Budweiser, Stella Artois ve Beck's'i 2.2 Milyar Dolara Cvc Capital Aldı - Son Dakika
Ekonomi

Budweiser, Stella Artois ve Beck's'i 2.2 Milyar Dolara Cvc Capital Aldı

Budweiser, Stella Artois ve Beck\'s\'i 2.2 Milyar Dolara Cvc Capital Aldı

Beck's, Budweiser, Stella Artois ve Skol Gibi Markaları Bünyesinde Bulunduran, Dünyanın En Büyük Bira Üreticisi Anheuser -Busch Inbev (Abı), Tüm Avrupa Faaliyetlerini İngiliz Özel Girişim Sermayesi Şirketi Cvc Capital Partners'a 2 Milyar 231 Milyon Dolara Sattı.

17.10.2009 02:32

Beck’s, Budweiser, Stella Artois ve Skol gibi markaları bünyesinde bulunduran, dünyanın en büyük bira üreticisi Anheuser-Busch InBEV (ABI), tüm Avrupa faaliyetlerini İngiliz özel girişim sermayesi şirketi CVC Capital Partners’a 2 milyar 231 milyon dolara sattı.

BECK’s, Budweiser, Stella Artois ve Skol gibi 300 markayı bünyesinde barındıran, dünyanın en büyük bira üreticisi Anheuser-Busch InBEV, (ABI) tüm Avrupa faaliyetlerini İngiliz özel girişim sermayesi şirketi CVC Capital Partners’a sattı. 2 milyar 231 milyon dolarlık işlem, bu yıl Avrupa’da gerçekleşen en büyük satın alma operasyonu oldu. CVC, ayrıca anlaşmaya göre 800 milyon dolarlık daha yatırım yapabilecek. Anlaşmaya göre, ABI’nin Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Karadağ, Romanya, Sırbistan ve Slovakya’daki faaliyetlerini bundan böyle CVC yürütecek. CVC aynı zamanda bu ülkelere ABI lisansıyla Stella Artois, Beck’s, Löwenbrau, Hoegaarden, Spaten ve Leffe biralarını üretme ve dağıtma hakkına sahip olacak.

Ana pazarlar ABI’de

ABI ise Staropramen birasının üretimi; Ukrayna, Rusya, Amerika, Almanya ve İngiltere’de ise dağıtım hakkını elinde tutacak. Eğer CVC, ilerleyen yıllarda bu faaliyetleri satmaya karar verirse, ABI geri satın alabilmek için ilk teklifi verme hakkına sahip olacak. Anheuser-Busch InBev CEO’su Carlos Brito, bu işlemden çok memnun olduklarını ve bundan sonra ana pazarlardaki işlerine yoğunlaşacaklarını belirtti. Brito, “Orta Avrupa faaliyetlerimizdeki yetenekli yöneticilerimiz ve kadromuz, yerel pazarlar hakkında geniş bilgiye sahipler. CVC’nin çatısı altında başarılı bir gelecek onları bekliyor” dedi.

Şirketin ismi StarBev oldu

CVC Orta ve Doğu Avrupa Başkanı Istvan Szöke de, bu satın almanın CVC’nin bölgedeki ilk yatırımı olduğuna dikkat çekerek, ikonlaşmış markalara sahip bu güçlü şirkete, deneyimli yönetimi ve kadrosuyla beraber sahip oldukları için çok mutlu olduğunu belirtti. CVC’nin grubu geliştirmek için elinden gelen her şeyi yapacağını vurgulayan Szöke, şirketin adını StarBev olarak değiştireceklerini ve bölgenin şampiyonu yapacaklarını iddia etti. İki şirket, tüm devir işlemlerini ocak 2010 sonunda bitirmeyi planlıyor.

ABI, 39 milyar dolarlık dev

Anheuser-Busch InBev’in tarihçesi 1366’daki Brüksel’deki Den Horen bira fabrikası ile 1860’daki Amerika’daki Anheuser & Co. bira fabrikasına uzanıyor.

Anheuser-Busch InBev Leuven, Belçika merkezli ve New York Borsası’nda işlem görüyor.

Dünyanın en büyük bira üreticisi ve ilk 5 tüketici ürünleri şirketi arasında.

Çok ülkeli Hoegardeen ve Leffe ile beraber Bud Light, Brahma, Skol, Quilmes, Michelob, Harbin, Sedrin, Klinskoye, Sibirskaya Korona, Chernigivske ve Jupiler gibi güçlü yerel markaları da var.

120 bin çalışanı ve 30 ülkede operasyonları olan şirketin 2008 geliri 39 milyar dolar.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Budweiser, Stella Artois ve Beck's'i 2.2 Milyar Dolara Cvc Capital Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement