Çağlayan: "Artık Çiftçimiz, Köylümüz Kredilerini Geri Öder Hale Geldi" - Son Dakika
Ekonomi

Çağlayan: "Artık Çiftçimiz, Köylümüz Kredilerini Geri Öder Hale Geldi"

Çağlayan: "Artık Çiftçimiz, Köylümüz Kredilerini Geri Öder Hale Geldi"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bugün Türkiye'de 1 milyon çiftçinin 20 milyar TL kredi kullanır hale geldiğini ifade ederek, "10 yıl önce tarım sektöründe kredi alanların geri ödemesi yüzde 38 iken bugün ülkemizde bankalardan, tarım alanından"...

08.06.2013 16:03

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bugün Türkiye'de 1 milyon çiftçinin 20 milyar TL kredi kullanır hale geldiğini ifade ederek, "10 yıl önce tarım sektöründe kredi alanların geri ödemesi yüzde 38 iken bugün ülkemizde bankalardan, tarım alanından kredi alan çiftçimizin, köylümüzün yüzde 99'u kredilerini geriye ödeme imkanına sahip oldu" dedi.

Bir dizi toplantı ve açılışa katılmak üzere Mersin'e gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yayla Agro Mersin Tesislerinin açılışına katıldı. Açılışta Bakan Çağlayan'a Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun ile Çiğdem Münevver Ökten, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer ve AK Parti Mersin İl Başkanı Mekin Merter Salt eşlik etti. Açılış konuşmaları öncesinde Türkçe Olimpiyatlarına katılmak üzere kente gelen bir grup yabancı öğrenci, katılımcılara şarkılar söyledi.

Açılışta konuşan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin'in bu tür yatırımlarla Türkiye'nin 2023 yürüyüşünde daha bir güzelleştiğini belirterek, "2012 yılı sonunda 25 milyar dolarlık dış ticaretinin gerçekleştiği, vergi tahsilatında Türkiye'nin en büyük 6. ili olma gerçeği gibi bütün üstünlükleri ile Mersin ve Türkiye adına değer katan bir kenttir" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da bu yatırımın yaklaşık 40 milyon dolarlık bir yatırım olduğunu belirtti. Böylesi yatırımları önemsediklerinin altını çizen Çağlayan, "Bu tesis 158 Mersinliye direkt olarak iş vermesi, aile olarak batığımızda da yüzlerce insanın buradan aş, iş ve ekmek yemesine zemin oluşturdu. Siz yatırım yapmaya devam edin. Mersin'e, Türkiye'ye çakılan her çivinin hizmetkarı olmaya söz veriyorum" şeklinde konuştu.

"BUGÜN TÜRKİYE TARIM EKONOMİSİNDE AVRUPA'NIN BİRİNCİSİ OLMUŞTUR"

Tarım sektörünü önemsediklerini vurgulayan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"76 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren bir sektör. 10 yıl önce ülkemizde 7,5 milyon çiftçimiz, köylümüz 24 milyon hektarlık bir alanda arazilerini ekip, biçerlerdi. Bunun karşılında Türkiye 10 yıl önce 24 milyon hektarlık alanda 7,5 milyon insanıyla 23 milyar dolarlık hasılat elde ederdi. Türkiye 10 yıl önce bu rakamlarla dünyadaki 190 ülke içerisinde 11. büyük tarım ekonomisiydi. Bugüne geldiğimizde 6 milyon 100 bin insanımız yine 24 milyon hektarlık alanda tam 62,5 milyar dolarlık bir hasılat elde ettiğini görüyoruz. Aradan geçen 10 yıllık dönemde tarım ekonomisinde elde edilen hasılat tutarı tam 3 katına çıkmıştır. Türkiye bu başarıyla 10 yıl önce 190 ülke içinde 11. büyük tarım ekonomisine sahip iken şimdi dünyanın 7. büyük tarım ekonomisi olmuşuz. Bugün Türkiye 10 sene önce Avrupa'da 4. büyük tarım ekonomisi iken bugün birçok alanda olduğu gibi tarım ekonomisinde Avrupa'nın birincisi olmuştur."

"TÜRKİYE 16 MİLYAR DOLAR TARIM İHRACATI YAPAN BİR ÜLKE HALİNE GELDİ"

Geçen yıl tüm dünyada 18 trilyon dolarlık bir ihracatın gerçekleştirildiğine dikkat çeken Çağlayan, "18 trilyon dolarlık toplam dünya ticaretinin 1.4 milyon dolarlık kısmı sadece tarım sektörüne ait. Yani dünyada yapılan her 100 dolarlık alımın veya satımın 8 doları tarım sektörüne ait. Türkiye bundan 10 yıl önce 3.7 milyar dolar tarım ihracatı yapan bir ülkeydi. Şimdi ise aradan geçen 10 yılda bu rakamı da tam 4 katına çıkararak Türkiye 16 milyar dolar tarım ihracatı yapan bir ülke haline geldi. Türkiye'nin dünya tarım ihracatındaki payı yüzde bir. Bunu yeterli görmüyoruz. Bunların yükselmesi noktasında çok önemli çalışmalarımız var" ifadelerini kullandı.

"ARTIK ÇİFTÇİLERİMİZ, KÖYLÜLERİMİZ TARAFINDAN ALINAN KREDİLERİN YÜZDE 99'U ÖDENİYOR"

Tarım sektöründe önemli desteklerde bulunduklarına vurgu yapan Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti:

"10 yıl önce tarım sektörüne verilmiş olan destekler 1.8 milyar lira iken bugün bu rakamlar 9 milyar liraya kadar çıkmıştır. Bugün 1 milyon çiftçimiz yılda 20 milyar TL kredi kullanır oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın aracılığıyla köylümüze, çiftçimize 0 faizle krediler verirken, en yüksek faizi yüzde 6 yıllık faiz olan, ki bundan 10 yıl önce neredeyse aylık faizler olan kredilerle çiftçimizi destekliyoruz. 10 yıl önce sektörde kredi alanların geri ödemesi yüzde 38 iken bugün ülkemizde bankalardan, tarım alanından kredi alan çiftçimizin, köylümüzün yüzde 99'u kredilerini geriye ödeme imkanına sahip oldu."

Sektörle ilgili gelmiş oldukları noktayı önemli ama yeterli görmediklerini de belirten Çağlayan, "2023 hedefleri içerisinde sektörü çok daha önemli noktalara getirmek önceliklerimiz içerisinde. Tarım da milli hasılatımızı 2023 yılında Türkiye'nin 2 trilyon dolarlık milli gelir yapacağı bir ortamda tarım sektörü 150 milyar dolarla sektörün içinde olsun. Bugün 16 milyar dolar olarak yaptığımız tarım ihracatımızın 2023 yılındaki hedefi 40 milyar dolara çıkarmaktır ve Türkiye'yi dünyanın tarım sektöründe en büyük 5 ülkesinden biri haline getirmektir" dedi.

Konuşmaların ardından, Yayla Agro Mersin Tesislerinin açılışı yapıldı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çağlayan: 'Artık Çiftçimiz, Köylümüz Kredilerini Geri Öder Hale Geldi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement