Cansen: "Hükümet Ekonomi Politikasını Değiştiriyor" - Son Dakika
Ekonomi

Cansen: "Hükümet Ekonomi Politikasını Değiştiriyor"

Cansen: "Hükümet Ekonomi Politikasını Değiştiriyor"

Gazeteci-yazar Ege Cansen, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan 2014-2016 dönemini kapsayan orta vadeli planla ilgili, "Önceden tek hedef enflasyonu düşürmekti."

10.10.2013 14:30

Gazeteci-yazar Ege Cansen, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan 2014-2016 dönemini kapsayan orta vadeli planla ilgili, "Önceden tek hedef enflasyonu düşürmekti. Son 1-2 ayda döviz hızla yükselince telaşlandılar. Hükümetin bir politika değişikliği planı var" dedi.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen ve Ege Cansen'in konuk konuşmacı olarak katıldığı geleneksel Çekirge Toplantısı ilgi gördü. Almira Otel'de gerçekleştirilen ve iş dünyasını yakından ilgilendiren " Türkiye'nin cari ve tasarruf açığı" konulu toplantıda, BUSİAD üyelerine açıklamalarda bulunan Ege Cansen, "Ülkemizde cari açığın bu kadar çok konuşulmasının sebebi, döviz fiyatının doğru yerde olmamasıdır" dedi.

Açılış konuşmasını yapan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı ve 2014-2016 dönemini kapsayan orta vadeli planla alakalı, "Planda öncelik verilen ve cari açığı azaltmaya, tasarrufu artırmaya yönelik tedbirler, seçtiğimiz konunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu" diye konuştu.

"TASARRUF AÇIĞI YOK, TÜKETİM FAZLASI VAR"

Farklı üslubuyla Türkiye ekonomisinin cari ve tasarruf açığını sebep-sonuç ilişkisi içinde anlatan gazeteci-yazar Ege Cansen, "Eğer tasarruf yatırıma dönüşmüyorsa, o tasarruf değil, eski tabirle 'kirli çoraba konulan para'dır. Yani işlevsiz paradır. Yatırım eşittir tasarruftur" dedi.

Tasarruftan bahsetmek için ortada mutlaka yatırım olması gerektiğinin altını çizen Cansen, bir ülkede kamu, özel sektör ve hane halkının yaptığı yatırımların toplamının, "toplam tasarruf" anlamına geldiğini kaydetti.

"Türkiye'de cari açık verildiği için tasarruf açığı söz konusu. Aslında doğrusu, tasarruf açığı yok, tüketim fazlası var. Bunun tek sebebi de döviz fiyatının yanlış yerde olması" diyen Cansen, Türkiye'nin 'çok değerli TL' ile belli bir yere varamayacağını savundu.

Cansen, Babacan'ın, "Ağırlığı tasarruf etmeye ve cari açığı bitirmeye verdik, ancak enflasyonu da ihmal etmeyeceğiz" sözlerine dikkat çekti. Cansen, "Önceden tek hedef enflasyonu düşürmekti. Son 1-2 ayda döviz hızla yükselince telaşlandılar. Zaten dövizin yükselmesi Türkiye'de hep moral bozukluğu oluşturur. Onu toparlamaya çalışıyorlar. Bir politika değişikliği peşindeler" dedi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Cansen: 'Hükümet Ekonomi Politikasını Değiştiriyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement