Sırada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement